Oswald Remery poseert bij een Amerikaanse brievenbus in zijn tuin. Hij emigreert met echtgenote Linda naar West-Virginia. Daar gaan ze zich richten op ecotoerisme en natuuronderzoek. (Foto: Marc Cleutjens).
Oswald Remery poseert bij een Amerikaanse brievenbus in zijn tuin. Hij emigreert met echtgenote Linda naar West-Virginia. Daar gaan ze zich richten op ecotoerisme en natuuronderzoek. (Foto: Marc Cleutjens). Foto: Marc Cleutjens

BOXTELAAR OSWALD REMERY PROMOOT ECOTOERISME IN WEST-VIRGINIA

Bioloog verruilt Kampina voor Shenandoah (USA)

MARC CLEUTJENS

Bijna een jaar geleden leverde bioloog Oswald Remery uit Boxtel zijn arbeidscontract op het Jacob-Roelandslyceum in. Na een voorbereiding van twaalf maanden stapt hij vandaag met echtgenote Linda in het vliegtuig naar Washington D.C. Daar beginnen zij aan een nieuw avontuur. In West-Virginia opent Oswald een farmhouse waar hij cursussen over flora en fauna in de Appalachen gaat geven. ,,Wat ik ga missen? De Kampina!"

Ontelbare vakanties hebben Oswald en Linda door de Verenigde Staten gezworven om hun droomplek te vinden. Ze bezochten Oregon aan de westkust, maar daar regent het zes maanden per jaar. Ook Colorado was even in beeld. ,,Het liefst was ik in het dorpje Nederland gaan wonen, dichtbij Denver", grinnikt Oswald. ,,Maar Colorado is duur. Uiteindelijk is de keuze gevallen op West-Virginia. In die staat hebben we een farmhouse in de buurt van de stad Winchester gekocht. Daaromheen bezitten we ook nog eens dertig hectaren ongerept bos."

VULKAAN

Oswald was jarenlang als biologiedocent verbonden aan het Jacob-Roelandslyceum en droeg zijn passie voor de natuur over aan duizenden tieners. Hij nam ze mee op excursie naar de Dommelbimd en de Kampina, ging met ze op reis naar Texel en verzorgde lessen in het buitenlokaal dat op zijn initiatief in de schooltuin werd aangelegd. ,,Veel schoolvakanties heb ik doorgebracht in de VS. Daar vind je in onmetelijke nationale parken complete ecosystemen waar ook grote roofdieren zoals beren, wolven, lynxen en poema's leven."

Linda groeide op in de staat Maryland. ,,We hebben elkaar leren kennen in Nieuw-Zeeland", vertelt de Amerikaanse. ,,Oswald en ik waren aan het backpacken. We ontmoetten elkaar toen we allebei een vulkaan wilden beklimmen." Oswald knikt: ,,We troffen elkaar in een bezoekerscentrum en begonnen de volgende dag samen aan die tocht." De reis zetten ze los van elkaar voort; Oswald ging naar het Noordereiland, Linda trok verder over het Zuidereiland. ,,Maar we zijn elkaar nooit uit het oog verloren", lacht Linda. ,,Een jaar later ben ik naar Nederland gekomen."

INDIAN SUMMER

Het idee om naar de VS te emigreren ontstond tien jaar geleden. ,,Maar we wilden pas gaan nadat alle huisdieren waren overleden", legt Oswald uit. ,,We houden van dieren en wilden ze niet aan hun lot overlaten in een asiel. Nu onze laatste kat dood is, is de weg vrij om te gaan."

Linda is computerprogrammeur en blijft ook na de verhuizing werken in de ICT. En Oswald? Die stort zich op het ecotoerisme. ,,Ik heb niet alleen studie gemaakt van alle flora en fauna in de Appalachen. Ik heb ook een netwerk opgebouwd en ga excursies en cursussen houden voor stadsmensen uit Washington D.C. De hoofdstad ligt op amper twee uur rijden van onze farmhouse."

De boerderij wordt omgebouwd tot bed & breakfast. ,,De nabijheid van Shenandoah National Park is een plus", meent de Boxtelse bioloog. ,,Het is een van de mooiste nationale parken in de VS en is beroemd om de Indian Summer. De herfstkleuren zijn nergens zo mooi."

TWEEDE HUIS

Verhuizen naar West-Virginia betekent afscheid nemen. Oswald gaat vooral de Kampina missen. Het natuurgebied dat hij vanuit zijn achtertuin in de verte ziet liggen, noemt hij zijn 'tweede huis'. ,,Ik kom er twee tot drie keer per dag om te genieten, maar ook om onderzoek te doen", vertelt hij. Jaren geleden richtte zijn studie zich vooral op allerlei muizensoorten. Maar ook alle andere dieren en planten kent hij op zijn duimpje.

De laatste jaren had Oswald vooral aandacht voor de das. In 2015 was het landelijk nieuws dat dit dier voor het eerst was waargenomen in de Kampina. ,,Dankzij ecologische verbindingszones heeft de das zich hier gevestigd. Ik plaatste enkele cameravallen en het lukte me de eerste beelden te maken."

