Barokorkest Megen wordt gedirigeerd door Boxtelaar Laurens Felix. (Foto: eigen collectie).
Barokorkest Megen wordt gedirigeerd door Boxtelaar Laurens Felix. (Foto: eigen collectie). Foto: Eigen collectie

'LES INDES GALANTES' IN SERIE KLASSIEK IN DE KERKEN

Laurens Felix dirigeert barokensemble Megen

De Boxtelse musicus Laurens Felix, in een vorig leven directeur van de vroegere muziekschool, dirigeert Barokorkest Megen in de volgende aflevering van de concertserie Klassiek in de Kerken. In de Sint-Petrusbasiliek klinkt zaterdag 26 oktober de orkestsuite Les Indes Galantes van Jean-Philippe Rameau. Het optreden begint om 16.00 uur.

In Barokorkest Megen spelen enthousiaste amateurmusici uit de omgeving van Oss en Nijmegen. Op de vraag waarom juist barokmuziek dirigent Felix zo aanspreekt, antwoordt hij: ,,Wellicht dat mijn opleiding aan de koorschool, waar mijn vader dirigent was, een rol speelt. Van huis uit, waar muziek een hele belangrijke rol speelde, ben ik violist. Mijn opleiding heb ik gehad aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam. Daarna heb ik me aan de conservatoria van Utrecht en Tilburg respectievelijk gespecialiseerd als barokviolist en in ensembleleiding."

'VREEMDELINGEN'

Rameau (1683-1764) was een van de belangrijkste Franse componisten. Zijn invloed als muziektheoreticus werkt tot op de dag van vandaag door, meldt Felix, die ook bestuurslid is van de stichting Klassiek in de Kerken. Les Indes Galantes (ofwel De Hoffelijke Indiërs) omschrijft hij als charmante, luchtige muziek die bestaat uit korte dansen, elk met een eigen karakter.

,,De naam Indiërs werd in de tijd van Rameau gebruikt voor alle 'vreemdelingen'. Steeds wordt de sfeer opgeroepen van onbekende verre streken en hun bewoners: Afrikanen, Polen, Turken, Inca's, Indianen. Tussen de delen door vertellen de orkestleden over de muziek en presenteren zij een eigen, respectvolle, visie op de de verschillende volken. Eén van de dansen gaat over de vredespijp die 'native Americans' ooit samen rookten als er vrede werd gesloten.

PROJECT VOETSTAP

Dit concert is onderdeel van het project Voetstap, een serie activiteiten in Boxtel, gericht op ontmoeting tussen culturen. De voetstap verbeeldt de gedachte, dat vrede dicht bij huis begint en dat je daarvoor zelf stappen kunt zetten (zie www.voetstapvoorvrede.nl). Het optreden duurt zaterdag 26 oktober van 16.00 tot 17.00 uur met nazit. De toegangsprijs inclusief een drankje is vijftien euro, kinderen tot en met zestien jaar mogen gratis binnen. Reserveren is aanbevolen: reserveren@klassiekindekerken.nl.

Het volgende optreden in deze concertserie is op 14 december; dan vertolken blokfluitkwintet SeldomSenemet en sopraan Klaartje van Veldhoven liederen, dansen en fantasieën uit de Engelse renaissance. Op 1 februari zingt het gerenommeerde vocaal ensemble The Gents in de basiliek en op 18 april speelt het duo Judith Noordzij (viool) en Sven van de Voorde (accordeon).

FOTO BOVEN: Barokorkest Megen vertolkt in de Boxtelse concertserie Klassiek in de Kerken muziek van de Franse componist Jean-Philippe Rameau. (Foto: eigen collectie).


Kindercollege maanreis

In Babel Bibliotheek Boxtel is woensdag 2 oktober een kindercollege over de reis naar de maan. Sandra van Dam legt uit wat er nu op het gebied van ruimtevaart gebeurt en kijkt vooruit naar de toekomst. Ze gebruikt daarbij filmmateriaal van het NASA Kennedy Space Center. Het college duurt van 15.00 tot 16.00 uur en is bedoeld voor jeugd van negen tot twaalf jaar. Leden van de bibliotheek betalen vijf euro, niet-leden 7,50 euro.

                ...LAURENS FELIX...