Op bijna negentig stukken zeildoek hebben Boxtelaren geschreven wanneer zij zich vrij voelen. De doeken werden maandagmiddag aan de gevel van de bibliotheek aan de Burgakker gehangen. (Foto: Henk van Weert).
Op bijna negentig stukken zeildoek hebben Boxtelaren geschreven wanneer zij zich vrij voelen. De doeken werden maandagmiddag aan de gevel van de bibliotheek aan de Burgakker gehangen. (Foto: Henk van Weert). Foto:

BOXTEL START CAMPAGNE 'DOE JE GOED!'

Vrijwilligers steeds meer nodig in maatschappij

HENK VAN WEERT

,,Het besef moet groeien dat we de kwaliteit van onze samenleving alleen overeind kunnen houden als iedereen meewerkt." Dat zei wethouder Marusjka Lestrade maandag bij de presentatie van een publiciteitscampagne voor vrijwilligerswerk. Die is opgezet samen met welzijnsorganisatie ContourdeTwern en wordt volgende week gelanceerd onder de naam 'Doe je goed!'.

Atie Theunissen, coördinator van het vrijwilligerssteunpunt van ContourdeTwern vertelde tijdens de presentatie dat vorig jaar een uitvoeringsagenda is opgesteld. Uitvloeisel daarvan is dat inmiddels een vrijwilligersacademie bestaat waarin een keer in de circa drie weken uiteenlopende workshops worden gegeven. Ook is inmiddels een vertrouwenspersoon aangesteld voor vrijwilligers. ,,Nu is het tijd om hen een eigen platform en identiteit te bieden."

AMBASSADEURS

Voor de publiciteitscampagne zijn vijf ambassadeurs geportretteerd die elk hun verhaal vertellen. Sevim Atalay (53) verzorgt rondleidingen in de Mevlana-moskee. Pim Bressers (27) leidt natuurgidsen op en is penningmeester van blaasorkest De Kromploegers. Piet Ghijsens werd na zijn pensionering, nu drie jaar geleden, bestuurder van de rolstoelbus van Zorggroep Elde Maasduinen. Helma van de Ven (41) beheert de website en Facebookpagina van voetbalclub RKSV Boxtel en houdt de contributie-administratie bij. Buiten zijn drukke baan in een snackbar vertaalt Anas Zaeter, die vijf jaar geleden uit Syrië vluchtte, Nederlands in het Arabisch en andersom.

ZELFREDZAAMHEID

De publiciteitscampagne is er onder meer op gericht om meer vrijwilligers te werven én om hen zelfredzamer te maken, benadrukt wethouder Lestrade. ,,Want er is steeds meer inzet van vrijwilligers nodig. Er kan minder gevraagd worden van de overheid en professionals." De titel 'Doe je goed!' is tweeledig, aldus Lestrade. ,,Enerzijds ben je als vrijwilliger goed bezig ten bate van de samenleving. Anderzijds geeft vrijwilligerswerk voldoening; je voelt jezelf er goed door."

Donderdag 3 oktober gaat de nieuwe website vrijwilligersboxtel.nl online.

Boxtel

Burendag Liduinahof

Op het voorplein van verpleeghuis Liduina aan het Liduinahof wordt zaterdag 28 september een burendag gehouden. Van 14.00 tot 17.00 uur zijn hier diverse kraampjes te vinden en is er livemuziek. Ook is er een appelproeverij, waar bezoekers allerlei oude rassen kunnen proeven. Tevens is er eigengemaakte jam te koop. De opbrengst is voor de Vincentiusvereniging Boxtel.


BRABANT REMEMBERS: 75 JAAR BEVRIJDING

'Zeilfdoeken' bedekken gevel bibliotheek Boxtel

De pui van Bibliotheek Babel Boxtel is sinds maandagmiddag bekleed met bijna negentig aaneengeschakelde stukken 'zeilfdoek' in diverse kleuren. Op 25 oktober is het precies 75 jaar geleden dat Boxtel werd bevrijd van de nazi's. In aanloop daar naartoe gaven Boxtelaren op zeildoek aan wat zij onder vrijheid verstaan en wanneer zij zich vrij voelen.

Het project van de onlangs aan mbo-school SintLucas afgestudeerde Stan Wijnands verwijst naar de bemanningsleden van neergestorte geallieerde zweefvliegtuigen tijdens operatie Market Garden. Ruim honderd Amerikaanse Airbornes werden in september en oktober 1944 door het Boxtelse verzet verborgen gehouden voor de Duitse bezetter. De groep zat verscholen in natuurgebied Kampina, in met parachutedoek afgedekte kuilen.

In Babel Bibliotheek Boxtel wordt uitgebreid stilgestaan bij de bevrijding van Zuid-Nederland in het najaar van 1944. Onder het motto 'Alles is tevergeefs als we vergeten' zijn er tot en met vrijdag 25 oktober diverse exposities, lezingen en presentaties. Zo is er een fototentoonstelling over Operatie Market Garden met aandacht voor de verborgen bevrijders.

OORLOGSVERHALEN

Ook worden er meerdere oorlogsverhalen verteld. Zo vertelde Hans Dekker, zoon van verzetsman Klaas, zaterdag over de Boxtelse ondergrondse. Vrijdag 18 oktober is de lezing 'Redders van de toren', die gaat over het voornemen van de bezetters om de Sint-Petrustoren op te blazen. Film- en documentairemaker Hans van Liempt ondervraagt op dinsdag 22 oktober de Boxtelse journalist en historicus Marc Cleutjens over collaboratie in Boxtel tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Meer informatie via de website: bit.ly/75jaarVrijheidBoxtel.

FOTO ONDER: Op bijna negentig stukken zeildoek hebben Boxtelaren geschreven wanneer zij zich vrij voelen. De doeken werden maandagmiddag aan de gevel van de bibliotheek aan de Burgakker gehangen. (Foto: Henk van Weert).