Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

BRANDWEER BOXTEL LAAT ZICH AAN PUBLIEK ZIEN OP DE MARKT

'Vuur hoeft helemaal niet eng te zijn'

RENS VAN DEN ELSEN

Weer was het deze zondag volle bak op de Markt in Boxtel. Waar vorige week terrasjes op het plein werden gezet, liet dit keer de lokale brandweer van zich horen. ,,Na zes jaar was het wel weer eens tijd om te laten zien wat we precies allemaal doen en hoe kan dat beter dan met groot materieel naar het centrum te komen?", vertelt postcommandant Jan-Hein Opheij van de Boxtelse brandweer. Daarnaast werden deze middag twee nieuwe blusvoertuigen op spectaculaire wijze gepresenteerd.

De open dag ging meteen van start met de onthulling van de nieuwe wagens. Burgemeester Fons Naterop van Boxtel mocht deze verrichten en dat ging gepaard met, hoe kan het ook anders, vuur(werk). Trots aanschouwden de aanwezige brandweerlieden het tafereel, waarna ze weer snel aan de slag gingen om de middag verder vorm te geven. Daarbij kregen zij hulp van onder meer een watervoertuig uit Helvoirt, een hoogwerker uit Veghel en een tankautospuit van de afdeling vakbekwaamheid uit Sint-Michielsgestel. Opheij: ,,In de regio helpen we elkaar regelmatig en dus niet alleen tijdens noodsituaties. Het is goed dat we zo op elkaar kunnen rekenen."

INDRUKWEKKEND

Wie deze open dag heeft bezocht, kan beamen dat het een goede zet is geweest van de Boxtelse spuitgasten. ,,Erg indrukwekkend om te zien allemaal en je steekt er ook nog eens iets van op", geeft een vader aan die niet met zijn naam in de krant wil, terwijl hij met een schuin oog zijn dochter in de gaten houdt. Die staat met een grote waterslang in haar handen en spuit een houten brandweerwagen vooruit. De tienjarige Jelle Groenewegen is hier ondertussen zeiknat van geworden, maar heeft de grootste lol. ,,Het is lekker warm, dus een beetje water kan geen kwaad", zegt hij met een grote lach om zijn mond.

Een stukje verderop staat Mirthe van Mourik (8) te stralen in een voor haar ietwat te groot brandweerpak. De helm beneemt haar weliswaar al het zicht, maar toch poseert ze netjes voor de foto die haar moeder maakt. ,,Het was wel zwaar, maar ik kon me nog wel bewegen hoor", zegt Mirthe, nadat ze van haar 'last' is ontdaan.

Het zijn slechts enkele van de vele spelletjes die de kinderen konden doen om een heus brandweerdiploma te behalen. Zo mochten zij ook een container optillen met behulp van twee luchtkussens en een slang omhoog hijsen. Bij de vraag of Mirthe later bij de brandweer wil, zegt ze: ,,Ik denk het wel, maar ik weet nog niet wat ik precies wil worden."

BIJBRENGEN

Naast de (kinder)activiteiten, demonstreerde de brandweerlieden onder leiding van Opheij ook regelmatig waar zij zoal voor worden opgeroepen. Zoals het bevrijden van een bekneld persoon uit een voertuig en het oplossen en -ruimen van gevaarlijke stoffen. Ook de vlam in de pan werd aan het publiek getoond. ,,Hiermee dienen we natuurlijk nog het doel dat we de bezoekers bij willen brengen hoe je het beste met zo'n brand omgaat. Zo hoeft vuur helemaal niet eng te zijn", vertelt Opheij. ,,Kijk, het liefst komen wij natuurlijk helemaal niet onze kazerne uit, want dat zou betekenen dat iedereen weet hoe te handelen bij brand. Helaas werkt het zo niet. Want laten we wel wezen, het is niet fijn om ons over de vloer te krijgen", vervolgt de commandant.

Behalve voor educatie, was de open dag bedoeld om mensen warm te maken voor de vrijwillige brandweer. Momenteel telt het Boxtelse korps 24 man, maar er mogen volgens Opheij altijd mensen bij.

FOTO BOVEN: Met behulp van een echte brandweerman mochten kinderen een kleine wagen wegspuiten. Het zorgde voor veel lachende gezichten en opperste concentratie. (Foto: Albert Stolwijk).