WETHOUDER EN BOUWERS ZETTEN KRABBEL

Plan Zonneweide West in Liempde stap verder

JAN HERMENS

Arnold en Rob van den Oetelaar, Twan Swanenberg en wethouder Peter van de Wiel hebben vrijdag hun handtekeningen gezet onder het bouwplan voor Zonneweide West in Liempde. De schetsen voor het gasloze wijkje zijn compleet uitgewerkt en worden in procedure gebracht. Liempdenaren ontwikkelen voor Liempdenaren, aldus de initiatiefnemers.

Het gaat om de inbreidingslocatie tussen de Boxtelseweg, Bergstraat en Kerkheiseweg. Wethouder Peter van de Wiel: ,,In Liempde is behoefte aan nieuwbouw. Van de provincie Noord-Brabant moeten we eerst inbreiden voor we mogen uitbreiden. Dit plan omvat 29 woningen die belangrijk zijn voor de leefbaarheid van het dorp."

Die 29 woningen zijn als volgt verdeeld: Zes twee-onder-een-kapwoningen, twaalf eengezins- dan wel starterswoningen en elf appartementen, die met name geschikt zijn voor alleenstaande jongeren of ouderen. De twee-onder-een-kappers verrijzen bij de entree van de wijk aan de Kerkheiseweg.

Mede-initiatiefnemer Arnold van den Oetelaar: ,,De percelen binnen Zonneweide West zijn van de families Swanenberg en Van den Oetelaar. Wij zijn om tafel gegaan en hebben de handen ineengeslagen. Ons voordeel is dat we over bouwkundige kennis beschikken."

DUURZAAM

De ontwikkelaars hebben in het plan rekening gehouden met de toekomst. Swanenberg: ,,We bouwen nul-op-de-meter-woningen. Dit past binnen het streven naar duurzaamheid van de gemeente Boxtel. Bovendien moeten op termijn alle huizen van het gas af. Wij lopen vast op die ontwikkelingen vooruit."

De hoofdzakelijk op het zuiden georiƫnteerde woningen worden voorzien van zonnepanelen, vloerverwarming, een warmtepomp en uitgebalanceerde ventilatie.

Over het plan Zonneweide Oost, het andere deel van de inbreidingslocatie, dat door projectontwikkelaar Earth & Eternity uit Valkenswaard wordt ontwikkeld, had Van de Wiel geen ontwikkelingen te melden: dat is complexer omdat er meerdere grondeigenaren zijn, aldus de wethouder.

Liempdenaren en andere belangstellenden die meer willen weten over plan Zonneweide West, kunnen informatie inwinnen tijdens de inloopavond van dinsdag 8 oktober in dienstencentrum De Kloosterhof, aanvang 19.00 uur. Van den Oetelaar: ,,We verwachten veel belangstelling vanuit het dorp. Dat wij allemaal in Liempde wonen en onze wortels hier hebben liggen, vormt een extra motivatie om dit project te realiseren."

Als alle procedures soepel verlopen, willen de initiatiefnemers begin 2020 starten met de verkoop. ,,Medio 2020 zou dan het bouwrijp maken van de grond kunnen beginnen" aldus de ontwikkelaars.

Gemonde

Extra Dorpstafel

Dorpstafel Gemonde heeft woensdag 2 oktober een extra activiteit gepland in 't Schufke, achter zaal De Schuif. Tussen 10.00 en 12.00 uur wordt de film 'Beeld van Nederland, de oorlogsjaren 1940-1945' vertoond. Kees van den Bosch heeft deze film uitgezocht naar aanleiding van 75 jaar bevrijding. De toegang is gratis.