Als foxhounds de demonstratiering instormen, joelen zij van opwinding. De honden ruiken het geurspoor van vossendrek. (Foto: Albert Stolwijk).
Als foxhounds de demonstratiering instormen, joelen zij van opwinding. De honden ruiken het geurspoor van vossendrek. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

TROUWE VIERVOETERS AAN HET WERK

Honden spelen hoofdrol op Jacht & Buitenleven

JAN HERMENS

Bert is chagrijnig. En dat merken de bezoekers die deze zaterdag op outdoorfair Jacht & Buitenleven op Landgoed Velder in Liempde zijn. Het wilde varken valt links en rechts uit en laat menig hond terugdeinzen.

Voor de duidelijkheid: Bert leeft niet, het gaat om een demonstratiemodel op wielen, gemaakt van zwijnenhuid- en kop. Deskundige Hans Noach geeft uitleg: ,,Een varken is weerbaar wild. Het is goed dat de honden enige afstand houden. Ze horen luid te geven (te blaffen, red.) en het dier vast te zetten tot de jager nabij is. Zonder aan te vallen."

Constant geknal herinnert het publiek eraan dat de jacht vaak gepaard gaat met geweren. In dit geval schieten jagers op kleiduiven. Belangstellenden die niet in het bezit zijn van een jachtakte, mogen alleen van afstand kijken naar de schutters. Wat ze wel mogen, is boogschieten. Handboogschietvereniging L'Union Liempde is present en biedt liefhebbers de kans een paar pijlen te richten.

Jagen met een handboog is in Nederland en Vlaanderen niet toegestaan, maar elders in Europa wel. Er is een club op de beurs die bezoekers uitleg geeft en zelf laat schieten. Om de boog te mogen hanteren, is geen jachtakte nodig. Een handboog valt namelijk niet onder de Wet wapens en munitie.

RETRIEVERS

Wie jacht zegt, zegt honden. Er bestaan tientallen rassen die voor een vorm van jacht worden ingezet, vaak met een specifieke taak. Zo dienen de retrievers, het Engelse woord zegt het al, om geschoten wild naar de jager te brengen. Rinus Heijmans laat met zijn drie labrador-retrievers zien wat daarbij komt kijken. ,,'Zit' is een van de belangrijkste commando's. De hond mag pas van zijn plaats als ik dat zeg. Hij moet het juiste stuk wild, vandaag is dat een dummy, apporteren en mag zich niet laten afleiden door vogels die later zullen vallen."

Foxhounds doen heel ander werk. Zij jagen in meutes achter de vos aan, gevolgd door ruiters. In Nederland wordt met meutes enkel op geursporen gejaagd, dat is ook zaterdag het geval. Geweren komen er niet aan te pas, wel vossendrek om het spoor uit te zetten. Dat ruikt dermate sterk, dat ook mensen van het bijzondere luchtje kunnen 'genieten'. Als paarden en honden de arena binnenrijden, ziet het publiek tomeloze energie, een bijzonder samenspel tussen mens en dier.