PLAN CIVIELE KUNSTWERKEN AANGENOMEN

Bruggen Boxtel kunnen zwaar verkeer niet aan

JULES HAMELEERS

Vier betonnen bruggen in Boxtel kunnen het verkeer dat eroverheen rijdt niet aan. Dat bleek uit een draagkrachtmeting die de gemeente onlangs deed als onderdeel van een tweejaarlijkse inspectie. Het gaat om de Scheepdonksewegbrug, de Kempsewegbrug, de Broekdijkweg en de duiker in de Vleutstraat. Er worden nu maatregelen genomen.

Zo'n maatregel kan bijvoorbeeld een bord zijn dat het zwaardere verkeer weert van de brug. Hiervoor is gekozen bij de Scheepdonksewegbrug, vertelde verkeerswethouder Herman van Wanrooij dinsdag in de gemeenteraadsvergadering. ,,Uit de draagkrachtmeting bleek dat de brug maximaal zo'n dertig ton kan hebben, maar dat er soms ook zestig ton overheen gaat. Daarom hebben we daar nu een bord geplaatst."

WEER VEILIG

Maar zo'n waarschuwing is natuurlijk geen permanente oplossing voor het probleem. ,,Het is een tussenoplossing, terwijl we zoeken naar hoe we op langere termijn moeten ingrijpen." Duidelijk is dat de vier hiervoor genoemde bruggen niet sterk genoeg zijn, maar de gemeente laat zich nog adviseren over 'hoe de bruggen weer veilig gemaakt kunnen worden'. Dat wordt gesteld in het beheerplan voor 'civiele kunstwerken' (zoals bruggen en viaducten), dat dinsdag unaniem werd aangenomen in de gemeenteraad.

Opvallend genoeg staat enkele alinea's eerder in ditzelfde document dat 'er geen concessie wordt gedaan ten aanzien van de constructieve veiligheid en verkeersveiligheid'. Hier viel het CDA over. De raadsfractie vroeg zich bij monde van Roel de los Hoyos af hoe dit precies zit. Ook Evert van Summeren (Combinatie 95) stelde een dergelijke vraag: ,,Hoe kan het dat de veiligheid nog niet helemaal inzichtelijk is (volgens het beheerplan, red.), maar wel gesteld wordt dat hier geen compromissen worden gesloten?"

MISSCHIEN VERVANGEN

Wethouder Van Wanrooij gaf aan de veiligheid uiteraard serieus te nemen: daarom zijn er borden geplaatst. De schade is echter niet acuut genoeg om direct uitvoeriger actie te ondernemen. De gemeente zoekt nu naar een manier om de draagkracht weer optimaal te maken: er wordt niet uitgesloten dat de bruggen volledig vervangen moeten worden. Duidelijkheid hierover wordt eind dit jaar verwacht.

Daarnaast wordt in het nieuwe beheerplan nu een directe aanpak gekozen. Wanneer er een scheur of andere beschadiging in de constructie van de brug werd geconstateerd, werd voorheen bij een volgende inspectieronde pas een draagkrachtmeting uitgevoerd. Nu is deze tussenstap eruit gehaald, volgens de wethouder. Doordat de metingen direct worden uitgevoerd, kan de veiligheid nog meer gegarandeerd worden.

ONDERHOUD

De gemeente Boxtel heeft in totaal 54 'civiele kunstwerken' in beheer. Voor het onderhoud van deze bruggen is jaarlijks 135.000 euro beschikbaar: dit is afdoende en kan ook eventuele onverwachte kosten opvangen. In het beheerplan wordt aangegeven dat het herstellen van de vier bruggen dus binnen het huidige budget financieel opgelost kan worden. Wanneer één of meerdere vervangen moeten worden, zal het college van B en W hiervoor extra budget aanvragen bij de gemeenteraad. Dat geldt ook voor de geplande vervanging van de Raapakkerbrug en Herschewegbrug, die in de periode 2025-2029 gepland staat.