RAADSZAAL ROERT ZICH OM PAS EN PHS

Verbreding Keulsebaan wellicht eerder dan VLK

JULES HAMELEERS

Zowel oppositiepartij Balans als de coalitie dienden dinsdag moties in omtrent Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg (VLK) en de verbreding van de Keulsebaan tijdens de gemeenteraadsvergadering. Balans wil verkeerswethouder Herman van Wanrooij de vrijheid geven om helemaal terug naar de tekentafel te gaan, de coalitie wil het college van B en W stimuleren de uitvoeringsvolgorde te veranderen, mocht dat nodig zijn. Ondanks een opmerking van burgemeester Fons Naterop dat hij beide moties prematuur vindt, werd de tweede motie aangenomen. Balans' voorstel ging wel van tafel.

Door de procedure rond de verkeersplannen als gevolg van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) is een streep gezet. Oorzaak is een uitspraak van de Raad van State met betrekking tot de stikstofwetgeving (PAS). Op bestuurlijk en ambtelijk niveau wordt grootschalig overleg gepleegd om alle projecten weer op de rails te krijgen.

Tijdens de gemeenteraadsvergadering wilden partijen B en W enkele uitgangspunten meegeven voor dat overleg in oktober. Omdat deze besprekingen allemaal nog plaats moeten vinden, noemde de burgemeester beide moties 'prematuur': ,,Het is nog helemaal niet duidelijk wat de gevolgen van de uitspraak over de PAS zijn, dus laten we onze plannen nog niet van tafel vegen."

De coalitie gaf aan de aanleg van de VLK en de verbreding van de Keulsebaan zo min mogelijk te willen vertragen. Daarom gaf Jos Hegeman (D66) namens de coalitie de wethouder de optie mee om de volgorde van de deelprojecten te veranderen. Van Wanrooij: ,,We hebben geen enkele twijfel dat de VLK gerealiseerd gaat worden. Als dit de vertraging kan beperken, zie ik dus geen reden om de verbreding van de Keulsebaan niet naar voren te schuiven."

De oppositiepartijen zien het omgooien van de tijdlijn totaal niet zitten. Dymph van de Vries (VVD): ,,Het is toch van de zotte als we de Keulsebaan eerst gaan doen. Hoe moeten we dan in godsnaam ons verkeer omleiden?" Wim van der Zanden (Balans) vindt zo'n verandering 'te triest voor woorden'. Omdat de coalitie zich uiteraard achter haar motie schaarde, werd die wel aangenomen.

BLANCO

Balans wil niet alleen vasthouden aan het afgesproken maatregelenpakket. Oftewel: wanneer het gunstiger is, moet er opnieuw onderhandelingsruimte komen rondom PHS. Ook CDA is het hiermee eens: ,,We moeten een betere toekomstoptie creƫren. Het moet zeker zijn dat alles gerealiseerd wordt en daar is ruimte voor nodig", aldus fractievoorzitter Vera Brouns. De wethouder beet van zich af: ,,Het heeft lang geduurd voordat dit plan er eindelijk lag, laten we de discussie alstublieft niet opnieuw openen."

Ook de coalitiepartijen schaarden zich niet achter Balans' wens voor een 'blanco blad'. Fractievoorzitter Dave van de Ven van SP stelde dat de motie te vroeg komt: ,,Alle overleggen om te kijken wat er nog gerepareerd kan worden moeten nog plaats vinden, dus waarom moeten we dan alles nu al van tafel gooien?" Hegeman (D66) vond de opmerking van Balans onnodig: ,,Niets weerhoudt de wethouder ervan om verder te denken dan het maatregelenpakket, dus waarom is deze motie dan nodig?"


Expositie grafiekkunst

Jan van Dingenen exposeert tot en met 29 september etsen, Toyobo-drukken en computertekeningen in bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd aan de Barrierweg 4. De werken zijn te zien tijdens de openingstijden: alle dagen behalve maandag en woensdag, van 11.00 tot 16.00 uur.

Bodemvondsten

Waar nieuwbouwwijk Heem van Selis moet komen, zijn archeologische opgravingen gedaan. Een deel van de vondsten is vanaf zaterdag 12 oktober tijdens een expositie van Heemkunde Boxtel. Die wordt ingericht in de ArcheoHotspot van het Oertijdmuseum aan de Bosscheweg.


(ADVERTORIAL)