Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

OUD-BEWOONSTER ANNEKE VAN DE SANDE OPENT NIEUW BIJGEBOUW

Dwarsdeelschuur schept kansen voor meer activiteiten in Kinderboerderij

De met riet gedekte schuur naast de Kinderboerderij aan het Apollopad staat op de plek waar ooit een andere stalling stond. Die werd, samen met andere gebouwtjes, afgebroken nadat Anneke op vijftigjarige leeftijd met haar gezin het veld moest ruimen voor de uitbreidingsplannen van de gemeente Boxtel. Het gezin Van de Sande verhuisde in 1973 naar de Kalksheuvel. ,,Destijds hielden we op Onrooi achter de schuur al wat dieren en die kregen steevast veel bekijks op zondag", herinnert Anneke's zoon Ad van de Sande zich. ,,Van daaruit ontstond het idee om de boederij niet te slopen, maar te behouden als kinderboerderij." Een van die vaste bezoekers destijds was architect Cleem Snijders die de bouw van de 'nieuwe' dwarsdeelschuur begeleidde. ,,Het was echt een attractie. Als kind kwam ik hier vaak; ik heb er mooie herinneringen aan. Goed om te zien dat de voorziening nog altijd in trek is."

INVALIDENTOILETTEN

De populaire moest niet alleen voor de jeugd activiteiten aanbieden, maar onder meer ook voor ouderen. De voorzieningen waren echter niet toereikend. Het gemis van toiletten voor mindervaliden vormde een obstakel om het aanbod uit te breiden, vertelde voorzitter Emile Lockefeer donderdag bij de opening van de nieuwe dwarsdeelschuur. Een gesprek met wethouder Peter van de Wiel bracht de oplossing. Ook zijn collega Marusjka Lestrade droeg een steentje bij. Samen waren ze daarom present tijdens de feestelijke opening.

BEETJE HEIMWEE

Wethouder Van de Wiel knipte samen met mevrouw Van de Sande- van de Wassenberg een lint door, waarna de staldeuren openzwaaiden en de pony Banjer naar buiten liep. Anneke aaide het dier over zijn hoofd om vervolgens bewonderend de schuur in te lopen. ,,Het is prachtig geworden! Toen wij hier destijds weg moesten, kreeg ik wel een tijdje heimwee. Ik had er immers mijn hele leven al gewoond."

Vorige week publiceerde deze krant een uitgebreid interview met het stichtingsbestuur van Kinderboerderij Boxtel over de totstandkoming van de dwarsdeelschuur.

FOTO BOVEN: Anneke van de Sande- van de Wassenberg maakt kennis met pony Banjer van de Kinderboederij. Die stapte uit de dwarsdeelschuur die kort ervoor was geopend door de 96-jarige Boxtelse, samen met wethouder Peter van de Wiel. (Foto: Gerard Schalkx).

FOTO ONDER: De dwarsdeelschuur bij de Kinderboerderij is opgebouwd met eeuwenoude gebinten van een schuur die eerder in Berlicum stond. (Foto: Bas van den Biggelaar).


Expositie MuBo

De tentoonstelling 'Boxtel in de oorlogsjaren 1940-1944' is tot en met 3 november elke zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur te zien in MuBo aan de Baroniestraat. Door middel van een interactief aanraakscherm en dagboekfragmenten kunnen bezoekers de jaren van mobilisatie, bezetting en bevrijding herleven. Ook is er een eregalerij voor de gesneuvelde militairen en verzetsstrijders.

Reünie De Jordaan

Drie Boxtelaren houden zaterdag 16 november in zaal De Fellenoord een reünie voor (oud-)bewoners van de Jordaan en hun partners. Mensen kunnen zich aanmelden via e-mail: tonnyvandersteen@hotmail.com. Deelname kost 27,50 euro per persoon all-in; dat bedrag dient overgemaakt te op IBAN-nummer NL24 RABO 0108 8640 81 ten name A.J.J. van der Steen te Boxtel.

Afbeelding