Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

JEU-DE-BOULESTOERNOOI 'T ESSCHE BOELTJE IS VASTE PRIK

'Altijd een gastvrije ontvangst in Esch'

RENS VAN DEN ELSEN

De derde zaterdag van september staat niet alleen bij de inwoners van Esch omcirkeld in de agenda, maar ook bij fanatieke jeu-de-boulespelers van ver buiten de dorpsgrenzen. De aantrekkingskracht van deze 37e editie, waarvan zaterdag de twaalfde keer georganiseerd door muziekvereniging Sint-Willibrordus, blijft onverminderd groot. Gastvrijheid is een woord dat veel valt als je vraagt naar het geheim van dit populaire dorpsevenement.

Bijna vierhonderd teams staan deze zaterdagochtend met opgepoetste ballen klaar om aan hun eerste wedstrijden te beginnen. Het lijkt een warme dag te worden, maar dat draagt alleen maar bij aan de sfeer voor dorpshuis De Es, het verzamelpunt van het toernooi waar de deelnemers een drankje en een hapje kunnen halen. En waar 's middags ook De Aggemarvanhuisaf Band uit Boxtel voor muzikaal vermaak zorgt.

VASTE STEK

Gekleed in felgele shirts, met achterop namen als Ard en Marco en voorop een tweetal sponsoren uit de bouwbranche staan de mannen en een vrouw bij elkaar aan enkele hangtafels. Het blijkt hun vaste stek te zijn, al ruim vijftien jaar. ,,Misschien nog wel meer, zo lang komen we hier al", zegt Marco Ram, terwijl hij nog een trek van z'n sigaret neemt. Vijf teams hebben ze ingeschreven, alle afkomstig uit de regio Koudekerk aan de Rijn en Hazerswoude. Zelden eindigen ze hoog in het klassement, maar slecht willen ze zichzelf ook niet noemen. ,,Het is zo'n geinig toernooitje en voor ons een leuk uitstapje. Vanmorgen zijn we om zeven uur vertrokken. We slapen in een hotel in Vught, de taxi brengt ons en komt ons vanavond weer halen en morgen gaan we weer naar huis", vertelt hij.

Ze hebben overal al wel een keer gestaan, bij iemand in de achtertuin tot in een maisveld. ,,Iedere baan is weer anders, dat maakt het zo mooi", geeft Ram aan. ,,Het mooiste is dat onze hangtafels al klaarstaan als we hier aan komen, dat noem ik wel gastvrij ja", voegt hij er aan toe.

VERSPRINGEN

Ondertussen waaieren de 780 deelnemers uit over het hele dorp. Overal waar je loopt zie je mensen het jeu-de-boulesspel spelen. De een is fanatieker dan de ander. Soms klinkt er gevloek, dan weer gejuich. Maar wie denkt dat de amateurs kansloos zijn tegenover de ervaren spelers komt toch bedrogen uit. De baan kan soms het verschil maken. Als er meer stenen op de grond liggen, kan een bal zomaar verspringen hetgeen punten kost.

Voorzitter Eric van Roosmalen van de organiserende muziekvereniging is trots op het evenement, maar plaatst ook een kanttekening. ,,Ieder jaar weten zoveel mensen ons toernooi weer te vinden, die derde zaterdag in september is gewoon vaste prik. Maar het is wel een nadeel dat de inschrijving binnen een dag vol is. Dan lijkt het meer te gaan om er snel bij te zijn, dan om de kwaliteit van het spel", geeft hij aan. Grinnikend: ,,Maar als dat het enige is waar we over kunnen klagen, is het misschien ook niet zo erg."

Het succes van Esch evenaren lijkt moeilijk. Van Roosmalen: ,,We krijgen wel eens de vraag vanuit andere dorpen of ze ons toernooi mogen kopiëren. Dat vinden we over het algemeen geen probleem, zolang het maar niet op 'onze' datum is." Dat 't Essche Boeltje ook zichzelf niet na kan doen, bleek twee jaar geleden. ,,We wilden wat extra inkomsten genereren voor de muziekvereniging om nieuwe pakken te kunnen kopen en organiseerden daarom in juni nog een tweede jeu-de-boulestoernooi. Daar kwam geen hond op af... het bleek dat de mensen toch echt zaten te wachten op september", vertelt de voorzitter. Voor deze zaterdag maakt het niet meer uit, die is in zijn ogen altijd geslaagd.

WEER TWEEDE

Tegen het einde van de middag zijn de koppelwedstrijden afgelopen. De alcoholische versnaperingen hebben dan bij sommigen al hun tol geëist, maar de sfeer blijft opperbest. ,,We zijn wat onverschillig, maar hebben de grootste lol samen", vertelt Herman Pijnenborg uit Haaren, die ook z'n vijfde en laatste duel niet wist te winnen. ,,Weer tweede", zegt hij met een lach.

Als rond half zeven de finale wordt gespeeld op het Marktplein is het nog steeds druk. De fanatieke jeu-de-boulers bekijken gespannen de verrichtingen van de finalisten, de amateurspelers drinken nog een biertje en proosten op weer een geslaagde dag. De winst gaat uiteindelijk naar Marc Mannaerts en Woesty van de Woestijne. Zij mogen de beker dit keer mee naar huis nemen.

FOTO BOVEN: Esch versus Boxtel, de twee dorpen mengen zich al op sportieve wijze met elkaar. Veel teams komen uit de gemeente waar Esch over anderhalf jaar ook bij hoort. ,,Zeker zestig procent van de inschrijvingen komt sowieso van buiten het dorp", aldus Eric van Roosmalen. (Foto: Albert Stolwijk).


Ducks houdt toernooi voor recreanten

Honk- en softbalvereniging JRC Ducks Boxtel houdt zaterdag 28 en zondag 29 september haar jaarlijkse recreantentoernooi in haar sportpark aan de Voetboog 20.

Er doen zestien teams aan mee. De wedstrijden zijn op zaterdag tussen 10.00 en 18.00 uur en zondag vanaf 10.00 uur. Die dag is om 16.00 uur de prijsuitreiking. Zaterdagavond is er een feestavond voor alle deelnemers en leden van Ducks. Het toernooi is gratis toegankelijk.