ELDE MAASDUINEN BLIKT OVER DE GRENS

Boxtelse thuiszorg haalt personeel uit Europa

JAN HERMENS

Verpleegkundigen zijn in Nederland nauwelijks te vinden. Zorggroep Elde Maasduinen (ZGEM) kijkt daarom verder dan de landsgrenzen. Ze heeft tien verpleegkundigen uit Zuid-Europa aan zich weten te binden. Ze arriveerden twee weken geleden in Nederland en wonen in Boxtel: in De Molenwiek.

Eric Hardy, directeur thuiszorg van zgem heeft hen met open armen ontvangen. Mogelijk komen er volgend jaar nog tien zorgmedewerkers naar Boxtel, vertelt hij. ,,In Nederland rijst het aantal vacatures in de zorg de pan uit en dat blijft de komende jaren vooralsnog zo," legt Hardy uit. ,,Er zijn simpelweg geen mensen te krijgen." De vrees bestaat dat het personeelstekort in 2022 is opgelopen tot 125.000 medewerkers, meldt het actieprogramma Werken in de zorg, dat van maart 2018 dateert. Probleem is niet alleen dat er te weinig nieuwe medewerkers aan de poort rammelen, het aantal zorgbehoevenden neemt ook toe. Mensen worden ouder, krijgen meer kwaaltjes en niet iedereen beschikt over een netwerk van mantelzorgers.

WIJDE BLIK

Een dure campagne om verpleegkundigen te werven, leverde ZGEM welgeteld nul reacties op. Tijd dus om de blik te verbreden naar landen binnen de Europese Unie waar wel zorgprofessionals te vinden zijn. Jonge mensen die graag naar Nederland afreizen om hier een toekomst op te bouwen. Hardy trad in overleg met European Multi Talent Group Health Care (EMTG). Dit bureau is gespecialiseerd in arbeidsbemiddeling tussen werkgevers en zorgprofessionals uit Zuid-Europa. ,,Begin dit jaar heb ik de eerste gesprekken gevoerd met EMTG. Daar kreeg ik een goed gevoel bij, het bureau neemt ons, maar ook de verpleegkundigen alle zorgen uit handen."

GESPREKKEN IN SPANJE

De eerste veertien maanden blijft EMTG de zorgmedewerkers uit onder meer Spanje, Portugal, Italiƫ en Griekenland begeleiden. Hardy: ,,Ze zijn nu ook nog in dienst van EMTG. Zorggroep Elde Maasduinen betaalt het bureau."

Toen Hardy met het ZGEM-bestuur overlegde om te investeren in verpleegkundigen uit Zuid-Europa, kreeg hij een volmondig 'ja'. Hij reisde zelf af naar Spanje om individuele gesprekken te voeren met de kandidaten. ,,Hun passie voor het vak raakte me. Ik ben zelf van origine verpleegkundige en ik herken die toewijding, die wil om voor mensen te zorgen."

Pagina 3: 'In Spanje is geen werk voor mij'.