Afbeelding
Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

OUDEREN VIEREN LAMBERTUSDAG VANDAAG

Gemonde in processie voor patroonheilige

Sint-Lambertus is de patroonheilige van de Gemondse geloofsgemeenschap. Het dorp viert dan ook elk jaar de naamdag van de voormalige bisschop van Maastricht. Dit weekend werd daar bij stil gestaan.

Zaterdagavond vertrok een processie met het plaatselijke gilde naar de kapel op Den Hogert. Voormalig koster Hendrik Klomp vierde het festijn mee: ,,Eenmaal terug was er een eucharistieviering, waarna er rozen uit de kerktoren werden gegooid en snoep voor de kinderen."

Vandaag, donderdag 19 september, was er een extra Sint-Lambertusviering voor tachtigplussers. ,,Om half elf was er een dienst in de kerk, daarna was er in zaal De Schuif nog tijd voor een gezellig samenzijn", aldus Klomp.

FOTO BOVEN: Pastoor Joe gaat voorop in de processie ter ere van Sint-Lambertus. (Foto: Bas van den Biggelaar).


MARSHAL STANISLAS NIEUWE KAPELAAN

Priester uit India gaat aan de slag in Boxtel

De uit India afkomstige priester Marshal Stanislas (45) heeft vrijdag zijn intrek genomen in een appartement van pastoraal centrum Duinendaal in Boxtel. Daar werd hij 's middags door pastoor Geertjan van Rossem, vicevoorzitter Jos Polman en diverse andere bestuursleden van de Heilig Hartparochie verwelkomd met bloemen. Kapelaan Stanislas gaat de taken overnemen van Geoffrey de Jong die eerder dit jaar verhuisde naar Laarbeek.

Sinds juni woonde Stanislas in Schijndel bij de eveneens uit India afkomstige pastoor Joe. Daar acclimatiseerde hij, begon zich de Nederlandse taal eigen te maken en kwam veel te weten over de kerk in Brabant. Ook werd hij bijgepraat over Boxtel. Het leren van de Nederlandse taal gaat onverminderd door via cursussen.

De kapelaan is lid van de Missionary of Faith. Vanuit die organisatie zal hij minimaal vijftien jaar in Nederland, lees Boxtel, gaan werken. 'Zijn komst is voor hem én voor ons een investering in de toekomst', meldt de parochie op haar website. Stanislas zal wel even moeten wennen. In India ging hij voor tijdens eucharistievieringen die werden bezocht door wel vijfhonderd mensen. Iets wat in Boxtel meestal alleen nog met Kerstmis voorkomt...

Nederland is niet het eerste Europese land waar de Indiase priester werkzaam is. Van 2002 tot 2004 was hij pastoor van een parochie in Rome; daarna heeft hij zijn werk weer in zijn geboorteland voortgezet.

FOTO BOVEN: Kapelaan Marshal Stanislas uit India werd verwelkomd met bloemen. (Foto: Heilig Hartparochie).


Filmmiddag Wereldhuis tijdens Vredesweek

In het kader van de Vredesweek vertonen de werkgroep Missie, Onwikkeling & Vrede (MOV) van de Heilig Hartparochie en het Interreligieus Platform donderdag 26 september de onlangs verschenen film The Sultan and the Saint.

De historische documentaire is te zien in het Wereldhuis aan de Achterberghstraat en verhaalt over de ontmoeting die Sint-Franciscus achthonderd jaar geleden had met sultan Al Malik al Kamal, die in de tijd van de kruistochten de machthebber in het Midden-Oosten was. Zij gingen met elkaar in overleg over hoe er in de wereld vrede bereikt kon worden tussen strijdende mensen met behulp van hun eigen godsdiensten.

In februari van dit jaar vond een soortgelijke ontmoeting plaats. Tijdens een bezoek aan Abu Dhabi trof paus Franciscus de groot-imam van Al Azarmoskee in Caïro. Beiden ondertekenden een document ter verbroedering van christenen en moslims.

Voor de Engelstalige film in het Wereldhuis begint, geeft pater Hans de Visser vanaf 14.30 uur een inleiding. De toegang is gratis, maar er wordt wel gecollecteerd voor PAX. Vooraf is er koffie en/of thee; na afloop een dialoog.

Kapelaan Marshal Stanislas uit India werd verwelkomd met bloemen door onder meer pastoor Geertjan van Rossem (midden) en vicevoorzitter Jos Polmann. (Foto: Heilig Hartparochie).