'Tijd is nog niet rijp voor legale coffeeshop Boxtel'

De tijd is nog niet rijp voor een legale coffeeshop in Boxtel. Dat meldt het college van B en W in antwoorden op vragen van coalitiepartij SP. Het dagelijkse bestuur wil eerst de uitkomsten van experimenten in bijvoorbeeld Tilburg afwachten.

De SP-fractie had graag de mening gehoord van professionals, zoals politie, jongerenwerkers en drugsdeskundigen, scholen en andere betrokkenen wat zij de voor- en nadelen vinden van een beleid waarin coffeeshops en de verkoop van wiet gelegaliseerd worden.

Volgens voorstanders zou het de overlast in de wijken namelijk verminderen, tegenstanders zien gevaren, meldt de partij. B en W vinden het te vroeg voor zo'n discussie. Zij willen voorkomen dat ze een nieuw beleid voor coffeeshops ontwikkelen, dat vervolgens 'weer op de schop moet'.

DRUGSOVERLAST

In de vragen aan het college spreekt de coalitiepartij haar algemene bezorgdheid uit over drugsoverlast, naar aanleiding van meldingen in buurtenquĂȘtes. De SP vraagt om een 'brede discussie', waarin gekeken wordt naar overlast binnen wijken, legale drugshandel en preventie middelengebruik.

Het college geeft aan graag zo'n brede discussie te faciliteren, maar verder dan alleen de raadzaal. De gemeente zegt toe te onderzoeken hoe zij dit gesprek kan ondersteunen.

B en W wijzen in hun antwoorden regelmatig naar de politie: overlastmeldingen worden daar geregistreerd en ook het opsporen van drugscriminaliteit wordt door de politie gedaan. De middelen die de gemeente heeft, zoals het sluiten van panden en het handhaven door buitengewoon opsporingsambtenaars (BOA's), zet zij in, antwoordt het college in zijn brief. Sinds 2016 zijn er bijvoorbeeld 21 drugspanden gesloten.


Fietsster aangereden

Een 71-jarige fietsster uit Boxtel is vrijdagmiddag in haar woonplaats gewond geraakt tijdens een aanrijding met een personenauto die aan het keren was in de Rechterstraat. De vrouw is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.