Deze zomer is al op tal van plekken in Boxtel het asfalt op wegen vernieuwd. Zoals eind augustus op een deel van de Brederodeweg, ter hoogte van de kruising met Hendrik Verheeslaan en de Mgr. Bekkersstraat. (Foto: Henk van Weert).
Deze zomer is al op tal van plekken in Boxtel het asfalt op wegen vernieuwd. Zoals eind augustus op een deel van de Brederodeweg, ter hoogte van de kruising met Hendrik Verheeslaan en de Mgr. Bekkersstraat. (Foto: Henk van Weert). Foto: Henk van Weert

GEMEENTERAAD STEMT UNANIEM IN MET WEGENBEHEERPLAN

Boxtel pakt zeer slechte wegdekken aan

JULES HAMELEERS

De Boxtelse wegen verkeren in een belabberde staat. Veel fietsers en automobilisten die elke dag door het dorp hobbelen wisten dat al, maar nu ligt er ook een politieke aanpak om dit probleem te verhelpen. Het nieuwe wegenbeheerplan 2019-2023 werd dinsdag tijdens de gemeenteraadsvergadering unaniem aangenomen.

De straten rondom en het parkeerterrein bij winkelcentrum Oosterhof, de Sweelincklaan en een gedeelte van de Bosscheweg: dit zijn enkele voorbeelden van wegen waar de gemeente Boxtel mee aan de slag gaat. De komende jaren moet veel geïnvesteerd worden om de slechte kwaliteit van het wegdek te verhelpen en zo de veiligheid te garanderen. Ook wil de gemeente voorkomen dat zij aansprakelijk gesteld wordt voor onveilige situaties of ongelukken.

De gemiddelde kwaliteit van het wegdek in Boxtel valt in de categorie D, wat beschreven wordt als 'zeer slecht': dit geldt voor vrijwel alle wijken en bijna alle soorten wegen. Alleen fietspaden scoren iets beter, maar 'nog steeds ondermaats'. Ook trottoirs vallen binnen het plan. 22 procent van het wegdek is binnen twee jaar toe aan groot onderhoud; gewoonlijk is dit 5 tot 10 procent. Het doel is om de gemiddelde kwaliteit te verhogen naar C. Dit is volgens de richtlijn van infrastructeer-expert CROW nog steeds 'slecht'.

HOGER NIVEAU

,,Waarom streven we niet direct naar een nóg hoger niveau? Dan hebben we een veel duurzamer resultaat", vroeg Stefan de Nijs (Combinatie95) zich dinsdag af. De wethouder gaf aan dat de straten die gerepareerd worden, daardoor vaak een A- of B-niveau halen. Het streven naar een C-kwaliteit, duidt aan dat dit de ondergrens is.

Van Wanrooij: ,,Het D-niveau duidt veel achterstallig onderhoud aan. Dat gaan we de komende vijf jaar oplossen. Daarna is het de bedoeling dat wegen nooit meer zó slecht worden. Op het moment dat een straat een C-kwaliteit heeft, komt hij op de rader om binnen twee jaar grootschalig opgeknapt te worden." Voorkomen is beter dan genezen, lijkt de gemeente nu te zeggen met dit beleid.

Het gehele plan gaat de gemeente vier jaar lang 1,3 miljoen euro per jaar kosten. Dit valt binnen het budget dat burgemeester en wethouders op dit moment beschikbaar hebben.

KANTTEKENINGEN

De gemeenteraad nam het voorstel van wethouder Van Wanrooij unaniem aan: alle fracties haalden de noodzaak van vernieuwingen aan de infrastructuur aan. Toch hadden meerdere fracties enkele kanttekeningen. Twee coalitiepartijen noemden bijvoorbeeld het wegdek van Esch. Dit dorp komt bij de gemeente Boxtel in 2021. Waarom zijn de straten daar niet alvast meegenomen, vroegen Dave van de Ven (SP) en Sohib Hussain (D66) zich af. De verkeerswethouder gaf aan dat na de herindeling fondsen beschikbaar komen en ook dit dorp wordt meegenomen in het wegenverkeersplan.

Daarna werd het project Rolstoelvriendelijk Liempde aangehaald, dat 500.000 euro krijgt om het dorp goed begaanbaar te maken voor mindervaliden. Hoe verhoudt dit zich tot het wegenbeheerplan, vroeg De Nijs. Daarnaast meldde hij dat het project eigenlijk nog een ton extra nodig heeft om alle wensen uitgevoerd te krijgen. Hierover was wethouder: ,,Dit is het geld dat ze gekregen hebben en daar zullen ze het echt mee moeten doen."


Walk & Talk

Babel Bibliotheek in Boxtel houdt elke eerste dinsdag van de maand van 10.00 tot 12.00 uur de bijeenkomst Walk & Talk. Werkzoekenden kunnen er hun netwerk uitbreiden en sollicitatietips uitwisselen. Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig. Meer informatie via e-mail: walkentalkboxtel@babeldenbosch.nl.