Afbeelding
Foto: Maarten Melis

Bomen en zonnepanelen


Opmerkelijk was onlangs het artikel in het Brabants Centrum met de kop 'Bomen werpen schaduw over de zonnepanelen'. Dat ging over de veertig bomen die gekapt zouden 'moeten' worden in het Munsel-plantsoen. Maar die bewering blijkt grotendeels onzin te zijn. Voor de zekerheid ben ik de zondag na de publicatie nog een keer gaan kijken.

De volle zon bescheen alle panelen, want de bomen staan ver genoeg van de huizen af. Slechts bij één huis krijgen enkele panelen schaduw, maar die panelen zijn gemonteerd terwijl de boom er al lang stond. In zo'n geval heeft de boom voorrang; zo is dat bijvoorbeeld in de gemeente Geldrop-Mierlo al formeel geregeld.

Ik begrijp de poging wel om zonne-energie als argument op te voeren; om begrip te kweken voor de onzinnige kap van zoveel goede bomen. Want de andere argumenten gaan over lastige blaadjes, twijgjes en zaden. Die kunnen inderdaad lastig zijn, maar voor die tijdelijke 'overlast' gaan we toch geen veertig prachtige bomen omhakken?

Vorige week kreeg ik een paar ondersteunende telefoontjes van mensen uit de buurt van het plantsoen en van hen leerde ik dat de rechter in een dergelijk geval nooit het kappen toestaat. Diverse gemeenten blijken al van de rechter gelijk te hebben gekregen dat men ook voor zonnepanelen geen bomen hoeft om te hakken. In de vergunningaanvraag voor de veertig bomen wordt ook gesteld dat 'de bomen in matige conditie zijn door onder meer maaischade en oude snoeiwonden'. De Bomen Brigade Boxtel heeft intussen echter een deskundig advies gekregen met de conclusie dat de veertig bomen juist in prima conditie zijn.

Kortom: in dit geval zou de gemeente pal moeten staan voor het behoud van bomen voor de gemeenschap, met de vele bekende argumenten en als meest actuele ook de snel groeiende klimaatontwrichting.

Overigens: langs De Koppel zijn afgelopen week ook weer twee grote bomen omgezaagd. En niet zo lang geleden die twee prachtige bomen in de Stationsstraat. Het gaat maar door…

        JAN JUFFERMANS


Rouwproces VLK, vervolg...

Met verbazing nam ik kennis van het verslag in het Brabants Centrum van de raadsvergadering op dinsdag 17 september jongstleden betreffende de PHS-VLK/stikstof-perikelen.

Verbijsterend te constateren dat alle woordvoerders van de Boxtelse raadsfracties geciteerd worden (de meesten nog volop in de ontkenningsfase van het rouwproces) en dat alleen Anja van den Einden van PvdA/Groenlinks (die het aandurft in een gloedvol betoog vraagtekens te zetten bij het verleden en de bijbehorende keuzes betreffende de VLK) volledig wordt doodgezwegen.

Met haar woorden gaf zij blijk van een in de tijd gegroeide, bredere visie waar het gaat om de leefbaarheid en het behoud van ons aller aarde (inclusief Boxtel), ook voor onze kinderen en kleinkinderen. Niets daarvan in het verslag. Ik vind dat kwalijk, zelfs omineus. Zo krijgt de Boxtelse bevolking een verkeerd (lees onvolledig) beeld van wat zich in de gemeenteraad van Boxtel afspeelt. Het is duidelijk, het rouwproces VLK gaat nog lang duren. En uiteindelijk wordt het zo een duurdere begrafenis van de VLK dan nodig....

        THED VAN DEN AKER

        Stichting Kalksheuvel Groen