Het is niet de eerste keer dat Karin Bloemen naar Boxtel komt. Ze stond in 1998 op het podium in sportcomplex De Braken tijdens het 90-jarig jubileum van Boxtel's Harmonie.  (Foto: Piet van Oers).
Het is niet de eerste keer dat Karin Bloemen naar Boxtel komt. Ze stond in 1998 op het podium in sportcomplex De Braken tijdens het 90-jarig jubileum van Boxtel's Harmonie. (Foto: Piet van Oers). Foto: Piet van Oers

'S LANDS GROOTSTE THEATERDIVA IN PODIUM BOXTEL: 'HET SWINGT AAN ALLE KANTEN'

Karin Bloemen laat jazzmuziek herleven

RENS VAN DEN ELSEN

Een eerbetoon aan jazz- en soulmuziek. Dat wil theaterster Karin Bloemen op het podium brengen. Met haar show 'Billie, Aretha, Norah, Amy... Karin' toert de cabaretière en zangeres nu eens niet langs de grote zalen in het land, maar houdt ze het klein. ,,Bekende en minder bekende liedjes in een nieuw, swingend jasje gestoken", zoals ze het zelf beschrijft. De voorstellingen zijn voor haar extra bijzonder, want ze staat 'eindelijk' op de planken met haar man, muzikant Marnix Busstra en zijn Old School Band. Daarbij doet ze ook deze contreien aan. Vrijdag 27 september staat La Bloemen in Podium Boxtel.

Wanneer ik de theaterdiva spreek, heeft ze net haar eerste voorstelling van de tour erop zitten, in Haarlem. ,,Ik heb daar zo van genoten. Het was klein en privé. Dat vond het publiek ook erg fijn. Ik kreeg na afloop te horen: 'Ik heb je nog nooit van zo dichtbij gezien'. Dat vind ik mooi", vertelt Bloemen. De zangeres staat normaliter bekend om haar extravagante uitdossingen op het podium, maar dit keer houdt ze het wat ingetogener. ,,Sta ik daar met zo'n stoer pakkie an en zo'n fantastische band naast me", zegt ze met een Noord-Hollands accent. ,,Ik voelde me meteen in mijn element. Het is namelijk muziek die ik in een theatershow niet zo snel kan zingen", vervolgt Bloemen. Ze heeft voor een jazzrepertoire gekozen, omdat juist dit genre in Nederland steeds minder te horen is. ,,Dat is jammer, want het is prachtige muziek. Lastig weliswaar, maar daardoor niet minder mooi", legt ze uit.

UITPAKKEN

Het idee voor deze tour ontstond na haar optredens in de Amsterdamse poptemper Paradiso, waar ze haar zangtalent nog meer mocht etaleren dan normaal. ,,Zingen blijft mijn eerste grote liefde. In deze show kunnen we uitpakken, echt swingen", zegt Bloemen enthousiast. ,,Daarnaast zijn Marnix en ik 25 jaar getrouwd en dat wilden we op een muzikale manier vieren. Omdat we in al die tijd dat we samen zijn nooit op deze manier het podium hebben gedeeld, vonden we dat wel eens tijd worden. Daarnaast zit Marnix' Old School Band ook nog eens barstensvol ervaring en talent, dat mag het Nederlandse publiek ook wel eens zien."

Door het jaar heen maakt de culturele duizendpoot als zangeres vaker uitstapjes voor een kort (gast)optreden of om op te treden op een (bedrijfs)feest. ,,Dat doe ik graag, maar dan blijft het altijd bij een paar liedjes. Nu sta ik op het podium met zo'n ontzettend muzikale band. Daar ben ik zo trots op", glundert Bloemen. ,,Niet alleen omdat het om mijn man gaat hoor. Want zijn shows krijgen goede recensies, ook in het buitenland. Dus dan is het legitiem om het zelf ook te zeggen", schatert de diva.

VERWACHTEN

De namen uit de titel zijn voor iedereen wel herkenbaar: Billie Holliday, Aretha Franklin, Norah Jones en Amy Winehouse. Bloemen: ,,Maar het blijft niet alleen bij deze artiesten hoor. We hebben een wereldrepertoire opgebouwd met bijvoorbeeld ook nummers van Stevie Wonder en Prince. En van mijn favoriet: Lizz Wright. Op haar eerste album Salt staat een prachtig lied 'Goodbye'. Ik wilde dat nummer zó graag onder de knie krijgen, het kostte me drie maanden..." Bezoekers kunnen volgens de diva een wervelende show verwachten. ,,Stilzitten wordt lastig. In Haarlem stond het hele publiek uiteindelijk te dansen en heb ik van de bezoekers een achtergrondkoortje gemaakt. Ik verwacht dat dan ook van de Boxtelse bezoekers", grinnikt Bloemen.

Dat ze voor haar nieuwe tour eens niet in de grootste theaters van het land staat, vindt Bloemen alleen maar leuk: ,,Of ik nu voor tien man of een paar duizend sta, dat maakt me niet uit. Het moet bij mij altijd boven de acht zijn. Mensen moeten na afloop de zaal uit gaan met het gevoel dat ze er echt even uit zijn geweest. Dan ben ik pas tevreden."

Karin Bloemen staat vrijdag 27 september met haar show 'Billie, Aretha, Norah, Amy... Karin' op de planken in Podium Boxtel aan de Burgakker.

De voorstelling begint om 20.15 uur. Kaartjes kosten 26 euro en zijn in Boxtel verkrijgbaar bij cadeauwinkel Hebbes (Markt) en bloemsierkunst Marimba (Van Beekstraat) of via de website www.podiumboxtel.nl.