Leadzanger Sami van de Boxtelse band Kasba zorgde met haar Marrokaanse repertoire voor een feestelijke afsluiting van Culturale. Het dak van Podium Boxtel ging eraf en er werd volop gedanst. (Foto: Hans van Doorn).
Leadzanger Sami van de Boxtelse band Kasba zorgde met haar Marrokaanse repertoire voor een feestelijke afsluiting van Culturale. Het dak van Podium Boxtel ging eraf en er werd volop gedanst. (Foto: Hans van Doorn). Foto: Hans van Doorn

QQLQ TRAPT DIVERS AF MET CULTURALE

Turkse polonaises en klassieke pianomuziek

LINDA VAN DE WIEL

Van Turkse danseressen tot blaasmuziek en van breakdance tot klassiek pianospel. Voor elke kunstvorm was een plek tijdens Culturale. De traditionele en redelijk bezochte opening van kunst- en cultuurweek QQLQ bood zaterdagavond in Podium Boxtel een veelheid aan verrassende en veelzijdige optredens. En dat alles binnen het thema 'Voetstap'.

,,Er is zoveel creativiteit hier. Boxtel is fantastisch." Met deze woorden opende wethouder Marusjka Lestrade Culturale. ,,Ik ben wederom blij verrast en trots op het afwisselende programma. Het is belangrijk het culturele klimaat te behouden. Maar als ik de breakdancers van Rawneal zie bewegen op klassieke muziek van de componist Chopin, denk ik dat het daarmee wel goed komt."

'GA DOOR!'

De klassieke compositie waarop Lestrade doelde, was het stuk Andante Spianato dat met verve gespeeld werd door pianiste Carlijn van der Kollen (22). ,,Ik had al een tijd niet gespeeld dus het was best spannend om voor een publiek op te treden", vond ze. Een tip voor beginnende muzikanten had de Boxtelse ook: ,,Ga vooral door met spelen. Het oefenen kost veel tijd maar geloof me: het is het waard."

Vik van Dongen (7) oefent ook veel. Niet op piano, maar op een dansvloer. Als een van de dansers van breakdanceschool Rawneal van Ranil van Peperstraten, toonde hij zijn kunsten tijdens Culturale. ,,Ik vind breakdance een coole sport, ik krijg er veel energie van. Het past goed bij mij", aldus de leerling. ,,Wat mijn coolste move is? De headspin. Wacht, ik doe hem even voor…"

VOETSTAP

,,Binnen het thema 'Voetstap' brengt de opening van de kunst- en cultuurweek mensen uit verschillende culturen dichter bij elkaar", stelde Paul van Alphen, een van de kartrekkers van Culturale. ,,En wat we bedoelen met de naam QQLQ? Gewoon elke ochtend vroeg opstaan en genieten van de dag."

Genieten deden de toeschouwers van een groep Turkse danseressen. ,,Wij doen een dans die we vaak uitvoeren op Turkse bruiloften", legde Beyza Korkmaz (22) uit. ,,Het is een variant op wat in Nederland de polonaise is. We hopen dat iedereen mee gaat dansen." Korkmaz kreeg haar zin, velen sloten aan bij de steeds groter wordende bewegende meute.

Gepaste stilte was er juist voor de zestienjarige singer-songwriter Stef van den Heuvel. Met loepzuivere stem zong hij, naast bekende melodieën van onder meer Ed Sheeran, eigen werk. Hij maakte hiermee indruk op het publiek.

Meer geluid maakten de jonge muzikanten van de vier opleidingsorkesten van Boxtel's Harmonie, Gildenbondsharmonie, fanfare Sint-Arnoldus uit Lennisheuvel en fanfare Concordia uit Liempde. Na slechts één gezamenlijke repetitie van twee uurtjes wist het muzikale gezelschap een puik optreden neer te zetten onder leiding van dirigent Roel van der Sloot.

SAZ EN HARP

Op een ander podium voerde Romée Kuijten (15) een eigen versie van het nummer 'Writings on the Wall' van Sam Smith uit. ,,Ik houd heel erg van zingen en wil op het podium alles er uithalen wat erin zit", stelde de zangleerling van The Star Company.

Optredens waren er ook van The Ducktownband, het Wereldkoor en jeugd van jongerencentrum B-Town. Maar ook een saz-speler (een snaarinstrument dat lijkt op een gitaar), een harpist en derwisjen-dansers wisten zowel jong als oud naar het Boxtelse theater te lokken. De avond vol hoogtepunten werd afgesloten door de bekende Marokkaans-Nederlandse band Kasba. De hoofdzakelijk uit Boxtel afkomstige muzikanten zorgden voor een heuse apotheose in Podium Boxtel.


Bach en Mozart op Smitsorgel Petrusbasiliek

In de reeks Kerkconcerten wordt het Smitsorgel in de Sint-Petrusbasiliek zondag 22 september vanaf 16.00 uur bespeeld door Harry van Wijk. De entreeprijs bedraagt acht euro.

De organist brengt onder andere de virtuoze Prelude en Fuga in D-groot van Bach en delen uit de vierde orgelsymfonie van Widor en de Prélude. Tijdens het optreden zijn de verrichtingen van de musicus te volgen via een groot beeldscherm.

LEERLING VAN HOUTEN

Van Wijk studeerde orgel bij Boxtelaar Kees van Houten en later aan het conservatorium van Groningen. De vaste organist van De Kandelaar in Amersfoort won internationale prijzen en gaf concerten in België, Duitsland en de VS.


Afbeelding