Afbeelding
Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

What's Up, Richelle?

Een paal van het plafond tot de grond prijkt middenin de huiskamer. Eronder ligt een mat om een eventuele val te breken. Richelle Smits (9) uit Boxtel is paaldanseres. En zeker geen slechte! Het talent sleepte vorig jaar tijdens haar eerste wedstrijd – het Nederlands Kampioenschap – de tweede prijs binnen. En binnenkort hoopt ze haar eerste titel te pakken…

Richelle, wat een bijzondere hobby heb je! Hoe ben je met paaldansen in aanraking gekomen? ,,Ik was in de speeltuin aan het spelen met een vriendin en daar stond een paal. Ik deed een kunstje en mijn vriendin zocht op wat het was. Het bleek een truc die bij paaldansen hoort. Mijn vriendin startte met de sport en toen ik een keer bij haar ging kijken, was ik verkocht."

Wat vind je zo leuk aan paaldansen? ,,De wedstrijden. En de trucjes worden steeds moeilijker. Dat vind ik een uitdaging. De Iron X is mijn favoriete truc. Daarbij hang je in de vorm van de letter X aan de paal. Alsof je een vlag aan een vlaggenmast bent."

Wat moet je doen om heel goed te worden in paaldansen? ,,Je moet heel veel oefenen en flink wat doorzettingsvermogen hebben. Ik heb altijd blauwe plekken, regelmatig brandwonden en mijn voet heeft al een paar keer open gelegen. Maar de pijn voel ik steeds minder."

Je bent echt heel goed! Hoe lang doe je deze sport al? ,,Ik doe het nu bijna anderhalf jaar, maar ik zit ook al een hele tijd op turnles en daar word ik best wel sterk en lenig van."

Je eerste wedstrijd was op het NK. Hoe was dat? ,,Mijn lerares zei dat ik aan de voorwaarden voldeed om deel te mogen. En dus mocht ik meedoen met de amateurs. Er waren strenge regels. Het lied waarmee ik optrad, moest drieënhalve minuut zijn en mijn pakje moest binnen het thema passen. Bepaalde trucs mocht ik niet doen en andere moesten juist. Het ging heel goed en ik won de tweede prijs. Zondag 10 november is het volgende NK. Ik doe dan mee met de gevorderde paaldansers." (Tekst: Linda van de Wiel. Foto: Bas van den Biggelaar).