Afbeelding
Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

KINDERBOERDERIJ ZIET KANSEN MET NIEUWE DWARSDEELSCHUUR

'Het is nieuw, maar toch oud'

RENS VAN DEN ELSEN

Trots lopen de bestuursleden van Kinderboerderij Boxtel in en om de nieuwe dwarsdeelschuur op het terrein. Ze inspecteren de oude gebinten, openen deuren en glijden even met hun vingers over het zwart geverfde hout. Ze lijken er geen genoeg van te kunnen krijgen. Vandaag is het nieuwe, maar toch ook weer oude gebouw aan het Apollopad officieel geopend. Mevrouw Van de Wassenberg-Van de Sande (96) knipte het lintje door, waarna de schuur in gebruik werd genomen.

,,Het kost een paar knaken, maar dan heb je ook wat", zegt bestuurslid Jan de Vreede die bij de Kinderboerderij verantwoordelijk is voor de gebouwen op het terrein. Daags voor de opening geeft hij een korte tour door de schuur en laat de verschillende aspecten zien, zoals opslag voor hooi, groot en klein materieel, een (invalide)toiletunit en de stal voor de pony's.

Totale kosten voor dit project: 150.000 euro. Niet mals, maar de gemeente Boxtel betaalde het grootste deel. De stichting Kinderboerderij Boxtel betaalde de overige 50.000 euro. Deels uit eigen zak en deels via giften en sponsorgelden. ,,Waarvoor we de donateurs natuurlijk ontzettend dankbaar zijn", aldus voorzitter Emile Lockefeer. ,,Want hiermee kunnen we onze maatschappelijke functie nog beter uitdragen. Er komen hier namelijk niet alleen maar kinderen, maar ook ouderen en mindervaliden. We konden hen echter niet goed faciliteren in de boerderij, maar dat lukt nu wel. Het is echt een aanwinst voor Boxtel én de wijk Oost", vervolgt hij.

GROTER

Het bestuur van Kinderboerderij Boxtel had al langer de wens om de oude 'schuur' te vervangen door een bakhuisje met toiletten dat ook geschikt zou zijn voor bezoekers in een rolstoel. Toen het daarvoor bij de gemeente aanklopte, gaf wethouder Peter van de Wiel te kennen dat de stichting best wat groter mocht denken, mits het historisch gezien maar toegevoegde waarde had. ,,Zo kwamen we in contact met de stichting Brabantse Boerderij. Die helpt boeren die willen stoppen met hun agrarisch werk met het in leven houden van het historisch erfgoed op hun erven. Onder meer door oude schuren een andere bestemming te geven", geeft penningmeester en secretaris Ton Huinink aan.

LUCIFER

Na wat opties te hebben bekeken, kwam het bestuur uit bij een schuur in Berlicum. ,,Maar de eerste indruk was niet best. Deze dwarsdeelschuur was slecht onderhouden en was met golfplaten bedekt. Een lucifer zou er eerder wonderen doen", vertelt De Vreede. Toch wist een bevriende architect de bestuursleden over te halen delen van de schuur te hergebruiken en op te bouwen zoals dat vroeger werd gedaan. Zodoende werd in het voorjaar gestart met de bouw. Vooral de oude gebinten, die volgens De Vreede in 1836 voor het laatst zijn hergebruikt, kregen een nieuwe functie op het terrein van de Kinderboerderij. ,,Je ziet de uitkepingen waar vroeger andere dwarsbalken in rustten nog zitten, dat vind ik persoonlijk erg mooi. Het maakt het gebouw authentiek", aldus de gebouwenbeheerder.

'TOMAATJE

Naast de opslag en toiletvoorziening is een deel van de schuur ook ingericht als ponystal. De huidige weide waar de paardjes normaal gesproken in rondlopen, krijgt een uitbreiding tot aan het gebouw, zodat de pony's 's nachts ook naar binnen kunnen lopen. Daarnaast wordt de grond die achter de schuur ligt gebruikt voor een nieuw project: 'tOmaatje. Lockefeer: ,,Kinderen kunnen hier met hun oma of opa zelf groenten, fruit en/of kruiden kweken op een stukje grond. Zij krijgen van ons de zaden, maar verder moeten ze alles zelf doen. De boer geeft alleen tips en informatie. Hiermee willen we kinderen leren dat hun eten niet direct uit een supermarkt komt, maar gekweekt wordt."

TOEKOMST

Een bijzonder moment tijdens de opening was de aanwezigheid van mevrouw Van de Wassenberg-Van de Sande. Zij was de laatste bewoner van de boerderij aan het Apollopad, voordat het een kinderboerderij werd. Ook hiermee wil het bestuur laten zien dat het oog heeft het eigen verleden.

Met de nieuwe oude dwarsdeelschuur ziet de Kinderboerderij weer nieuwe kansen voor de toekomst. Zo wil het bestuur op termijn het terrein rolstoelvriendelijker en effen maken en wordt er geïnvesteerd in de dieren. Lockefeer: ,,Maar eerst genieten we van dit moment. Daarnaast krijgen we binnenkort een nieuwe boer (Maria Jeurissen vervangt Wim van de Velden, die volgende week na zeven jaar afscheid neemt, red.) en moeten we eerst weer wat sparen voor het volgende project."

FOTO BOVEN: Bestuursleden Ton Huinink, Jan de Vreede, Jac Nouwens en Emile Lockefeer (van links naar rechts) zijn apetrots op de nieuwe fase die de Kinderboerderij met de opening van de dwarsdeelschuur is ingegaan. (Foto: Bas van den Biggelaar).


Senioren testen hun fitheid in Sint-Ursula

De fit-testdag voor zeventigplussers: na een succesvolle start in 2017 volgt zaterdag 28 september een tweede editie in Sint-Ursula aan de Baroniestraat.

De senioren uit de wijken Selissenwal, Munsel en Lennisheuvel zijn door de gemeente uitgenodigd voor de activiteit. Deelnemers ontvangen nog een vragenlijst over hun leefstijl. Tijdens de test doorlopen zij een circuit met verschillende onderdelen: lengte, gewicht, bloeddruk en bloedsuikergehalte worden gemeten. Er volgt een gesprek met de diëtist waarbij de ingevulde vragenlijst de leidraad is.

BUURTSPORT

Medewerkers van Buurtsport Boxtel geven vervolgens een aantal oefeningen in balans, knijpkracht, oog-handcoördinatie, reactiesnelheid en nog veel meer. Een arts en fysiotherapeut bespreken de resultaten met iedere deelnemer. Daarna knopen ouderenadviseurs het gesprek aan met de zeventigplussers over het verloop van de test en de resultaten. Maar ook komt ter sprake of er wel genoeg aanbod voor hen is om te bewegen en of zij wellicht ondersteuning kunnen gebruiken daarin.

Na deze dag moeten de senioren een vrij compleet plaatje hebben van hun mentale en fysieke fitheid. Ondertussen zorgt De Smaak van Boxtel voor een gezond hapje. Inmiddels hebben zich al zo'n honderd deelnemers aangemeld voor de activiteit. Meer informatie is te verkrijgen via Liesbeth Schrover van GGD Hart voor Brabant via e-mailadres: l.schrover@ggdhvb.nl of telefoonnummer: 06-42 02 74 64.


Stemmen op schrijvers

Bezoekers van Babel Bibliotheek Boxtel kunnen in de maand van het schrijven (september) stemmen op hun favoriete auteur. De populairste schrijver komt in december naar Boxtel. Stemmen kan via het biljet dat in de bibliotheek verkrijgbaar is of via e-mail: boxtel@babeldenbosch.nl.