Afbeelding
Foto: Piet van Oers?

Boxtel herdenkt bevrijding bij verzetsmonument Kampina

Stichting Boxtel Vooruit houdt zondag 20 oktober de jaarlijkse herdenking van de bevrijding van Boxtel. Vijf dagen later is het precies 75 jaar geleden dat de Duitsers werden verdreven uit het dorp. De plechtigheid begint om 13.30 uur en vindt plaats bij het verzetsmonument in natuurgebied Kampina aan de Roond. Het thema luidt: 'In vrijheid kiezen'.

Bij de herdenking wordt ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers een krans gelegd bij het monument en brengt gilde Sint-Barbara & Sint-Joris een vendelgroet. Net als andere jaren is ook nu een koperensemble van de Gildenbondsharmonie present voor de muzikale omlijsting. Daarnaast is deze keer ook de Swanee Bridge Jazzband van de partij die optreedt met zangeres Charlotte Pennings. Een delegatie van Scouting Boxtel vormt de erewacht. Ter afsluiting wordt na de plechtigheid koffie en thee aangeboden door het gilde.

AIRBORNES

Het monument is opgericht ter nagedachtenis aan de verzetsmensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog hielpen om de gestrande luchtmachtmilitairen ('airbornes') verborgen te houden op de Kampina. Het gedenkteken wordt sinds de onthulling in 2003 onderhouden door het gilde.

FOTO BOVEN: Broer van Houtum (links), de inmiddels overleden initiatiefnemer en ontwerper van het Verzetsmonument Kampina, bood toenmalig burgemeester Jan van Homelen tijdens de onthulling op 4 mei 2003 een verzegelde koker met herinneringsoorkonde aan. (Foto: archief Brabants Centrum).


65-plussers maken gratis kennis met OV

Senioren van 65 jaar en ouder in de regio 's-Hertogenbosch kunnen komend najaar gratis kennismaken met het openbaar vervoer. Ook in de gemeente Boxtel worden drie OV OpStapDagen gehouden. Belangstellenden dienen zich telefonisch aan te melden; wie het eerst komt, het eerst maalt.

Tijdens de OV OpStapdagen krijgen 65-plussers uitleg over bus, trein en OV-chipkaart. Deelnemers maken een rit in een bus van vervoersbedrijf Arriva, krijgen persoonlijk reisadvies en kunnen gratis een persoonlijke OV-chipkaart aanvragen. In Liempde wordt de dag gehouden op vrijdag 4 oktober, in Boxtel op donderdag 10 oktober en vrijdag 1 november. Vrijwilligers van het Reizigers Overleg Brabant en de buurtbus (zelf ook senioren) presenteren zich en Arriva is aanwezig met een bus en chauffeur. Op 10 oktober is er ook een informatiemarkt met stands van onder meer NS, Arriva en andere relevante partijen.

De afgelopen jaren is veel geïnvesteerd in het toegankelijk maken van het openbaar vervoer. Bushaltes zijn verbeterd en er zijn nieuwe bussen gekocht. Hierdoor kan men bijna overal gelijkvloers instappen. In de bus zorgt de omroep en het beeldscherm ervoor dat ook slechthorenden en slechtzienden weten welke haltes eraan komen.

Het programma duurt van 09.00 tot ongeveer 13.00 uur. Aanmelden kan tijdens kantooruren via telefoonnummer (076) 513 66 99.

Senioren testen hun fitheid in Sint-Ursula

Zeventigplussers die hun fitheid willen meten, kunnen zich aanmelden voor de fit-testdag van zaterdag 28 september in Sint-Ursula aan de Baroniestraat. Tijdens de test doorlopen zij een circuit met verschillende onderdelen: lengte, gewicht, bloeddruk en bloedsuikergehalte worden gemeten. Daarna volgt een gesprek met een diëtist.

Medewerkers van Buurtsport Boxtel geven vervolgens een aantal oefeningen in balans, knijpkracht, oog-handcoördinatie, reactiesnelheid en meer. Een arts en fysiotherapeut bespreken vervolgens de resultaten met iedere deelnemer. Daarna knopen ouderenadviseurs het gesprek aan met de zeventigplussers over het verloop van de test en de resultaten. Maar ook komt ter sprake of er wel genoeg aanbod voor hen is om te bewegen en of zij daarbij wellicht ondersteuning kunnen gebruiken.

SMAAK VAN BOXTEL

Na deze dag moeten de senioren een vrij compleet plaatje hebben van hun mentale en fysieke fitheid. Tussendoor zorgt De Smaak van Boxtel voor een gezond hapje. Inmiddels hebben zich al zo'n honderd deelnemers aangemeld voor de activiteit. Meer informatie is te verkrijgen via Liesbeth Schrover van GGD Hart voor Brabant via e-mail: l.schrover@ggdhvb.nl of telefoonnummer: 06-42 02 74 64.