Kèk Liemt zoekt in buurtschap naar het verleden

Erfgoedvereniging Kèk Liemt houdt zondag 6 oktober een archeologische wandeling over De Roosakker op Kasteren. De bedoeling is om historische vondsten op te sporen en die vervolgens te determineren.

De akkers op Kasteren zijn al vanaf de middeleeuwen in gebruik. De Roosakker en de naastgelegen Smeeakker worden al vanaf de veertiende eeuw geëxploiteerd. De velden worden zelfs al sinds 1391 zo genoemd. Het land behoorde toe aan de pachters van kartuizerhoeve Het Groot Duijfhuis. Dit waren rijke boeren die vaak ook actief waren in het lokale bestuur van Liempde. Zij lieten gedurende vele eeuwen hun sporen na, veelal aardewerk of soms zelfs munten, glas en andere zaken. Op dit moment wordt de akker agrarisch gebruikt door de Kasterense familie Van de Laar.

DESKUNDIGE HULP

Enkele deskundigen van ArcheoHotspot Boxtel lopen mee en helpen de schoongemaakte scherven te dateren. Qua samenstelling, kleur en breukvlak zijn er verschillen in aardewerk van korter of langer geleden. Eerdere wandelingen in Liempde, op de Kerkakkers en Vrilkhovense akkers, bleken veel vondsten op te leveren.

De start van de zoektocht is om 09.30 uur bij Het Groot Duijfhuis aan de Hoevedreef 2. Iedereen kan meedoen, aanmelden is niet nodig. Alle benodigde materialen, zoals zakjes en dergelijke, zijn aanwezig. De wandeling, onder leiding van Dik Bol van de archeologische werkgroep Boxtel, eindigt rond 11,00 uur. Daarna worden de scherven schoongemaakt en gedetermineerd.


Burenhulp toont verborgen leven van de Kampina

Burenhulp Lennisheuvel houdt dinsdag 8 oktober de lezing 'Het verborgen leven van de Kampina'. Chris Snik vertelt die middag over wat er in het natuurgebied allemaal te zien en te beleven valt voor zij die 'hun ogen en oren goed de kost geven'.

Na de voordracht gaan deelnemers aan de slag om het Boxtelse natuurgebied op een nieuwe manier te ontdekken. Op deze manier wil de organisatie Burenhulp Lennisheuvel weer onder de aandacht brengen bij haar inwoners en tevens een gezellige middag op touw zetten. Ook wil zij hiermee nieuwe ideeën voor Burenhulp inventariseren.

De lezing duurt van 14.00 tot 17.00 uur en wordt gehouden in gemeenschapshuis Orion. Aanmelden is niet verplicht, maar wel mogelijk via e-mail: burenhulplennisheuvel@gmail.com.


Landschap van Liempde onder de loep in Kasteren

Natuurwerkgroep Liempde houdt donderdag 10 oktober een lezing over het ontstaan van het Liempdse landschap. Kees Quinten legt in zijn voordracht uit hoe dit vanaf de ijstijd tot stand is gekomen.

De natuur in en om Liempde is niet altijd geweest zoals deze er nu uitziet. Het landschap werd deels gevormd tijdens de ijstijden, toen zandhopen vanuit de opgedroogde Noordzee door stormen landinwaarts werden geblazen. Het centrum van het dorp is hierop gebouwd, net zoals de omliggende hoge akkers. Bossen als Velder en De Geelders werden in deze tijd ook gevormd door leemafzettingen.

GEHUCHTEN

Na verloop van tijd vestigden de vroegste bewoners zich op de hogere delen. Zij stichtten daar gehuchten als Hezelaar, Vrilkhoven en Kasteren. De focus lag op akkerbouw en later op houtproductie van populieren, die op leemgrond goed gedijen. Hoe dit allemaal precies is gegaan, vertelt Quinten vanaf 20.00 uur in café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat 23.


Spirituele bijeenkomst

Gemeenschapshuis Orion in Lennisheuvel staat dinsdag 8 oktober vanaf 19.30 uur in het teken van spiritualiteit. Tijdens de avond worden levensvragen behandeld, inzichten en ervaringen gedeeld en kennisgemaakt met 'de kijk van de Leraren van Gene Zijde'. Meer informatie via www.heteigenpad.nl. Bijdrage is vrijwillig.