Afbeelding
Foto:

'SPEL OP DE MARKT WORDT EEN KNALLER'

De Bokselse Kwis schept verbinding in het dorp

JAN HERMENS

,,We hebben een spel geoefend op de Markt. Dat was zó leuk. Het wordt echt een knaller. Maar: meer kunnen we er niet over zeggen." Patricia van Amelsvoort, Saskia Maltha en Marc Cleutjens organiseren de Bokselse Kwis.

Ze zijn razend enthousiast over het groots opgezette spel. ,,We zetten de Markt ervoor af. Dat wil zeggen, de rijbaan blijft open, maar niemand mag er parkeren. De burgemeester was meteen akkoord met ons voorstel."

De drie organisatoren zijn zo'n driekwart jaar bezig met het bedenken en uitwerken van alle opgaven. ,,Tussen kerst en carnaval doen we niets," vertelt Maltha. ,,Daarna komen we wekelijks bij elkaar. Maar in de praktijk denken we ook in de winter aan De Kwis, want als we iets opmerkelijks zien, flitst het meteen door ons hoofd: hé, daar zit misschien een vraag in."

GRAP

De vragen mogen dan tot de speeldag geheim zijn, de identiteit van de mensen achter het evenement is algemeen bekend. Zo bekend, dat wanneer ze gedrieën in het dorp gespot worden, toevallige passanten ogen op steeltjes en gespitste oren hebben. Cleutjens: ,,Alles wat we doen, wordt gadegeslagen. Daar hebben we wel eens een grap mee uitgehaald: we fotografeerden een beeldje in een nis aan de Oude Kerkstraat, onder het toeziend oog van terrasbezoekers. We waren nog niet weg, of iedereen fotografeerde dezelfde plek. Zinloos, want er kwam geen vraag over dat kunstwerk."

Wanneer de teams het quizboek op mogen halen, zaterdag 2 november om 18.00 uur bij restaurant Kin Khao aan de Markt 34, loopt het storm. Van Amelsvoort: ,,De Bokselse Kwis brengt verbinding. Die ontstaat al vanaf de eerste seconde. Teams ontmoeten elkaar, spelers kloppen bij de buren aan voor een bepaald boek: de avond is ontzettend gezellig."

Behalve de deelnemers, kiest ook de organisatie elk jaar een goed doel. Dat is dit keer bijenhoudersvereniging Sint-Ambrosius. ,,Het komt voor dat een team in de prijzen valt, maar geen goed doel bedacht heeft. Dan gaat het geld naar Sint-Ambrosius."

Aanmelden voor De Bokselse Kwis kan tot dinsdag 1 oktober via de website www.debokselsekwis.nl.

FOTO BOVEN: Zou dit kunstwerk voorkomen in De Bokselse Kwis op zaterdag 2 november of is het toeval dat de drie organisatoren juist op deze plek poseren? (Foto: Jan Hermens).