55-plussers willen zelf regie hebben over woonwensen

'Wonen is meer dan een dak boven je hoofd' luidt de titel van een interactieve bijeenkomst die de nieuwe Boxtelse coöperatie Ouderen in Regie woensdag 25 september houdt. Belangstellenden zijn om 19.30 uur welkom in gemeenschapshuis De Walnoot aan de Reginahof in Boxtel.

Tijdens een bijeenkomst in april werd de urgentie aangetoond van een toekomstgericht beleid op het gebied van wonen, welzijn en zorg. Ook werd daar duidelijk dat senioren zelf preventief maatregelen moeten nemen om zelfstandig te kunnen blijven wonen en leven.

Yvonne Witter, beleidsadviseur wonen en zorg bij Aedes, de overkoepelende organisatie van woningbouwcorporaties, schetst in De Walnoot trends in woonvormen voor senioren. Die variëren van gemeenschappelijk wonen tot wijken of dorpen waar wonen, welzijn en zorg aan elkaar zijn gekoppeld met voorzieningen dicht bij huis. Bezoekers krijgen vervolgens de vraag, afhankelijk van de persoonlijke keuzes voor een locatie of woonvorm, te formuleren aan welke voorwaarden zou moeten worden voldaan om als senior op een prettige manier te kunnen (blijven) wonen.

Inzet van Ouderen in Regie is om gewapend met de geformuleerde wensen het gesprek aan te gaan met onder meer gemeente, woonstichting, zorgaanbieders en projectontwikkelaars. Aansluitend wordt een toelichting gegeven op de werkwijze en de toekomstplannen van de coöperatie.


Kopje koffie met kennis bij Hobbycentrum

Hobbycentrum Boxtel start in het najaar met de lezingencyclus Koffie met Kennis. Eenmaal per maand staat op vrijdag tussen 13.30 en 15.30 uur een aspect van ouder worden centraal in de interactieve lezingen, die verzorgd worden door experts.

Gerontoloog Diny Stolvoort houdt vrijdag 4 oktober een lezing onder de noemer 'Gelukkig worden we oud'. De vraag die daarbij wordt opgeworpen is of mensen daar wel zo blij mee zijn. Religies gaven vroeger daarbij vaak richting aan de zoektocht naar geluk, maar tegenwoordig is dat heel anders. Er komen gebieden in de wereld aan bod waar mensen heel gelukkig oud worden. Ook wordt gekeken naar lange tradities die kunnen helpen om senioren constructief en waardig oud te laten worden.

De entreeprijs bedraagt vier euro inclusief koffie of thee. Vrienden van HCB en vrijwilligers hebben gratis toegang. Aanmelden kan via www.hobbycentrumboxtel.nl.


Opbrengst KWF-collecte

De collectanten van KWF Kankerbestrijding hebben tijdens de landelijke inzamelingsweek in Boxtel 5.071,95 euro opgehaald, ruim driehonderd euro meer dan in 2018. Landelijk is 5,8 miljoen euro bij elkaar gebracht. Wie de volgende keer wil collecteren, kan e-mailen naar Olga Zwaneveld: o.zwaneveld@gmail.com.