Boxtel's Harmonie bracht voorafgaande aan het Dommeltheater onder meer een muzikale ode aan de bevrijding met een selectie uit de musical Soldaat van Oranje. (Foto's: Hans van Doorn).
Boxtel's Harmonie bracht voorafgaande aan het Dommeltheater onder meer een muzikale ode aan de bevrijding met een selectie uit de musical Soldaat van Oranje. (Foto's: Hans van Doorn). Foto: Hans van Doorn

DOMMELTHEATER WEET PUBLIEK MASSAAL VOOR ZICH TE WINNEN

Geen brug was te hoog voor acts

De middag ging van start met een pontonconcert door Boxtel's Harmonie. De vijftig muzikanten brachten met muziek uit zowel de film als de musical Soldaat van Oranje een ode aan 75 jaar bevrijding. Door het concert op het water te houden én vlak bij de Zwaanse Brug wist de muziekvereniging aan alle kanten ogen op zich gericht. Ook vanaf de tribunes die ter hoogte van het parkeerterrein achter lunchroom Meneer van Dommelen waren opgebouwd. Indruk maakte Hymn to the Fallen, de soundtrack uit de film Saving Private Ryan, die werd opgedragen aan de 26 Boxtelse oorlogsslachtoffer uit de Tweede Wereldoorlog. Met een selectie uit West Side Story en een medley van Franse chansons blikten de muzikanten vooruit naar twee optredens later dit seizoen.

Nadat het ponton waarop de harmonie speelde was afgevoerd, hadden de vijftien boten en vlotten ruim baan voor hun varende optocht. Daarop moesten de toeschouwers op de tribunes echter wel zo'n drie kwartier geduld opbrengen. Maar niemand wilde zijn of haar zitplaats afgeven. ,,We waren er al op tijd bij. Dat we even moesten wachten vonden we geen probleem, het weer zat mee en we hebben toch vakantie", liet mevrouw De Gruiter na afloop weten.

INTERACTIE

Het wachten werd beloond, want alle vijftien vlotten wisten het publiek te boeien. De een deed dat wat ingetogener dan de ander, maar alle groepen gaven het thema op een eigen manier vorm met toneel, dans, muziek en geluid. De verscheidenheid aan onderwerpen ontlokte regelmatig applaus vanaf de kant. Ook vanuit de diverse achtertuinen die aan de rivier grenzen.

Zo wist muziekvereniging Sint-Willibrordus uit Esch de bezoekers op de oevers en de bruggen op een leuke manier bij haar boot te betrekken. Het staccato ritme van de trommels kondigde twee aan elkaar geknoopte vlotten aan. Zodra die in beeld kwamen, klonk vanaf de waterkant een statig blaasconcert van enkele overige fanfareleden. Bij de bruggen werden de grote, witte ballonnen vol helium aan het publiek doorgegeven. Die moesten er voor zorgen dat deze 'zwevende' brug aan de andere kant weer naar beneden kwam. Het motto 'overbruggen' werd zo letterlijk genomen.

VLAGGETJES

Voor interactie zorgden ook de vrijwilligers en organisatie van het Dommeltheater. Vooraf werden, naast de programmaboekjes, ook Nederlandse vlaggetjes uitgedeeld met het verzoek om hiermee te zwaaien als de bevrijdingsboot van het blaasorkest Stara Svestky voorbij kwam. Aan dit verzoek werd met enthousiasme gehoor gegeven.

Nog meer vlaggetjes kregen de bezoekers van 'Franse' en 'Engelse' soldaten. Met veel bravoure en gevoel voor drama probeerden de jonge krijgslieden, getooid in blauwe en rode mutsen van schuimrubber, het publiek over te halen een 'kant' te kiezen. Tussen de boten door dreven daarnaast groepjes blauwe en rode soldaten die de twee kampen voor moesten stellen. Hiermee werd de slag om Boxtel in 1794 uitgebeeld. Kunstenaarsvereniging Kunstlicht99 wist dit idee op de oevers leuk uit te werken, maar op het water kwam het wat onduidelijk over.

Wat wel helder werd uitgebeeld, was het toneelstukje op de boot van Teejatergroep Orion uit Lennisheuvel. Met in het midden een scherm werd aan de ene kant de vrijheid vlak na de oorlog gevierd, met een oude radio en dansende mensen. Aan de andere kant werd de huidige tijd uitgebeeld, waarbij de spelers op zoek waren naar een werkend wifi-signaal (onder de brug!) en roepend voor de tv zaten.

CREATIEF

Dora Verhees uit Boxtel stak na afloop twee duimen omhoog toen haar gevraagd werd wat ze van alle creaties op de Dommel vond: ,,Heel mooi gedaan en creatief ook." De organisatoren van het Dommeltheater zijn blij dat het massaal toegestroomde publiek alle vijftien acts omarmde. ,,Wij hebben een zeer goed gevoel overgehouden aan deze editie. Geen enkele wanklank gehoord en we hebben een hoog niveau voorbij zien komen op het water", aldus mede-organisator Paul van Alphen. Hij gaf na afloop ook aan dat de deelnemende Dommelgemeenten zoals Peer, Eindhoven, Meierijstad en 's-Hertogenbosch erg enthousiast waren. ,,Hopelijk kunnen we dat gebruiken voor de editie van 2021, zodat dan alle dorpen en steden aan de rivier meedoen", aldus Van Alphen.

Het publiek op de oevers was het met elkaar eens: ,,Jammer dat we nu weer zolang moeten wachten."

Al zingend en wassend kwamen de Buurtvrouwen uit de omgeving Zandvliet voorbij gedreven. Zij beeldden de sociale functie van de wasvrouwen in een dorp als Boxtel uit.
Toneelclub Onderling Kunstgenot uit Sint-Michielsgestel liet de oorlog zien.
De 'vijanden' bij elkaar in een boot, ondenkbaar tijdens de Slag om Boxtel in 1794...
Middels een gedicht brachten de Schrijndragers een ode aan de imkers en de bijen.
Drukte op de oever ter hoogte van de Molenstraat, waar toeschouwers Teejatergroep Orion uit Lennisheuvel voorbij zien komen.