Afbeelding
Foto: Hans Verberk

SPORTVERENIGINGEN GEVEN OPEN LESSEN

'Bewegen hoeft echt niet heel ingewikkeld te zijn'

JULES HAMELEERS

Ochtendgymnastiek, sporten uitproberen en bewegen in de pauze: Buurtsport Boxtel besteedt op allerlei manieren aandacht aan de landelijke NOC*NSF Nationale Sportweek die van vrijdag 20 tot en met zondag 29 september plaatsvindt. Meerdere verenigingen geven open trainingen en Buurtsport houdt activiteiten op scholen.

,,Door deze week komt sport een keer extra in de schijnwerpers te staan", vertelt Richard Dekker van Buurtsport Boxtel. ,,En ik vind het belangrijk dat we laten zien dat sport helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn: alle activiteiten die we organiseren op de scholen zijn laagdrempelig en duren maar zo'n tien minuten."

Dekker en zijn collega's bieden de scholen namelijk een 'pakket' van activiteiten aan waarvan zij gebruik kunnen maken tijdens de Sportweek. Zij hebben de keuze tussen een actief moment tijdens de ochtendpauze, ochtendgymnastiek aan het begin van de dag, een energie-gevende oefening oftewel energizer tijdens de lessen en het lopen van een daily mile. Dat laatste houdt in dat de kinderen één mijl, oftewel 1,6 kilometer, lopen, snelwandelen of rennen aan het begin van de schooldag; iedereen mag het op zijn eigen manier doen. ,,Alle scholen hebben eigenlijk wel gekozen voor een actieve pauze. Verder willen verschillende ook gebruik maken van de andere sportieve activiteiten", vertelt Dekker.

VERENIGINGEN

Diverse verenigingen besteden eveneens aandacht aan de Nationale Sportweek. Zij openen hun deuren voor mensen die eens willen uitproberen wat hockeyen, softballen of dansen inhoudt. Buurtsport Boxtel verzamelde alle data en tijden van de activiteiten in een digitale folder, die te raadplegen is via www.buurtsportboxtel.nl. Aanmelden kan via aanmelden@buurtsportboxtel.nl. In de e-mail moeten de naam, leeftijd, het telefoonnummer en de gewenste trainingen van de deelnemer vermeld worden.

Badmintonvereniging BC '80 heeft sinds één jaar een jeugdafdeling, waarvoor zij nog enthousiaste leden zoekt. Campingspelers die hun niveau willen verbeteren kunnen in de week terecht bij tafeltennisvereniging Taverbo. Wie basistechnieken van het hockey wil leren, kan twee dagen oefenen bij MHC MEP in sportpark Molenwijk. Handbalvereniging HCB '92 laat nieuwe leden kennismaken met 'de stoere contactsport'.

ATLETISCH

Kinderen die graag een sprintje trekken of hoog kunnen springen, kunnen terecht bij atletiekvereniging Marvel. De stoere dansvereniging DEMMO Streetdance laat jongens en meiden kennismaken met deze tak van sport. Wie nóg atletischer is ingesteld, kan zijn hart ophalen bij RAW Neal Dance, waar breakdance wordt beoefend.

Getennist wordt er bij LTV de Munsel. Wie een balletje wil trappen, kan naar ODC of RKSV Boxtel. Kinderen die wel tegen een stootje kunnen, mogen hun krachten laten zien bij rugbyclub Ducks. Ook de gelijknamige soft- en honkbalvereniging opent haar deuren.

4Defence (Fight School Boxtel) geeft open trainingen boksen, kickboksen en karate. Bij Judoclub Liempde kunnen kinderen vanaf vijf jaar de sport beoefenen; gezelligheid staat voorop. Judoschool Sakura laat Boxtelse kinderen ook kennismaken met de sport.

Tenslotte kan de jeugd terecht bij Monkey Moves: deze vorm van multisport leert kinderen gezond bewegen.


BOXTELSE BASKETBALLERS VERLIEZEN

Zeeuwse titelkandidaat maatje te groot voor JRC

De basketballers van JRC mochten het seizoen aftrappen tegen de degradant uit de eerste divisie: BC Vlissingen. De Boxtelse formatie was verre van compleet. Toch kon uiteindelijk met acht spelers gestart worden. Het mocht alleen niet baten. De ploeg uit Zeeland won met 69-105.

Aanvoerder Coen van der Meijden was niet aanwezig en sterkhouder Robbin Snoeren was geblesseerd. Wel konden coaches Steven Besuijen en Felix Clercx een beroep doen op Robin Hulskes, maar die had slechts één training achter zijn kiezen. Wouter Doppenberg sloot aan vanuit het tweede team en zo waren er toch acht spelers beschikbaar.

De bezoekers uit Zeeland waren jarenlang een vaste klant in de eerste divisie. Ondanks de degradatie, heeft het team zich dit seizoen toch versterkt om zo snel mogelijk terug te keren naar het tweede amateurniveau in Nederland.

Dat de bezoekers kwamen om te winnen, was al heel snel duidelijk. Na een driepunter en twee spectaculaire dunks van Zeeuwse kant keek JRC direct tegen een 0-7 achterstand aan. Door Freek Clercx en Jasper Verhoeven kwam JRC terug in de wedstrijd; de Boxtelse motor begon te draaien. Niemand kon echter voorkomen dat de spelers uit Vlissingen met een ruime voorsprong de rust in gingen: 26-54.

'HELEMAAL NIET SLECHT'

In de tweede helft ging het spel gelijk op. Jaap van Loon en Verhoeven lieten flink van zich horen. Hoewel hun spel beter was, kwamen de Boxtelaren tekort tegen de grotere en conditioneel betere Zeeuwen. Van Loon maakte de meeste punten aan Boxtelse zijde (dertig), Verhoeven volgde met zeventien punten. ,,De uitslag die op het bord staat is een terechte weergave van het huidige krachtsverschil. BC Vlissingen is de titelkandidaat voor dit seizoen en dat wij bijna zeventig punten scoren, is helemaal niet slecht. Wel is er nog voldoende werk aan de winkel", aldus coach Besuijen.

WINST VROUWEN

De vrouwen van JRC speelde zaterdag in Rosmalen tegen The Black Eagles. Hier werd ruim gewonnen met 64-47. Topscorers waren Mariëlle van Rosmalen met zestien punten en Matske Clercx met tien.

FOTO ONDER: Robin Hulskes van JRC Boxtel doet er alles aan om de titelkandidaat Vlissingen van het winnen af te houden. Ondanks een sterke wedstrijd, bleek de Zeeuwse formatie toch een tikkeltje te sterk. (Foto: Hans Verberk).