Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

BENEFIETCONCERT VOOR BOXTELSE TIENER MET ANGSTSTOORNIS

Lieke zit te springen om hulphond

Voor het leven van Lieke van de Loo (17) kan een hulphond een wezenlijk verschil maken. Vanwege haar autisme en een angststoornis ondervindt zij ernstige sociale moeilijkheden. Omdat de aanschaf en opleiding van zo'n trouwe viervoeter 22.000 euro kost, organiseert haar vader Johan zondag 13 oktober een benefietconcert in het café en de zaal van De Fellenoord in Boxtel. Dit om zoveel mogelijk geld binnen te halen. Lieke: ,,Een hulphond kan me helpen zelfstandiger te worden."

LINDA VAN DE WIEL

,,Ik wil graag een Australian Sheppard (zie ook op de foto). Ik vind dat mooie en leergierige honden die bekend staan als goede hulp voor mensen met psychische klachten", vertelt Lieke. ,,Ze hebben veel beweging en uitdaging nodig en dat heeft voor- en nadelen. Het voordeel is dat ik veel tijd heb omdat ik niet naar school ga. Het nadeel is dat ik ook op mijn slechte dagen voor de hond moet zorgen."
Tijdens deze slechte dagen vindt Lieke het heel moeilijk om naar buiten te gaan. ,,Ik ben dan heel angstig. Een hulphond kan mij dan juist helpen om toch de stap buiten de deur te zetten."
Een hulphond is dan ook niet zomaar een willekeurige viervoeter. Hij krijgt een speciale opleiding om mensen met angsten of andere psychische klachten te helpen. ,,En dat kost enorm veel geld. Geld dat niet wordt vergoed door de zorgverzekeraar en de gemeente Boxtel," legt Lieke's vader uit.

MINDER EENZAAM

Om een groot deel van het benodigde geld voor de hulphond bij elkaar te sprokkelen, organiseert Johan een benefietconcert: ,,Het programma is inmiddels zo goed als rond. Er zijn optredens van dweilorkest Dorst uit Mijdrecht en de Boxtelse blaaskapellen De Volle Bloas en de Red River Band, waarin ik zelf actief ben." Hij vervolgt: ,,Maar ook het Wereldkoor, het koor Tint, feestzanger Jordy van den Boer en de band Stoke betreden het podium. We hebben geprobeerd een zo gevarieerd mogelijke middag neer te zetten zodat het flink druk wordt."

De entree is weliswaar gratis, maar er vindt wél een veiling plaats. ,,Bezoekers kunnen bieden op onder meer twee overnachtingen voor twee personen in Sauerland, telefoonhoesjes van Ring & Go én een schilderij van Ad Verstijnen. En café De Fellenoord zelf is hoofdsponsor. Van elke verkochte consumptie gaat 30 cent naar het doel van Lieke."

En daar gaat het uiteindelijk om: een harig hulpje voor de zeventienjarige Boxtelse. ,,Ik wil heel graag een fijne band opbouwen met mijn toekomstige hond. Zo beleef ik vaker fijne momenten en voel ik me minder eenzaam."

DONEREN

De benefietmiddag vindt zondag 13 oktober plaats bij café-zaal De Fellenoord aan de Fellenoord 6 in Boxtel. De optredens en de veiling worden tussen 12.00 en 18.15 uur gehouden. Meer informatie is te vinden op de website www.hondvoorlieke.nl. Hier kunnen mensen nu ook al doneren.

FOTO BOVEN: Vader Johan wijst de hond aan die Lieke graag wil om haar te helpen. De Boxtelse wil zelf niet op de foto. (Foto: Albert Stolwijk).


Stemmen op schrijvers

Bezoekers van Babel Bibliotheek Boxtel kunnen in de maand van het schrijven (september) stemmen op hun favoriete auteur. De populairste schrijver komt in december naar Boxtel. Stemmen kan via het biljet dat in de bibliotheek verkrijgbaar is of via e-mail: boxtel@babeldenbosch.nl.