Afbeelding
Foto: Buurtvrouwen

BOXTELSE WASVROUWEN VAREN MEE IN DOMMELTHEATER

Buurtvrouwen wringen en wrijven

JAN HERMENS

In lang vervlogen dagen deden Boxtelse vrouwen de was in de Dommel. Ze wrongen, wreven, schuurden en knepen tot lakens en ondergoed bijna doorschijnend wit waren. De Buurtvrouwen doen zondag weer mee aan het Dommeltheater en geven hun eigen draai aan dit zware karwei.

,,We verbeelden Boxtelse wasvrouwen op een ponton," vertelt Anette Claerhoudt. ,,Maar dan op onze eigen manier." Mirjam Brussée en Beppie Verberne vullen aan: ,,Het thema van Dommeltheater is Bloed, Zweet & Tranen. Dat kun je verbinden met de vrouwen die de uniformen van soldaten in de rivier wasten." Waar de militairen ook vochten, bloed vloeide er altijd. En vlak het zweet van de wasvrouwen zelf niet uit. Ze zwoegden elke dag van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat, met ruwe handen en bloedende knokkels van het werken.

Om inspiratie op te doen bezochten de vrouwen het Wasch- en Strijkmuseum in hun woonplaats. Immers, waar weten ze meer over wassen dan daar?

Claerhoudt, Verberne en Brussée vormen samen met Tanja van Abeelen, Marie-Jeanne van Zon, Inge Kraut en José van Weert de groep Buurtvrouwen die zondagmiddag 22 september van wal steekt in kasteelpark Stapelen. Voordat het zover is, moet er nog het een en ander gebeuren. ,,We zijn al maanden met de voorbereidingen bezig. We doen ook altijd met de carnavalsoptocht mee, in een


iets andere samenstelling, maar dat is veel minder werk. Dit is theater."

Menig idee borrelde bij de Buurtvrouwen op en werd weer afgevoerd. Claerhoudt: ,,Niet alles was te realiseren, of we vonden een ander plan toch beter. De vorm is gaandeweg ontstaan. Praktische zaken spelen ook een rol. De afmetingen van ons vaartuig bijvoorbeeld. Het moet niet alleen onder een aantal bruggen door kunnen, maar ook smal genoeg zijn om de pijlers niet te raken."

ROEIERS

De theatermaaksters zelf houden zich tijdens de tocht niet bezig met het voortstuwen van de ponton. ,,Daar hebben we roeiers voor geregeld," zegt Brussée. ,,Zij moeten ons veilig over de rivier sturen."

Nu weten de Buurtvrouwen wel waar ze aan beginnen. Ze begeven zich niet voor het eerst op de 'woelige baren' van de Dommel. ,,We doen voor de derde keer mee. Tijdens de eerste editie van het Dommeltheater hebben we de kat uit de boom gekeken. Toen we de prachtige stoet zagen, inspireerde die ons voor het carnaval. We deden een half jaar later mee aan de Grote Eendentrek met als leus: 'We hebben de boot gemist.' De organisatie benaderde ons voor de tweede editie en sindsdien doen we steeds mee."

De dag voor de vloot van vijftien vaartuigen door Boxtel trekt, begint vroeg voor de Buurtvrouwen. Verberne: ,,We moeten alles nog op onze ponton opbouwen. Sommige groepen construeren hun decor op een plaat, die ze vervolgens op hun vlot vastmaken. Daar hebben wij geen ruimte voor, wij nemen losse attributen mee naar kasteelpark Stapelen."

Om uit te vinden of hun theateract helemaal klopt, hebben de vrouwen verschillende keren geoefend. Ze onthullen dat er zang aan hun voorstelling te pas komt. Ook hun bewegingen hebben ze gerepeteerd. ,,Inmiddels kunnen we aardig droogwassen."

DOMMELTHEATER

De vierde editie van Het Dommeltheater vindt zondag 22 september plaats. Het eerste vaartuig vertrekt om 14.00 uur vanuit kasteelpark Stapelen. De deelnemers varen tot aan de kanogoot in de stuw bij Mgr. Wilmerstraat.

FOTO BOVEN: Wekelijks werkten de Buurtvrouwen aan hun nieuwste creatie. In de zomer veelal buiten. Ze staan te popelen om hun act in de openbaarheid te brengen en kijken uit naar het Dommeltheater. Ze mogen zondag als vierde vertrekken. (Foto: eigen collectie).


CONCERT DOMMELTHEATER

Boxtel's Harmonie speelt hymne voor WOII-slachtoffers

Voordat de vijftien vlotten en boten vol creatieve voorstellingen over het water glijden, klinkt zondag 22 september vanaf een drijvend podium muziek bij de Zwaanse Brug. Boxtel's Harmonie speelt om 12.30 uur op een ponton als ouverture op het tweejaarlijkse Dommeltheater. Het thema Bloed, Zweet & Tranen krijgt onder meer gestalte door een muzikaal eerbetoon aan de 26 Boxtelaren die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Voor de WOII-slachtoffers is onlangs een eregalerij ingericht in museum MuBo aan de Baroniestraat. Met een door dirigent Johan Smeulders zelf geschreven arrangement van Hymn to the Fallen, de soundtrack van de populaire Amerikaanse oorlogsfilm Saving Private Ryan, brengen de muzikanten een ode aan deze gevallenen.

Daarnaast blikt de muziekvereniging onder meer vooruit naar twee opmerkelijke optredens die dit seizoen op het programma staan: een musicalconcert (medio november) en een uitvoering begin april met dé Jacques Brel-vertolker van dit moment: de Vlaamse zangeres Micheline Van Hautem.