Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

LIEMPDE DECOR VOOR DRIEDAAGSE JACHT- EN OUTDOORFAIR

Buitenleven voelen op landgoed Velder

JAN HERMENS

Jachthoorns schallen, paarden briesen, de meute foxhounds blaft opgewonden. Ze ruiken de geur van wild. Een commando klinkt en onder luid gejank zetten de honden de achtervolging in. Die voert in het weekend van 20, 21 en 22 september niet door bos en veld, maar door de demonstratiering van Jacht & Buitenleven. Landgoed Velder in Liempde is dan het decor voor de groots opgezette fair.

De slipjacht is slechts een van de vele demonstraties die tijdens het evenement te zien zijn. Voor de duidelijkheid: de honden jagen niet op levend wild, maar volgen een geurspoor. Hondenliefhebbers, of ze nu jagen of niet, komen hoe dan ook aan hun trekken tijdens Jacht & Buitenleven. Zondag is onder andere de kampioensclubmatch van de Franse bassetclub Nederland op Velder. De Franse basset (voor kenners: de basset artésien normand) is een laagbenige jachthond die nog altijd in meutes werkt, maar ook als gezinshuisdier wordt gehouden.

DEMONSTRATIES

Maar er is meer: outdoorkleding, Landrovers en antiek bijvoorbeeld. Organisator Igor Timmermans: ,,Jacht & Buitenleven is steeds meer gericht op beleving. Er worden nog altijd spullen verkocht, maar het draait vooral om demonstraties, om de sfeer van groen en natuur." En om de jacht. Dat aspect is, controversieel of niet, onlosmakelijk aan het evenement verbonden.

Timmermans vindt dat het element jacht juist op Velder goed tot zijn recht komt: ,,Op het landgoed is de fair helemaal op zijn plaats. Dit bijzondere gebied is eeuwenlang door de adel als jachtgebied gebruikt."

Het evenement was niet altijd in Liempde, vertelt de organisator. ,,Dit is de tiende editie. We zijn ooit begonnen in het beursgebouw in Eindhoven en later naar het Autotron in Rosmalen verhuisd. Daar zijn we uit ons jasje gegroeid. De familie Van Boeckel benaderde mij en zo zijn we op de huidige locatie terechtgekomen. Die sluit perfect aan bij het buitengevoel." Timmermans ziet steeds meer gezinnen op Jacht & Buitenleven. ,,Vandaar dat, en dat is nieuw ten opzichte van vorig jaar, de horeca een prominente rol speelt. Liefhebbers kunnen wildgerechten nuttigen en voor de jeugd is er een kindermenu. We richten een kinderboerderij in en de boswachter vertelt verhalen. Verder is er een stand waar jonge bezoekers vogelhuisjes kunnen maken. Er is echt van alles te zien en te doen voor jong en oud."

SCHIETEN

Wie een jachtakte bezit, die bij zich draagt en zich kan legitimeren, mag een poging wagen kleiduiven uit de lucht te schieten. Bezoekers zonder jachtakte mogen ernaar kijken en er alle vragen over stellen die in hen opkomen. Boogschieten is ook mogelijk op de fair en dat mag wel iedereen proberen.

Voor wie houdt van kampvuurtjes in de onmetelijke Finse bossen, graag met een terriër door de ruige Schotse heuvels struint, of met een verrekijker in de Kampina naar vogels speurt, is Jacht & Buitenleven een evenement om bij te zijn.

FOTO BOVEN: Bezoekers van het evenement op Landgoed Velder treffen zeker verschillende jachthonden aan. (Foto: Gerard Schalkx, 2017).


PEP toont de dorpsvisie Esch in een film

De stuurgroep PEP (Platform Esch' Perspectief) heeft haar Leefbaarheidsplan voor het dorp klaar. Woensdag 25 september om 19.45 uur is de presentatie van de visie in dorpshuis De Es.

Alle inwoners zijn uitgenodigd, net zoals de colleges van B en W van de gemeenten Boxtel en Haaren. Videoprofessional Xaveer van Lokven heeft de visie naar film vertaald.

THEMA'S

Er zijn binnen vier thema's uitgangspunten geformuleerd die de gemeente Boxtel straks moet oppakken volgens PEP. Het gaat daarbij om de onderwerpen verkeer, verenigingen, zorg & welzijn en wonen, leefomgeving & voorzieningen. Inwoners hebben sinds november vorig jaar hun ideeën over de toekomst van het dorp aan het papier toevertrouwd. Met het hieruit samengestelde plan wil PEP dat Esch goed beslagen ten ijs komt als het dorp in 2021 bij de gemeente Boxtel komt.