GEMEENTE: ONTSLUITING IS GEEN PROBLEEM

Inwoners willen veiliger dorpshart Lennisheuvel

RENS VAN DEN ELSEN

Een groot aantal inwoners van Lennisheuvel voorziet dat door de komst van de woonwijk Achter Den Eijngel de verkeersdruk in het dorp toeneemt. Daarom pleiten zij voor een veiliger dorpshart en de Mijlstraat als hoofdontsluiting van de nieuwe wijk. Dat blijkt uit een brief van de bewoners aan het Boxtelse college van burgemeester en wethouders.

Vooral de inwoners van de straten De Eg en De Ploeg zijn niet gerust op de voorziene groei van het aantal auto's dat door het dorp gaat. 'Het zal straks drukker worden en er zal meer verkeer rijden langs school en kerk. De straat Lennisheuvel is daar niet heel breed. Door langs de weg geparkeerde auto's ontstaan er nu al regelmatig hachelijke situaties en die zullen alleen maar toenemen', stellen de in totaal twintig gezinnen in hun brief.

Enkele maatregelen die de briefschrijvers aan het college voorstellen zijn het aanpassen van De Eg, De Ploeg en de Mijlstraat om het centrum te ontlasten. Die laatste zou volgens hen dan ook als hoofdontsluiting van de nieuwbouwwijk moeten gaan dienen. De andere twee straten zijn volgens de bewoners niet berekend op meer verkeer.

GEEN AANPASSINGEN

De gemeente ziet de problemen die de bewoners aankaarten niet zo. Dat stelt het college als antwoord op vragen van het CDA. ,,In De Eg en De Ploeg neemt de verkeersintensiteit maar amper toe, aanpassingen zijn daarom niet nodig", aldus B en W. De bestuurders hebben de Mijlstraat al als hoofdontsluiting van de nieuwe wijk aangemerkt, maar zien ook hier geen reden om de weg aan te pakken. Volgens het CDA zouden onder meer de te hoge drempels een probleem zijn, maar dat zien B en W anders: ,,De Mijlstraat is geïnspecteerd naar aanleiding van meldingen, maar aanpassingen bleken niet nodig, ook niet aan de overigens normale drempels." Het Rigtpad gaat dienst doen als directe verbinding voor langzaam verkeer naar de basisschool.

In totaal worden er 87 nieuwe huizen in Achter Den Eijngel, aan de zuidkant van het dorp gebouwd. Er moet hier een mix van (middel)dure en sociale huur- en/of koopwoningen komen. In april stelde de gemeenteraad het bestemmingsplan unaniem vast.


Deelnemersveld Essche Boeltje volledig bezet

Het Essche Boeltje loopt zaterdag 21 september weer van stapel. Honderden deelnemers toveren Esch om tot een waar jeu-de-bouleswalhalla. Aanmelden voor het immens populaire toernooi kan niet meer: het deelnemersveld is compleet gevuld.

De organisatie, muziekvereniging Sint-Willibrordus, zet alweer voor de twaalfde keer het jeu-de-boulestoernooi op. Zij verwacht ruim achthonderd deelnemers die het Franse balspel gaan beoefenen in Esch.

Veel inwoners stellen hun tuin of oprit beschikbaar voor de wedstrijdbanen. De deelnemers kunnen te voet naar hun baan. Er zijn bovendien huifkarren die de spelers vervoeren naar diverse plekken in Esch. Bij dorpshuis De Es wordt voor een muzikale omlijsting gezorgd. De organisatie wijst erop dat het dorp niet via de rijksweg A2 bereikbaar is wegens wegwerkzaamheden.