BOXTELSE MOTORCROSSER WINT MANCHE EN KOMT TEN VAL

Pech in laatste ronde voor koploper Kay

De Boxtelse motorcrosser Kay Karssemakers (15) presteerde knap dit weekend tijdens de voorlaatste wedstrijd om het Open Nederlands Kampioenschap (ONK) in Westerbork maar had ook pech. In de eerste manche stond hij met een ruime voorsprong op de nummer twee aan kop, tot het Boxtelse racetalent in de laatste ronde mechanische problemen kreeg. Later op de middag nam hij revanche: Kay won de tweede manche met overtuiging.

In de tijdtraining liet de jonge motorcrosser al zien dat hij zich thuis voelde op het zandcircuit van Westerbork. Kay zette meerdere malen een snelle tijd op de klok en moest uiteindelijk genoegen nemen met de tweede startplek. Het verschil met pole position was minimaal waardoor de Boxtelaar met een goed gevoel uitkeek naar de manches.

Kay reageerde in de eerste wedstrijd redelijk goed op het vallen van het starthek en dook als vijfde de eerste bocht in. Door een klein foutje werd hij echter twee plaatsen teruggeworpen. Hij zette meteen de aanval in op de voorste rijders en klom binnen de kortste keren naar de derde plek.

Na een aantal ronden ging de kopman de fout in waarvan Kay profiteerde. Nog geen ronde later zette hij de aanval in op de leider in de wedstrijd en halverwege nam hij de koppositie over. Met een hoog tempo reed de Boxtelaar weg bij de concurrentie en bouwde een voorsprong van zo'n achttien seconde op. Maar in de laatste ronde haalde de tiener door motorpech alsnog de finish niet.

REVANCHE

De tweede manche stond voor de Boxtelaar dan ook in het teken van revanche. Opnieuw reageerde Kay goed op het vallen van het starthek; hij begon als vierde aan de wedstrijd. Dit keer liet de crosser er geen gras over groeien; binnen een ronde nam Kay de leiding in handen. Het tempo werd flink opgeschroefd op en met de snelste rondetijd op de klok bleken alle achtervolgers hem niet bij te kunnen houden. Ronde na ronde bouwde Kay zijn voorsprong uit en na een sterke en constante wedstrijd kwam hij als winnaar over de finishlijn.

In het algemeen dagklassement eindigde Kay op een zestiende plaats. Het was voor de Boxtelaar een dag waarin succes en tegenslag erg dicht bij elkaar lagen.

RESERVE

Omdat zijn team dit weekend slechts één motor voor hem ter beschikking had en deze na het uitvallen in de eerste manche niet gerepareerd kon worden, mocht Kay in de tweede manche op de reservemotor van teamgenoot Kjeld Stuurman rijden. Zo pakte hij toch nog de nodige punten.

FOTO BOVEN: De frustratie is van het gezicht van de vijftienjarige Kay Karssemakers uit Boxtel af te lezen als hij in de laatste ronde van de eerste wedstrijd technische problemen krijgt. (Foto: Niekfotografie).

BASKETBALLERS WINNEN OOK TWEEDE COMPETITIEDUEL NIET

JRC verliest onnodig in Maastricht

Na de ruime nederlaag vorige week tegen BC Vlissingen wilden de basketballers van JRC Boxtel zich revancheren tegen de studenten van Maastricht Knights. Vorig jaar was dit de openingswedstrijd van het seizoen, toen verloor JRC ruim met 27 punten verschil. De Boxtelaren wisten dan ook dat het geen gemakkelijke wedstrijd zou worden en verloren opnieuw: 66-60.

JRC startte goed. Verdedigend stond het team sterk en Knights moest hard werken om kansen te creëren. Ook de rebound was keurig verzorgd door JRC, waar Knights nauwelijks tweede kansen kreeg. Aanvallend benutten de forwards en guards van JRC diverse mogelijkheden. De stand na het eerste kwart was 8-16.

Tevreden konden de gasten nog niet zijn, maar ze begonnen wel sterk aan het tweede kwart. Corné Linssen wierp zijn tweede driepunter binnen en Jaap van Loon, Freek Clercx en Robin Hulskes kwamen van dichtbij tot scoren.

DIP

Hierna raakten de Boxtelaren in een dip. Hun voorsprong slonk tot drie punten: 22-25. Van Loon schoot in het derde kwart nog raak voor JRC, maar daarna stopte de motor van JRC. De voorsprong van de Boxtelse mannen verdween als sneeuw voor de zon, de gasten sloten het kwart af met een achterstand van dertien punten.

Het vierde kwart werd een inhaalrace. Aan de hand van Kai Elissen, die al vroeg

in de wedstrijd in foutenlast kwam en daardoor het derde kwart niet kon spelen, kwam JRC terug in de wedstrijd. Ook Jasper Verhoeven en Hulskes droegen met hun scores bij aan de inhaalrace. Een flinke aderlating voor JRC was het uitvallen van Linssen met een enkelblessure, hij was op dat moment al goed voor tien punten.
Desondanks werd het spannend en met nog dertig seconden op de klok had Knights balbezit met een voorsprong van drie punten. JRC werkt hard, maar in de buzzer van de schotklok scoorden de Maastrichtenaren, waardoor het gat vijf punten werd.

JRC verloor uiteindelijk met zes punten verschil. Topscorers: Van Loon (15), Linssen (10) en Elissen (9).
Coach Steven Besuijen: ,,Deze wedstrijd was een groot verschil met vorige week. We hebben nu tweeënhalf kwart goed gespeeld, maar zakten in het overige deel van de wedstrijd door de ondergrens. Dit kostte ons uiteindelijk de wedstrijd. Toch hebben we ook goede momenten gezien, waar we op door kunnen werken."

Zondag 29 september speelt JRC thuis tegen TSBV Pendragon, om 14.30 uur in sportcomplex De Braken.

Sparrenbosloop: rennen door mooi stukje natuur

Hardlopers van alle leeftijden kunnen zondagochtend 27 oktober terecht bij Sparrenrijk in Boxtel. Daar houdt atletiekclub Marvel de 52e editie van de Unilux Sparrenbosloop.

Ook dit jaar staat het vernieuwde rondje van 3,6 kilometer door Sparrenrijk op het programma. Recreanten lopen één of twee rondjes, de wedstrijdlopers rennen er drie en lopen dus elf kilometer.

Alle volwassen deelnemers starten tegelijk om 11.00 uur. Om 10.30 uur begint de Kidsrun, een speciale loop over vijftienhonderd meter voor kinderen tot en met twaalf jaar.

De Sparrenbosloop maakt dit jaar voor het eerst deel uit van het Meierij Cross Circuit. Later volgen nog wedstrijden in 's-Hertogenbosch, Vught en Sint-Michielsgestel. Er zijn extra prijzen voor deelnemers die hier aan meedoen. Meer informatie: www.avmarvel.nl.