LEEFBAARHEIDSPLAN: SAMENWERKEN

PEP geeft wensenlijstje aan Boxtel en Haaren

RENS VAN DEN ELSEN

Esch wil niet vanaf de zijlijn toezien hoe het gemeentebestuur over het dorp beslist, maar aan de onderhandelingstafel zitten. Dat is de belangrijkste conclusie van het leefbaarheidsplan waar de inwoners het afgelopen jaar aan hebben gewerkt. Het Platform Esch' Perspectief (PEP) presenteerde gisteravond haar plan voor een volle zaal aan bestuurders van Haaren en Boxtel. ,,Er staat hier echt iets, hier kunnen we niet omheen", gaf burgemeester Fons Naterop na afloop aan.

,,We wíllen meepraten en we gáán meepraten." De bestuursleden Cees van Rooij en Adri Verbruggen van PEP zijn duidelijk: ,,de gemeente kan en mag niet om ons heen." Door middels van een film en een folder werd het leefbaarheidsplan aan de aanwezigen gepresenteerd.

Verbruggen: ,,We willen niet dat ons plan ergens in een bureaula terecht komt zonder dat er naar wordt gekeken. Er moet ook echt iets mee gedaan worden. Want weet wel, de lijst die we nu gepresenteerd hebben is slechts het topje van de ijsberg! Er is nog zoveel meer."

Het leefbaarheidsplan gaat verder dan een wensenlijstje. De vier gevormde werkgroepen hebben ieder een eigen thema: verkeer, zorg & welzijn, wonen & leefomgeving en verenigingen. Iedere groep heeft in kaart gebracht wat er in Esch leeft en waar behoefte aan is. Maar ook wat de inwoners graag gerealiseerd zien op middellange termijn.

ACTIEPUNTEN

De lijst is lang. Zo willen de inwoners bijvoorbeeld dat Esch in de toekomst alleen nog maar een eindbestemming is voor gemotoriseerd verkeer. Nu heeft het dorp veel last van doorgaande vracht- en personenauto's die Esch als sluiproute gebruiken. ,,Daar zijn onze wegen niet geschikt voor", aldus Jos van Bragt van de werkgroep Verkeer. Maar ook moet achterstallig onderhoud aan (fiets)paden en straten aangepakt worden, is er behoefte aan meer zichtbare AED's, moeten er meer woningen komen voor jongeren en senioren en dienen verenigingen beter met elkaar samen te werken.

Hoe deze punten dan precies aangepakt moeten worden geeft het plan niet aan. Dat staat voor de komende periode op de planning. ,,Dan komen we in een nieuwe fase, waarbij we samen met de betreffende gemeente gaan bekijken hoe we onze actiepunten gaan realiseren", geeft Verbruggen aan. Wethouder Carine Blom van de gemeente Haaren: ,,Dit is niet het eindpunt, dit is een nieuw begin voor Esch."

Pagina 11: 'Voel je betrokken bij Esch'.


Unanieme steun wenselijk voor bezuinigingen

VERVOLG VOORPAGINA

De Boxtelse wethouder Herman van Wanrooij (financiën) wil heel graag dat de gemeenteraad unaniem instemt met de nieuwe begroting. Ook vanwege de grote uitdaging die nu te wachten staat voor Boxtel door noodzakelijke bezuinigingen. Hij ging met alle acht fractievoorzitters in gesprek. ,,Daar kwamen acht meningen uit en vier issues die bespreekbaar zijn voor de fracties."

Ook een zogeheten 'kerntakendiscussie' is een optie. Oftewel dat politiek besproken wordt welke taken wel of niet onder de gemeentelijke verantwoordelijkheden moet vallen. Vrij vertaald: sommige beleidsterreinen worden dan ter discussie gesteld. ,,Moet een gemeente bijvoorbeeld verantwoordelijk zijn voor een zwembad?", geeft burgemeester Fons Naterop als voorbeeld.

Een aantal ambities staat niet ter discussie. ,,Boxtel Binnen de Bruggen zit nog in de begroting", zegt wethouder Peter van de Wiel over het herinrichtingsplan voor de Stationsstraat en Rechterstraat. Maar ook andere zaken zoals een visie om huizen te verwarmen wanneer deze van het gas af zijn of een actualisatie van de woonvisie zitten nog in de pijplijn.

De burgemeester benadrukt dat er wel extra geld komt om ondermijning tegen te gaan. Ook het traject en veiligheid wil hij niet laten vallen. ,,Handhaving is een issue We zetten een extra boa in."