Afbeelding
Foto:

BOXTELS FESTIVAL LOKT HONDERDEN MENSEN NAAR CENTRUM

Rondstruinen op Bockesprongen

LINDA VAN DE WIEL

,,Wat een perfecte locatie." Deze woorden klonken zondag veelvuldig in het processiepark bij Duinendaal in Boxtel. Hier én in de Oude Kerkstraat vond zondag een wederom geslaagd festival Bockesprongen plaats. Met podia voor een groot aantal cultuurmakers en plezier voor zowel jonge als oudere cultuurliefhebbers.

Elke hoek van het processiepark - dit jaar voor de tweede keer in gebruik als festivallocatie - werd benut tijdens het jaarlijks terugkerende Bockesprongen. Op verschillende podia luisterden creatieve rariteiten dit anders zo rustige stukje Boxtel op. Bezoekers konden vanaf verschillende plekken op zitjes de vele podia aanschouwen.

EEN BEETJE MISSELIJK

Theatergroep Babok wist met haar hilarische act 'PolderCoaster' mensen te doen schaterlachen. Op sublieme wijze wist het kwartet tot in detail een spannende rit in een achtbaan na te bootsen. Compleet met regenponcho's, gordels en levensechte achtbaangeluiden. Twee mensen uit het publiek werden steeds uitverkoren de dodemansrit te ervaren. En kwamen geradbraakt uit de PolderCoaster…

,,Ik werd een beetje misselijk toen ik een emmer over mijn hoofd kreeg", vertelde 'slachtoffer' Colette Vermulst, doelend op een zogenaamde tunnel waardoor de waaghalzen met grote snelheid raceten. ,,Maar het was vooral ontzettend grappig. Ik had wel het geluk dat ik mijn jurk tussen mijn benen had gestopt, want die pro-


beerden de toneelspelers met een bladblazer omhoog te blazen. Verder viel het reuze mee met de spanning. De Baron in de Efteling is enger", grinnikte Vermulst.

Verderop bracht het uit Antwerpen afkomstige Theater Tol de toeschouwers een interactieve dansact waarbij het publiek ook werd betrokken.

AFSCHIJT

Een andere memorabele act was die van de Boxtelse dames Verel van Duren, Mariëlle Geelen en Debby van de Loo als het dolkomische trio Fruitella. Verkleed als uitvaartbegeleidsters hielpen zij bezoekers bij het toiletgebouw 'afschijt' te nemen van hun kleine of grote boodschap. Geen enkel middel om de pijn te verzachten werd geschuwd: een driestemmige uitvoering van afscheidslied 'Waarheen? Waarvoor?', vochtig toiletpapier, een luisterend oor, een condoleanceregister en zelfs een klysma behoorden tot het uitgebreide pakket van het drietal. ,,We weten dat het moeilijk is los te laten. Maar wij zijn er om u dat extra duwtje te laten geven", klonk het met regelmaat.

Dat duwtje in de rug had ook Evelien nodig. De negenjarige wilde graag het nieuwsbulletin van Omroep Dommelland presenteren. ,,Maar ik weet niet of ik het durf", gaf ze grif toe. ,,En er is hier zoveel leuks te beleven. Ik heb een paar leuke theatervoorstellingen gezien en was met drie meiden in de 'Big Hug'. Je staat dan bij elkaar en er wordt een grote met lucht gevulde buis over je heen geschoven. Je wordt dan zo dicht tegen elkaar gedrukt dat je wel moet knuffelen", lacht ze.

De twaalfjarige Roos presenteerde het lokale nieuws wel: ,,Ik had nog nooit met een autocue gewerkt, maar praat wel gemakkelijk voor groepen mensen. In de eindmusical van groep 8 speelde ik een jurylid dat veel moest praten. En ik ben al eens op tv geweest bij Omroep Brabant."

REMBRANDT

Mensen die gecharmeerd waren van de werken van Rembrandt van Rijn konden in een schilderij van de vermaarde kunstenaar stappen. Dat werd dan ook vaak gedaan: ,,Ik heb al een paar honderd foto's gemaakt", vertelde gelegenheidsfotograaf Tejo van den Nieuwenhuizen.

Charlotte van den Berg was samen met haar dochter present op Bockesprongen. ,,Ik vind dit festival een goed initiatief. Het weer is mooi en het is lekker druk. Er is zóveel te zien, te horen en te doen dat ik het overzicht een beetje kwijt ben", vond ze. Dochter Rosa wilde daarom nog verder rondstruinen op het terrein: ,,Deze locatie is heel tof. Ik vind het hier veel beter passen dan op de Markt. En zo meteen gaan we nog een kijkje nemen bij de bandjes in de Oude Kerkstraat."

Op deze locatie was het eveneens volle bak. De bands Handsome Johnny, Rockford en afsluiter The Nailbiters werden gewaardeerd. Medeorganisator Louis Meister keek terug op wederom een puike editie van het gratis festival: ,,Het is volgens mij ook dit jaar weer gelukt een mooi programma neer te zetten. We krijgen veel positieve reacties. En hoewel het in eerste instantie uit nood is geboren - we konden vorig jaar niet op de Markt terecht - is het processiepark een perfecte locatie. De meeste acts komen hier veel beter uit de verf. Wat ons betreft, houden we Bockesprongen voortaan elk jaar hier."

FOTO BOVEN: De knuffelmachine van oud-Boxtelaar Guus Voermans trok veel bekijks. (Foto: Peter de Koning).