Kruisbestuiving tussen school en reparatiecafé

Basisschool Sint-Lambertus in Gemonde en het plaatselijke Repair Café zijn een samenwerking aangegaan. De school wil de leerlingen kennis laten maken met verschillende beroepen en kinderen die geïnteresseerd zijn in techniek de kans geven praktijkervaring op te doen.

Veel reuring in 't Schufke in Gemonde vorige week woensdagochtend. Normaal gesproken ligt de gemiddelde leeftijd van het tweemaandelijkse Repair Café, gecombineerd met de wekelijkse Dorpstafel, boven de zestig jaar, maar de komst van vier leerlingen uit groep zes, zeven en acht van de Sint-Lambertusschool haalde die flink naar beneden.

Schooldirecteur Linsey van Gansewinkel benaderde een aantal maanden geleden Debbie van Brandwijk, vrijwillig coördinator van het Repair Café en de Dorpstafel. De school wil tegemoet komen aan de individuele interesses van kinderen en verbinding leggen met het dorp. Van Gansewinkel wilde weten of het Repair Café hierin een rol zou kunnen vervullen. De reparateurs reageerden meteen enthousiast.

Henk Martens is al jarenlang actief als vrijwilliger in Gemonde en sinds een jaar elektronicus bij het Repair Café. Hij heeft de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, maar is nog één dag in de week werkzaam als docent elektrotechniek en mechatronica bij de Vakopleiding Techniek in Cuijk. Van Brandwijk: ,,Henk en ik zijn naar Middelrode geweest om daar ons licht op te steken over de samenwerking tussen de school en het plaatselijke reparatiecafé."

De leerlingen Dyon, Neal, Bart en Kevin mochten aan de slag. Martens had een tafel voor ze ingericht met onder andere een oud tosti-ijzer dat ze uit elkaar mochten halen, maar ook weer in elkaar moesten zetten.

SPIJKER

David Henning, al sinds 2016 betrokken bij Repair Café Gemonde als algemeen reparateur, bracht fijn gereedschap mee voor de leerlingen. Een van hen sleep een messing staafje tot een spijker. Later bedachten de andere scholieren dat er een gat in geslepen kan worden zodat ze de zelfgemaakte spijker als hangertje kunnen dragen. Henning: ,,Complimenten voor de docenten, dat ze de tijd genomen hebben om leerlingen te selecteren en proberen ze enthousiast te maken voor technische beroepen."