Saturday Funday van ondernemers Filipe van den Borne en Michel den Ouden bleek een schot in de roos.
Saturday Funday van ondernemers Filipe van den Borne en Michel den Ouden bleek een schot in de roos. Foto:

BOXTELSE ONDERNEMERS BREIDEN IN WEEKEINDE TERRASSEN UIT

'Markt kan wél prima bruisen'

PÅL JANSEN

Zet een paar tafeltjes buiten. Zet dj Mister Waggy, ook bekend als René Wassenberg uit Boxtel, er neer om vinylplaten uit z'n kofferbak te laten draaien. Zorg voor wat spelletjes voor de kinderen, een gezellig barretje en je hebt het: een gezellige, bruisende Markt. ,,Er is alleen maar negativiteit geweest over de Markt, zaterdag was er louter positiviteit. Hiermee laten we zien dat we er met zijn allen iets moois van kunnen maken", zegt Michel den Ouden.

De horeca-ondernemer en eigenaar van lunchroom Deegeluk organiseerde zaterdag met Filipe van den Borne van kledingzaak Mr. & Mrs. Filipe een groot terras met allerlei gezellige activiteiten. De zon brak door en het publiek schoof aan. En dus was Den Ouden lyrisch: het kan heel goed op de Markt. ,,Op een geven moment kwamen gasten van buiten Boxtel en die besloten prompt te blijven hangen. Op dat soort momenten merk ik: ja, zo zetten we onze gemeente positief op de kaart."

VLIEGWIEL

Daags erna ontstond zelfs een soort vliegwieleffect. Plots besloten ook andere ondernemers hun terrasjes wat meer op het plein te zetten, dichtbij de fontein. En dat festival Bockesprongen zondag om de hoek plaatsvond (vanaf de Oude Kerkstraat), hielp natuurlijk ook mee. ,,Het was gewoon een kwestie dat iemand zijn nek zou uitsteken. Filipe durft dat ook en wij hebben die handschoen zo samen opgepakt."

Den Ouden en Van den Borne boden elkaars gasten annex klanten kortingsacties aan. ,,Uiteindelijk hebben mijn team en ik zo'n honderdvijftig gasten bediend. Onze omzet was dubbel zo hoog als op een normale zaterdag, maar daar gaat het eigenlijk niet om", vertelt Den Ouden. Immers, op voorhand weet je als ondernemer nooit of op zoiets publiek zal afkomen.

GEZELLIG PLEIN

Het terras had de horeca-ondernemer samen met Van den Borne dwars over de Markt gezet. ,,We wilden laten zien hoe je van de Markt een gezellig plein kunt maken. En dat lukt prima. We hadden natuurlijk mooi weer; dat helpt mee. Maar besef wel: in het voorjaar en in de zomer heb je natuurlijk altijd wel mooie dagen."

Een statement wil Den Ouden het niet noemen. Maar wel hoopt hij het voorbeeld navolging krijgt. ,,Ik hoop ook dat de gemeente Boxtel en de politiek meekijken en dat er na dit weekeinde veel discussie op gang komt in Boxtel. Positiviteit, daar gaat het om!"

BOVENSTE FOTO: Saturday Funday van ondernemers Filipe van den Borne en Michel den Ouden bleek een schot in de roos.


Hobbycentrum gaat dieper in op levensvragen

Wat is de zin van het bestaan? Over deze aloude vraag buigt Kees Wintermans, oud-docent levensbeschouwing, zich tijdens een vijfdelige workshop van Hobbycentrum Boxtel aan de Baroniestraat.

Onder de noemer Levensvragen wordt door de cursisten en Wintermans dieper ingegaan op de vele mogelijke antwoorden erop. Deze worden onderling besproken en bediscussieerd, steeds met respect voor de ander. De eerste bijeenkomst is woensdag 2 oktober en duurt van 10.30 tot 12.00 uur. Ook zijn er workshops op de andere woensdagen in oktober. Deelname kost 25 euro per persoon, aanmelden via www.hobbycentrumboxtel.nl.

Goed voorbeeld doet goed volgen: ook andere ondernemers aan de Markt kropen zondag uit hun schulp en benutten het centrumplein ten volle. (Foto's: Michel den Ouden).
Saturday Funday van ondernemers Filipe van den Borne en Michel den Ouden bleek een schot in de roos.