Afbeelding
Foto:

EXPOSITIE MET GEVONDEN SPOREN IN OERTIJDMUSEUM

Selissen was al bewoond in de Steentijd

RENS VAN DEN ELSEN

Op de plek waar de nieuwe wijk Heem van Selis moet verrijzen, is zoveel historisch materiaal gevonden dat de gemeente extra onderzoek laat uitvoeren. In twee jaar geleden gegraven proefsleuven zijn onder meer werktuigen uit het stenen tijdperk ontdekt. Het zijn aanwijzingen dat dit deel van Boxtel zo'n vierduizend jaar geleden al bewoond was. Vanaf zaterdag 12 oktober worden aangetroffen bodemvondsten tentoongesteld in het Oertijdmuseum aan de Bosscheweg.

Er zijn sporen ontdekt uit de middeleeuwen en Romeinse tijd, maar dus ook van nog verder terug, tot tweeduizend voor Christus. Naast enkele vuurstenen werktuigen, werd ook een zogenaamde kringgreppel ontdekt. Hier heeft vermoedelijk een grafheuvel in het midden gestaan. Deze is echter naar alle waarschijnlijkheid enkele honderden jaren geleden al door een boer afgegraven.

Desalniettemin hebben deze ontdekkingen de interesse gewekt van de gemeente Boxtel en wil zij het onderzoek komend jaar uitbreiden. Hierdoor moet de geschiedenis van het gebied beter in kaart gebracht en gedocumenteerd worden. Of de bouw van Heem van Selis hiermee vertraging oploopt, is nog onduidelijk.

DETERMINEREN

De vondsten zijn bijzonder vanwege de grote hoeveelheid én vanwege de diverse tijdperken waaruit ze stammen. In februari 2017 groeven medewerkers van Bureau voor Archeologie en Bouwhistorie (BAAC) ruim honderd proefsleuven in de akkers tussen het politiebureau en eetcafé De Oude Ketting en ten oosten van het Weikespad. Grofweg het gebied waar in de toekomst de nieuwbouwwijk moet verrijzen.

Het determineren van alle vondsten heeft heel wat tijd in beslag genomen en de uitkomsten zijn nu grotendeels bekend. ,,Want het is natuurlijk lastig om te bepalen hoe oud iets is. Er staat immers geen datum op", geeft Dik Bol van de archeologiewerkgroep van Heemkunde Boxtel aan.

De werkgroep mag een deel van alle vondsten exposeren in het Oertijdmuseum. ,,Normaal gesproken komen ze in een depot terecht en ziet niemand ze meer. Nu kunnen we laten zien wat er zoal is gevonden. En dat is best bijzonder", aldus Bol. ,,Wie straks dus een huis in Heem van Selis koopt, weet dat er ook al mensen verbleven in de steentijd. Voor de toekomstige bewoners is het zeker interessant om te weten dat er niet alleen maar mais heeft gestaan", aldus Bol.

TYPISCHE SPOREN

Tijdens de tentoonstelling zijn in vier vitrines de typische sporen uit het verleden van Selissen te bewonderen. Bol is trots op de ontdekkingen: ,,Waarschijnlijk was Selissen dus veel eerder bewoond dan het huidige centrum. Maar honderd procent zeker weten doen we dat natuurlijk nooit, want in de Boxtelse kern kunnen we moeilijk weer gaan graven, maar interessant is het zeker." Eerder werden dergelijke vondsten uit de steentijd ook in de Boxtelse woonwijk Munsel/In Goede Aarde gevonden.

De expositie wordt zaterdag 12 oktober om 09.00 uur officieel geopend door bewoonster Sina van Alphen van de buurtschap Selissen. Haar familie heeft daar jarenlang de grond bewerkt. De vitrines zijn tot het einde van het jaar te bezichtigen van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur in het Oertijdmuseum aan de Bosscheweg 80.

FOTO BOVEN: Voorzitter Dik Bol van de archeologiewerkgroep laat de kleine vuurstenen werktuigen zien die gevonden zijn bij de proefafgravingen in Selissen. Deze dateren uit de late steentijd. (Foto: Rens van den Elsen).