Afbeelding
Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

SERIE ACTIVITEITEN IN DOMMELTUIN TRAPT AF MET 'BELEEFTOCHT'

Kleuters en senioren beleven 't groen

JAN HERMENS

Susanne Huizenga van het Instituut voor Natuureducatie en duurzaamheid (IVN) is te gast in de Dommeltuin van Liduina. Ze legt een groep kleuters van de Molenwijkschool en een aantal bewoners van het zorgexpertisehuis uit wat ze deze dinsdagochtend precies gaan doen. Er staat een 'beleeftocht' op het programma. Dit is de eerste activiteit van de in totaal acht die de Boxtelse school dit jaar samen met bewoners van Liduina houdt.

Monique Buurma, activiteitenbegeleidster van Liduina vertelt: ,,Met de tuin betrekken we de omgeving meer bij ons. Buurtbewoners kunnen er zo binnenwandelen en we zijn een samenwerking met de Molenwijkschool opgestart. Er zijn dit jaar al acht activiteiten gepland, voor elke groep één. Vandaag is het de beurt aan de kleuters en dementerende ouderen van de afdeling psychogeriatrie."

De school en het zorgexpertisehuis werken samen om senioren en kinderen met elkaar in contact te brengen. Om de leerlingen wat op te laten steken over bloemen, planten en de natuur en om de zintuigen van zowel kinderen als ouderen te stimuleren.

De kleuters en de senioren krijgen deze ochtend stukjes van de regenboog mee, mozaïeksteentjes in een opvallende kleur. De opdracht is eenvoudig: de deelnemers mogen in de Dommeltuin op zoek naar bloemen, bloemblaadjes, takjes of veertjes van dezelfde kleur als hun regenboogsteentje.

KAMILLE

De kinderen vermaken zich prima. Ze dartelen in kleine groepjes tussen het groen. Kleuter Sky laat het gele hart van een kamillebloem zien: ,,Ik heb iets gevonden in de tuin. Stuifmeel." Hij ziet twee tuinstoelkussens op de grond en vleit zich daarop neer: ,,Nu ga ik slapen. Ik ben moe." Met die vermoeidheid valt het nogal mee, want als hij een fruitspiesje krijgt aangeboden, veert hij prompt overeind. ,,Lekker, ik lust er nog wel een."

Activiteitenbegeleider Liesbeth van Eijden van zorgexpertisehuis Liduina heeft de energieke doerak tijdelijk onder haar hoede. Ze weet hem met wat 'magie' te verbazen. Van Eijden raakt zijn jas met haar vinger en plots klinkt er een geluid. ,,Jouw buik piept", zegt de vrouw. Wonderlijk genoeg blijft het stil als Sky zichzelf in zijn buik drukt. Even later heeft het geluid zich verplaatst. Nu piept zijn oorlel. Speels houdt Van Eijden de aandacht van de kleuter vast tot hij verder mag met het programma. Hij krijgt een kaartje met dubbelzijdig plakband. ,,Daarop mag jij je bloemen plakken." ,,Mooi, voor oma," vindt Sky.

ZINTUIGEN

De Dommeltuin bestaat nog maar kort. Begin juli was de oplevering. De rolstoelvriendelijke paden worden benut, merkt Buurma. ,,Groen doet mensen goed. We zien dat families graag met bewoners de tuin in gaan. Het IVN heeft ons trainingen gegeven over een-op-een-activiteiten met ouderen. We leren wat we zoal met hen kunnen doen tussen de bloemen en de planten. De beleeftocht van vandaag stimuleert de zintuigen. De deelnemers moeten goed kijken, ze voelen aan de planten, misschien ruiken de kinderen aan de bloemen."

Wat de kleuters precies plukken, weten ze nog niet. Buurman: ,,We plaatsen nog bordjes met plantennamen. Daar kunnen we wellicht een educatieve activiteit mee opzetten voor oudere schoolkinderen. En er komt nog een vogeltelling. Ook daar betrekken we leerlingen bij."

FOTO BOVEN: Rob van Reijsen, bewoner van zorgexpertisehuis Liduina, houdt een bosje bloemen in de hand dat door de kleuters geplukt is. Er zit onder meer kamille tussen. Later verwerken de kinderen de bloemetjes in een mooi knutselwerkje. (Foto: Bas van den Biggelaar).



Dommeltheater deelt boekjes uit

De stoet deelnemers aan het Dommeltheater vaart zondag 22 september om 14.00 uur uit. Een uur eerder, 13.00, delen vrijwilligers al de programmaboekjes uit langs de route.

Die komen goed van pas omdat daarin staat waar bezoekers langs de Dommel kunnen gaan staan om de creaties te zien passeren. De rivieroever is namelijk niet overal toegankelijk. Het boekje bevat een plattegrond en informatie over de deelnemers. Femke Lagerweij namens de organiserende stichting Dommeltheater: ,,Vanaf 12.00 uur is er al van alles te beleven in kasteelpark Stapelen, waar de tocht begint. Dan is iedereen volop met de vaartuigen bezig. Die moeten dan nog deels opgetuigd worden." En niet te vergeten, vanaf 12.30 uur speelt Boxtel's Harmonie op een ponton bij de Zwaanse Brug.

AFTERPARTY

Om 15.00 uur is er een afterparty op het veldje bij de Deken van der Wijststraat. Daar zijn versnaperingen en drank verkrijgbaar en er bevinden zich toiletten, net als in kasteelpark Stapelen.