Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

PLAFORM ESCH' PERSPECTIEF WIL HANDEN UIT MOUWEN STEKEN

'Voel je betrokken bij dorp Esch'

RENS VAN DEN ELSEN

Nu het Platform Esch' Perspectief (PEP) haar leefbaarheidsplan op tafel heeft gelegd, breekt een nieuwe fase aan voor de werkgroepen. ,,We moeten nu doorpakken en nog meer draagvlak voor het platform creëren. Onder meer door ieder kwartaal een openbare vergadering te plannen, waar we met alle Esschenaren en de gemeente praten over onze wensen en ideeën", zeggen Adri Verbruggen en Cees van Rooij, die samen met Jos van Bragt het bestuur van PEP vormen.

De mannen benadrukken dat het platform niet alleen om de deelnemers draait, maar juist om iedereen die in Esch woont. ,,Als je je betrokken voelt bij ons dorp, kun je altijd iets betekenen. De werkgroepen draaien namelijk ook na vandaag gewoon door. We zouden graag zien dat zich nog meer mensen bij ons aansluiten, dat is zeker voor de toekomstbesprekingen belangrijk. De uitgangspunten zijn nu helder, daar moeten we op voortborduren", aldus Van Rooij.

Een volgende stap die het bestuur wil zetten, is het vormen van een stichting. Op dit moment heeft PEP namelijk nog geen officiële status. Dat heeft tot nu toe geen problemen opgeleverd, maar moet voor de toekomst wel vorm krijgen. Van Rooij: ,,Daar gaan we het de volgende vergadering dan ook over hebben. Het belangrijkst is dat we korte lijnen hebben en houden binnen de gemeente. Zo zien we op termijn graag per werkgroep een ondersteunende ambtenaar die als ons contactpersoon fungeert."

SAMENWERKEN

Overigens wil PEP niet alles op de gemeente afschuiven, maar zelf ook de handen uit de mouwen steken. ,,Onderling beter samenwerken, dat kunnen we prima zelf opzetten. Maar in andere gevallen is wel samenwerking met de gemeente nodig, bijvoorbeeld op financieel gebied en qua beleid. De plaatsing van het beeld voor de zwarte zusters in Esch is daar een mooi voorbeeld van. PEP pakt het op en regelt de vergunning bij de gemeente, maar houdt zelf het plantsoentje bij", aldus Verbruggen.

BIJZONDER

Wat het leefbaarheidsplan verder uniek maakt, is dat het geheel door de inwoners van Esch is opgezet en uitgewerkt. Werk dat normaal gesproken door een gespecialiseerd bureau wordt gedaan, zoals bijvoorbeeld Kragten. Gertjan Hanckmann van dit bedrijf heeft de vrijwilligers de afgelopen maanden geadviseerd over het proces en gaf hen tips om tot een gedegen document te komen.

Ook Verbruggen complimenteert de inzet van alle vrijwilligers. ,,In het begin kwam iedereen meteen met oplossingen. Dat gaf geen duidelijkheid dus zijn we gaan kijken naar wát en vooral waaróm we iets wilden. Zo roepen we al jaren dat er minder auto's door het dorp moeten, maar waarom precies? Het gevoel van onveiligheid overheerst bij de Esschenaren. Vanuit dat standpunt zijn we onze actielijst gaan opstellen. Iedereen heeft zijn of haar steentje bij kunnen dragen."

AFSPRAKEN

Verbruggen en Van Rooij benadrukken dat de gemeente Haaren alle medewerking heeft gegeven om het plan uit te werken, inclusief de inzet van ambtenaren. Ondanks de opsplitsing heeft het gemeentebestuur het voor elkaar gekregen om de afspraken te borgen. ,,We willen niet in een vacuüm belanden als de gemeente Haaren straks niet meer bestaat. Daarom zien we er streng op toe dat de gemeente Boxtel de gemaakte afspraken ook overneemt."

Dat zien ze in Boxtel wel zitten. Burgemeester Fons Naterop was gisteravond na afloop lovend over de inzet die de Esschenaren lieten zien. ,,We gaan zorgen voor een warme overdracht en dat er geen loze beloften worden gedaan."

FOTO BOVEN: Cees van Rooij (links) en Adri Verbruggen geven aan dat PEP midden in de Essche samenleving moet staan. (Foto: Albert Stolwijk).


Historische leven op de boerderij weer in beeld

Hakselen van stro of het slijpen van de aks en de schop op een oude zandsteen. Dit soort oude ambachten op de boerderij herleven zondag 29 september in en om 't Groot Duijfhuis. Erfgoedvereniging Kèk Liemt demonstreert van 10.00 tot 16.00 uur het leven en werken op een boerenbedrijf van weleer.

De activiteit valt samen met de laatste openstelling van dit jaar van het buitenlokaal van Brabants Landschap aan de Hoevedreef 2 in Liempde. Bezoekers kunnen dan ook een kijkje nemen in het Groot Duijfhuis, waar het verleden in beeld wordt gebracht. Maar ook zaken als een gestileerde stier, een verwijzing naar de voormalige bewoner Sjef van den Braak, en een levensechte bever zijn er te zien.

ACTIVITEITEN

Rond de hoeve tonen leden van het koperslagersgilde hun vakmanschap, De 'vrouw des huizes' laat de kunst van het kantklossen zien en er wordt een washok in oude stijl ingericht. Op een oude bascule (weegschaal gebaseerd op een hefboom) kunnen de bezoekers zich laten wegen. Bij de woning naast 't Groot Duijfhuis wordt om 10.00 uur de oven in het bakhuis aangestoken om broden te bakken. Later op de dag kunnen bezoekers het resultaat proeven. Daarnaast zijn twee kunstschilders aanwezig om het landschap rond de historische hoeve op het doek vast te leggen. De toegang is gratis.

De duiventoren die bij 't Groot Duijfhuis staat. De duivenpoep werd vroeger gebruikt om landerijen te bemesten. Rondom dit terrein organiseren Kèk Liemt en Brabants Landschap zondag 29 september allerlei activiteiten. (Foto: Albert Stolwijk).