Inmiddels leeft een handjevol dassenkolonies in de Kampina. Oswald toont trots foto's waarop een dassenmoeder met drie welpen te zien is. ,,Het onderzoek draag ik over aan een vriend die werkt bij stichting Das & Boom", zegt de bioloog. ,,Het is belangrijk dat deze dieren in de Kampina goed gevolgd worden. De laatste weken zijn er namelijk twee in het verkeer omgekomen. Dat is een flinke aanslag op zo'n kleine populatie. Enkele faunatunnels kunnen dit voorkomen."

De dassen in de Kampina zijn vanaf morgen ver weg voor Oswald en Linda. ,,Maar we krijgen er iets moois voor terug. Over 24 uur zitten we op onze veranda en genieten we van de Indian Summer in West-Virginia."

FOTO BOVEN: Oswald Remery poseert bij een Amerikaanse brievenbus in zijn tuin. Hij emigreert met echtgenote Linda naar West-Virginia. Daar gaan ze zich richten op ecotoerisme en natuuronderzoek. (Foto: Marc Cleutjens).

FOTO LINKS: Jarenlang bestudeerde Remery het gedrag van dassen in de Kampina. Hij was de eerste die foto's kon maken van een dassenkolonie in het Boxtelse natuurgebied. Deze prent is deze zomer gemaakt. (Foto: Oswald Remery).


INSCHRIJVEN KAN NOG TOT DINSDAG 1 OKTOBER

Bokselse Kwis: op naar 100 teams

JAN HERMENS

Nog een paar dagen en dan verstrijkt de inschrijftermijn voor De Bokselse Kwis. Om precies te zijn is aanmelden nog mogelijk tot dinsdag 1 oktober. Haast is dus geboden voor teams die nog mee willen doen, om de eer, om de prijzen, maar vooral om het plezier.

De organisatie hoopt honderd teams te mogen verwelkomen. Dat zou een record zijn en betekenen dat ruim tweeduizend mensen zaterdag 2 november bezig zijn met quizvragen. De teller loopt omhoog, maar aanmelden kan nog. Deelnemen aan De Bokselse Kwis betekent een avond gezelligheid, een boek vol originele breinbrekers en verrassende buitenopdrachten.

De teams spelen voor een lokaal goed doel, De Bokselse Kwis steunt elk jaar de plaatselijke gemeenschap. De organisatie heeft zelf een overkoepelend goed doel gekozen: bijenhoudersvereniging Sint-Ambrosius.

TEASER

Op Facebook hebben Marc Cleutjens, Saskia Maltha en Patricia van Amelsvoort al menig 'teaser' gepost en er volgen er zeker meer. Of Lingo écht een rol heeft in het spel? Dat blijkt op 2 november, als alle deelnemers naarstig internet en boeken naspeuren op zoek naar antwoorden.

Het quizboek van vorig jaar bevatte onder meer een vraag over de achterkant van schilderijen. Niet direct een onderwerp waar veel mensen in gespecialiseerd zijn. Daarom des te interessanter. Cleutjens: ,,Spelers mogen Google gebruiken, maar wij zorgen voor vragen die niet al te eenvoudig op te zoeken zijn." Maltha: ,,We streven naar een mooie mix van hersenkrakers en iets eenvoudiger vragen. De Bokselse Kwis moet een uitdaging zijn, maar ook weer niet té moeilijk."

Cleutjens is veelal het brein achter historische vragen en zaken die met Boxtel te maken hebben. Maltha en Van Amelsvoort houden zich onder andere met puzzels en meer algemene vragen bezig. ,,We bewegen ons op een heel breed terrein, de opgaven kunnen echt overal over gaan. Zelfs over het herkennen van een automodel aan de hand van een detailfoto. Ik zou zeggen tegen iedere spelletjesliefhebber: ga de uitdaging aan."

Inschrijven kan via de website www.debokselsekwis.nl.

FOTO LINKS: Soms is een verkleedpartij onderdeel van De Bokselse Kwis. (Foto: Albert Stolwijk).


Aldi Fellenoord opent deuren op 1 november

De nieuwe Aldi-supermarkt die in aanbouw is aan de Fellenoord, gaat als alles volgens plan verloopt, op vrijdag 1 november open. Een dag eerder sluit de Duitse discounter haar vestiging in winkelcentrum Oosterhof.

Wat er met de tweede Boxtelse vestiging aan de Kapelweg gebeurt, wist een woordvoerder van Aldi Best niet te vertellen. Het lijkt erop dat die winkel voorlopig open blijft. Aldi Best is de partij achter Aldi Boxtel. De nieuwe supermarkt bevindt zich op de plek waar het vroegere postsorteercentrum stond.

Jarenlang studeerde Remery het gedrag van dassen in de Kampina. Hij was de eerste die foto's kon maken van een dassenkolonie in het Boxtelse natuurgebied. Deze prent is deze zomer gemaakt. (Foto: Oswald Remery).
Afbeelding