JONGE BOEREN IN GESPREK MET POLITIEK

'Politici verrast dat voor sommige milieuregels geen systeem bestaat'

Gemeenteraadsleden van zowel Boxtel als Sint-Michielsgestel gingen vorige week in gesprek met de jonge agrariërs uit de regio. Volgens de boerenorganisatie ZLTO was het leerzame avond. ,,We merkten dat raadsleden verrast waren dat voor sommige regels nog geen systeem bestaat."

De kennismaking tussen de politici en de agrarische jongeren vond plaats bij het melkveebedrijf van Gerben van der Aa in Berlicum. De ontmoeting was een initiatief van de regionale ZLTO-afdeling Dommel & Aa, waarin de boeren van de gemeenten Boxtel en Sint-Michielsgestel zijn verenigd. De 'toekomst' van de agrarische sector in beide gemeenten, maakt zich - net als veel boeren in het land - zorgen om haar toekomst. Zij wil bewustwording kweken in de lokale politiek. ,,We hadden het idee dat er ook een stukje onwetendheid heerst in de samenleving en daarom wilden we daar aandacht voor vragen", aldus Van der Aa.

Alhoewel boeren weten dat veel vanuit Europese, landelijke en provinciale regelgeving wordt opgelegd, is de hoop dat de jongere agrariërs op steun kunnen rekenen in de toekomst. Van der Aa wijst met name op noodzakelijke aanpassingen van stallen in verband met milieu-eisen. ,,Dat moeten in 2022 zijn geklaard, maar sommige systemen zijn er nog niet om dat voor elkaar te krijgen." Dit soort zaken maakt dat veel boeren noodgedwongen stoppen met hun bedrijf, volgens de Berlicummer: ,,Als ik in Berlicum kijk, zijn er nog weinig jonge agrariërs over; vier of vijf. In onze ZLTO-regio waren in 2000 nog vijfhonderd boeren, vijftien jaar later was dat aantal bijna gehalveerd. Er is ook een prognose gemaakt voor 2030: dan zijn er nog 120 over. En dat is positief geteld!"