Afbeelding
Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

GEMONDE GAAT LOS ONTVANGT BIJNA DUIZEND BEZOEKERS

Joep: 'Twintig muntjes waren zo op'

JAN HERMENS

Joep Kapteijns heeft zich prima vermaakt tijdens Gemonde Gaat Los. De Gemondenaar won met een Facebook-actie van de organisatie consumptiemunten ter waarde van vijftig euro. ,,Het ging erom een bericht te liken en een reactie te geven. Dat heb ik gedaan en ik had geluk." Het festival vond zaterdag en zondag plaats in de feesttent aan de Kaal Hoefsteeg.

De consumptiemunten, twintig in totaal, waren snel op, lacht Kapteijns. ,,Dat ik gewonnen had stond op de Facebookpagina van Gemonde Gaat Los. Dus iedereen wist er natuurlijk van. Gelukkig heb ik nog wat muntjes achtergehouden."

Mede-organisator Johan Verheijden is tevreden over het verloop van het festival. Het feest trok ongeveer net zoveel bezoekers getrokken als vorig jaar, iets meer zelfs, en is zonder incidenten verlopen.

,,Zaterdag mochten we zo'n 650 bezoekers verwelkomen. Dat zijn jongeren uit Gemonde zelf, maar ook uit de omgeving", vertelt Verheijden. ,,Zondag is meer een feestje voor de Gemondenaren. Daar kwamen zo'n 325 mensen op af. Het was erg gezellig. En we hebben natuurlijk geluk gehad met het weer."

Voor de bezoekers duurde het feest weliswaar slechts twee dagen, voor de organisatie ligt dat wel anders. ,,Donderdag zijn we begonnen met opbouwen," zegt Verheijden. ,,Maandag hebben we alles weer opgeruimd. Op naar de volgende editie."

RENÉ SCHUURMANS

Zanger René Schuurmans trad zaterdagavond om tien uur op. ,,Dat was vroeg, de meeste bezoekers waren nog maar net een halfuurtje binnen. Desondanks ging het dak eraf." De artiest uit Sint-Michielsgestel had met de fiets kunnen komen, zo dichtbij woont hij. ,,Ik zing in het hele land, dus het is wel leuk om eens zo vlak bij huis op het podium te staan." Schuurmans bracht onder andere zijn hits 'Laat de zon in je hart' en 'Bij ons in Brabant' ten gehore. ,,Speciaal voor de organisatie heb ik This is the moment van René Froger gezongen. Die jongens hebben hard gewerkt om een goed feest neer te zetten. Wie weet hoe groot dit nog wordt. Paaspop is ook met een tent begonnen."

Gemonde Gaat Los is een initiatief van carnavalsvereniging Bakt d'r niks van. Het tweedaagse feest vond dit jaar voor de zevende keer plaats.

FOTO BOVEN: De DJ staat letterlijk in de schijnwerpers tijdens Gemonde Gaat Los. (Foto: Bas van den Biggelaar).


PEP WIL VRAGEN EN OPMERKINGEN OVER NIEUWE WIJK BUNDELEN

Meer duidelijkheid plan Reigerskant

RENS VAN DEN ELSEN

Al een tijdje is er in Esch onduidelijkheid over de voortgang en mogelijkheden van de nieuwe woonwijk Reigerskant. Om die weg te nemen, houden de gemeente Haaren en Platform Esch' Perspectief (PEP) woensdag 2 oktober om 20.00 uur een informatieavond in dorpshuis De Es. Ook zijn de straatnamen al bekend.

Inwoners en geïnteresseerden willen vooral weten wat er precies gebouwd gaat worden en hoe de planning eruit ziet. Ook zijn zij benieuwd naar de mogelijkheid tot inschrijven op de zeven vrije bouwkavels in de nieuwbouwwijk.

Over dat laatste is nu al meer duidelijk. De gemeente Haaren geeft namelijk aan dat inschrijven mogelijk is vanaf morgen, vrijdag 20 september tot woensdag 16 oktober. De loting vindt een dag later plaats op donderdag 17 oktober. Tijdens de informatieavond wordt ook uitleg gegeven over dit proces. De kavels worden verdeeld via Beekhuizen Makelaardij.

Intussen heeft de gemeente de straatnamen voor de wijk bekend gemaakt. Dat worden vooralsnog Blauwe Reiger, Grutto, Kievit en Ooievaar.

VERZAMELEN

PEP wil alle vragen en opmerkingen over Reigerskant bundelen om die in één keer terug te kunnen koppelen aan de gemeente. Joris van Os van het platform: ,,Op deze manier heeft de gemeente een vast aanspreekpunt. Dat is precies wat we willen bereiken, een front vanuit het dorp vormen dat samenwerkt met de instanties."

Wie meer wil weten over de nieuwbouwwijk kan zijn of haar vragen mailen naar info@eschperspectief.nl. Meer informatie over het bouwproject staat vanaf vrijdag ook op de website www.haaren.nl/reigerskant.


Brood bakken

Gijs van Aarle geeft donderdag 26 september om 20.00 uur een lezing over brood bakken in een houtoven. Dat doet hij op verzoek van de Gemondse heemkundevereniging Den Hogert. De presentatie is in gilde-accommodatie Datmunda aan de Kaal Hoefsteeg 1 en is gratis voor leden. Niet-leden betalen twee euro.

Vendelkampioen

Martien Verhoeven van de Sint-Willebrordusgilde uit Esch is zondag kampioen geworden in de hoogste klasse bij het individueel vendelen. Dit deed hij tijdens de Brabantse kampioenschappen.

Afbeelding