Afbeelding
Foto:

EERST SCHUNKELEN, DAN UITBUIKEN

Feestje bouwen is kaasje voor de Kromploegers

Een tent op z'n kop zetten, dat is De Kromploegers wel toevertrouwd. En een feestje bouwen, dat is kaasje voor het blaasorkest. De Liempdenaren hebben een weekend vol muziek voor de boeg.

Dat begint vrijdagavond met Back 2 the Music. In de feesttent op D'n Tip treedt een grootheid uit de Nederlandse popmuziek op: Roel van Velzen. Hij speelt in ieder geval een nummer samen met De Kromploegers. Deze avond begint om 20.00 uur. Er zijn nog kaartjes verkrijgbaar. Reserveren kan via www.kromploegers.nl. Het Oktoberfest op zaterdag is al wekenlang strak uitverkocht. Dennie Christian betreedt de bühne. De schlagerzanger is nog altijd populair in Nederland, al is het heel wat jaren geleden dat hij met de Marsupilami en Rosamunde de hitlijsten bestormde.

BIER

Na al het schunkelen is het zondag tijd om uit te buiken. Dan is het eerste foodtruckfestival van De Kromploegers, vanaf 14.00 uur. De muzikanten presenteren die dag hun eigen bier: Kromme Voor. Verder kunnen bezoekers op hun gemak genieten van exotische hapjes.

Het feestweekend van De Kromploegers maakt deel uit van kunst- en cultuurweek QQLQ. Dat evenement eindigt zondag 22 september.


'BOUWEN VOOR CARNAVALSVIERDERS'

Oud-leutvorsten prijzen eerste Essche Prinsjesdag

RENS VAN DEN ELSEN

,,Soms zit ik wel eens in die stoel en denk ik, wie is hier nu de nar?" Burgemeester Yves de Boer van de gemeente Haaren liet zich dinsdagmiddag in het bijzijn van verschillende (oud-)carnavalsprinsen van het dorp Esch van zijn lollige kant zien. De leutvorsten brachten een bezoek aan het Haarense raadzaal in het kader van de eerste Prinsjesdag die Rick van de Ven, die in 2017 en 2018 de scepter zwaaide in Oggelvorsenpoel, organiseerde. Naast veel plezier, had de bijeenkomst ook een serieuze ondertoon.

Geen gouden koets, maar een huifkar. Daarmee werden de voormalige pretpotentaten van Oggelvorsenpoel (Esch) naar het gemeentehuis vervoerd. Buiten stonden de mensen niet rijen dik, maar keken voorbijgangers eerder wat vreemd op toen het voertuig met daarin de nodige getooide hoofden voorbij kwam. Het plezier in de wagen was er niet minder om.

Aangekomen in het Haarense gemeentehuis werd het doorluchtige gezelschap officieel ontvangen door De Boer. ,,Ondanks mijn drukke schema vandaag, vind ik het wel mooi dat jullie al zo vroeg met het carnavalsfeest bezig zijn. Ik wilde jullie dan ook graag even toespreken. Ik ben slechts een jaar jullie burgemeester tijdens carnaval, maar ik laat me graag zien bij jullie evenementen zoals tonpraten en de opening", liet hij bij aankomst weten.

WONINGEN NODIG

Tijdens het ludieke tafereel viel ook een kritische noot te beluisteren. De Essche koldervorsten merken dat het qua nieuwe aanwas allemaal minder wordt. Niet alleen voor het (kinder)carnaval, maar ook de lokale voorzieningen zoals de basisschool. Daarvoor moet er gebouwd worden in het dorp. ,,Dat gaat het probleem misschien niet op korte termijn oplossen, maar als we niets doen zakt het allemaal nog verder in elkaar", aldus Tiny van Schijndel. Burgemeester De Boer beaamde dit, maar gaf ook aan dat nieuwe woningen dan wel de juiste mensen moeten aantrekken. ,,Als er alleen maar senioren in komen wonen, lost het dit probleem natuurlijk niet op."

Na een voorstelrondje en een toostrede van de Haarense prins Wèner XXII werd geproost op een carnavaleske toekomst. Daarbij werd ook kort stilgestaan bij de opsplitsing van de gemeente en het behouden van de onderlinge vriendschapsbanden tussen de dorpen. Vervolgens toog het doorluchtige gezelschap naar de volgende locatie om daar van een bierproeverij te genieten.

De dag werd feestelijk afgesloten bij Ons Café in Esch. Daar werden de organisatoren, Van de Ven en zijn adjudant Dorethee van Oirschot, bedolven onder de complimenten. Volgens Van de Ven krijgt deze dag een vervolg, twee anderen pakken dat op: ,,Mijn voorzet is goed bevallen als ik de reacties hoor. Volgend jaar kunnen we dus weer vrij vragen op de derde dinsdag van september."

FOTO ONDER: Een delegatie van (oud-)prinsen en hun adjudanten uit Oggelvorsenpoel namen samen met de regerend prins van Strûivendûrp (Haaren) plaats in de raadzaal tijdens de Prinsjesdagactiviteit van Rick van de Ven (zittend, tweede van rechts). (Foto: Rens van den Elsen).