Een ventilator die aanvankelijk niet te repareren leek, is in het Repair Café toch aan de praat gekregen. Nu is het zaak de eigenaar terug te vinden... (Foto: David Andreae).
Een ventilator die aanvankelijk niet te repareren leek, is in het Repair Café toch aan de praat gekregen. Nu is het zaak de eigenaar terug te vinden... (Foto: David Andreae). Foto: David Andreae

Ventilator geneest wonderbaarlijk
in Repair Café

De vrijwilligers die regelmatig een zogeheten Repair Café houden in kringloopwarenhuis Het Goed hopen in contact te komen met een man die zaterdag een defecte witte ventilator ter reparatie aanbood. Aanvankelijk dachten de monteurs dat het tafelmodel onherstelbaar was, maar dat bleek een vergissing. ,,Er volgde een 'wonderlijke genezing'", grinnikt woordvoerder David Andreae.

De ventilator werd rond het middaguur bij de reparateurs gebracht. Een van hen concludeerde dat het apparaat niet meer 'aan de praat' was te krijgen. Maar niets bleek minder waar. ,,Naast hun technische gaven hebben onze monteurs ook andere bijzondere kwaliteiten: durf, moed, geduld, trots en improvisatiekunst. En last but no least - ze zitten vol met compassie", meldt Andreae.

Kort nadat de man was vertrokken, keek Piet Wels opnieuw naar het toestel. Hij haalde Han Goossens erbij voor een second opinion. ,,En jawel (u voelt het aankomen!) compassie nam de overhand. Ze stortten zich weer op de 'patiënte'. Baliemedewerkster Engelie van der Pas schrok zich een hoedje toen een schreeuw door de winkel klonk: 'Ze doet het. Een wonder. Roep de eigenaar!'."

Maar de man die de witte ventilator van het merk Martex (foto onder) achterliet, was de deur al uit. De vrijwilligers van het Repair Café hopen dat hij zijn eigendom nog komend weekeinde komt halen; hij kan zich melden via telefoonnummer (0411) 67 75 97. Zo niet dan belandt het apparaat bij Het Goed.

Mirakelen in het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Maar het eerstvolgende Repair Café is zaterdag 9 november.


Festival over duurzaamheid op De Kleine Aarde

Festival In Our Nature vindt van 8 tot en met 10 oktober plaats op De Kleine Aarde aan het Klaverblad. Deze kruisbestuiving tussen natuur, kunst en circulair ondernemen leidt bezoekers langs onderwerpen als duurzaamheid en de toekomst van de aarde.

De organisatoren willen met In Our Nature de creatieve kant van mensen samenbrengen met de kennis van de natuur zelf. Het festival gaat dinsdag 8 oktober om 17.00 uur van start met een openingsdebat met onder meer provinciebestuurder Anne-Marie Spierings. Gratis aanmelden kan via e-mail: frida@podiumcirculair.nl.

Woensdag 9 oktober zijn Wouter van Eck (voedselbossen), muzikant Bart van Dongen, kunstenaars Juul Rameau en Matthijs Bosman, componist Imre Ploeg, socioloog en schrijver Ruben Jacob en dj en duurzaam denker Jan Douwe Kroeske te gast bij De Kleine Aarde. Op de laatste dag, donderdag 10 oktober, kunnen bezoekers meepraten met Vera Bachrach, Conny Berge (Donut Economy), Lydia Fraaije (biomimicry architect), muzikant Achim Heine, Noortje Braat & Egon Kracht en diverse dichters.

PODIUM CIRCULAIR

Het festival is een initiatief van Podium Circulair, een provinciaal netwerk van groene ondernemers en kunstenaars en The Turn Club, een groep kunstprofessionals, verbinders en idealisten. Kaartjes zijn verkrijgbaar via www.inournaturefestival.nl.