BEDRIJVENINVESTERINGSZONE OP LADONK

SPIN en Boxtel starten nieuwe samenwerking

Een zogeheten Bedrijven Investerings Zone (BIZ). Dit wordt momenteel opgericht als nieuwe samenwerking tussen de gemeente Boxtel en werkgeversorganisatie SPIN. ,,Een zeer ambitieus, maar ook noodzakelijk plan", aldus voorzitter Patrick van Loosbroek van de ondernemersclub op bedrijventerrein Ladonk.

Een jaar geleden zegde wethouder Eric van den Broek (economische zaken) de samenwerking met SPIN op. Daar zat nog ruim een jaar uitlooptijd in; formeel stopt het convenant op 1 januari 2020.

Kort nadat het bestaande convenant werd ontbonden (de gemeente en SPIN stonden toen al enkele jaren met elkaar op gespannen voet), gaf Van den Broek aan dat de samenwerking met de ondernemers in een nieuwe vorm zou worden gegoten. Met een BIZ betalen alle ondernemers op Ladonk mee aan gemeenschappelijke voorzieningen. Zoals glasvezel, beveiliging, belangenbehartiging, personeelsdiensten en tal van andere zaken.

De bijdrage komt in plaats van het lidmaatschapsgeld dat ondernemers nu betalen voor het Parkmanagement. De gemeente Boxtel int de bijdragen en draagt deze over aan een nog te vormen stichting of vereniging. ,,Zaken als wegenbeheer en groenonderhoud blijven voor rekening en verantwoording van de gemeente", stelt Van Loosbroek.

Van Loosbroek is positief over het BIZ dat in het nieuwe jaar 'in de lucht' moet zijn. ,,Maar er moeten nog veel besluiten worden genomen die voorafgaan aan evenveel vergaderingen." De SPIN-voorzitter hoopt niet op vertraging. ,,Veel opgebouwde diensten zouden dan in 2020 tot stilstand komen en dat kunnen en willen we niet laten gebeuren."