Afbeelding
Foto:

VAN DEN OETELAAR WIL LIEFDE VOOR HET BOS BIJBRENGEN

'Investeer in onze bestaande bossen'

PÅL JANSEN

Als lid van de Natuurwerkgroep Liempde (NWG), natuurkenner en boomfanaat wil Ger van den Oetelaar mensen de liefde voor het bos bijbrengen. Hij start vanuit de NWG binnenkort met een verdiepende cursus hierover voor gevorderden. Niet voor niets, want de natuur in deze regio is van vitaal belang, aldus de Liempdenaar. ,,Investeer in onze bestaande bossen. Zo creëer je een veel hogere natuurwaarde", is zijn boodschap.

,,Kijk dan, dit is toch een schatje?", zegt Van den Oetelaar bij een fladderiep. Overigens niet zomaar een fladderiep. ,,De grootste van Het Groene Woud. We hielden een inventarisatie en deze is het geworden." De liefde voor bomen zit diep bij de Liempdenaar. En hij wil die overbrengen op anderen; bondgenoten creëren als het ware. ,,Enthousiasme werkt aanstekelijk", zegt hij erbij.

De fladderiep (of steeliep) die Van den Oetelaar de auteur van dit artikel laat zien, staat in een klein bosperceel nabij de Sort, net buiten Liempde. Een mooi voorbeeld, maar de bossen waar het vooral om draait in de omgeving, zijn De Scheeken, De Geelders en Velder. Vooral dat laatste heeft zijn bijzondere aandacht. ,,Velder, Velder, Velder; het oudste bos van West-Europa!"

Het is geen toeval dat deze regio oude bossen kent als Velder, De Geelders en De Scheeken. Deze zijn ontstaan op de vochtige leemgronden, die minder geschikt zijn voor landbouw. Van den Oetelaar schreef over die gebieden al drie boeken waarvoor veel bosonderzoek werd gedaan. Daarmee bracht hij een bepaalde structuur tussen natuurgebieden in kaart: de kern van wat nu Het Groene Woud wordt genoemd. Gezien de maatschappelijke discussie over bossen, aangewakkerd door de bosbranden in het Amazonegebied, zijn ook de bossen in de regio van Liempde hoogstens actueel, volgens Van den Oetelaar. Als het even kan: investeer in die bossen, is de boodschap van de Liempdenaar, die tevens werkzaam is voor Ark Natuurontwikkeling.

NATUURWAARDE

,,Oude bossen hebben veel meer natuurwaarde. Het is iets heel anders als je een tien hectare landbouwperceel hebt in, laten we zeggen, de Flevopolder en daar plant je allemaal nieuwe bomen aan. Het duurt honderden jaren voordat die dezelfde natuurwaarde heeft als bijvoorbeeld Velder. Dan kan je beter een strook bos tegen Velder aanleggen: daar zitten al veel meer bronnen voor natuur in de buurt: insecten, dieren, kruiden, planten", vertelt Van den Oetelaar. ,,Zo'n stuk bos heeft honderd keer meer natuurwaarde, dus meer biodiversiteit, betere CO2-opslag, enzovoort." Hij vervolgt: ,,De familie Van Boeckel, die Velder beheert, is een hele goede hoeder van dat bos. En het is van grote waarde dat dit voor Brabant behouden blijft."

Als het even kan, zo vindt Van den Oetelaar moet er meer worden geïnvesteerd in de bossen. De cursus die hij gaat geven, is dan ook voornamelijk bedoeld voor mensen die bij natuurorganisaties betrokken zijn. Hij wil bij de deelnemers in ieder geval bewerkstelligen dat zij de bossen in de omgeving beter gaan waarderen. ,,Dat we in de omgeving van Liempde deze hebben, is niet iets gewoons. Ik ben er zelf enthousiast over en wil dat in de cursus ook op anderen overbrengen."

Voor de cursus is al enige basiskennis van bomen en bossen noodzakelijk. Er wordt theorie en praktijk onderwezen: er zijn vijf lesavonden in café 't Groene Woud aan de Kasterenseweg op donderdagen in december tot en met april 2020. Tevens vinden er vier veldexcursies plaats in onder meer natuurgebieden De Scheeken, Velder en De Geelders. Maximaal 25 personen kunnen meedoen, kosten bedragen vijftig euro voor leden van NWG en zestig euro voor niet-leden. Aanmelden kan via e-mail: info@natuurwerkgroepliempde.nl.

FOTO BOVEN: Ger van den Oetelaar bij de grootste fladderiep van Het Groene Woud, die in de Sort staat. Behoud en investeer in oude bossen, is zijn boodschap. (Foto: Gerard Schalkx).

Liempde

Kroegentocht

Onder leiding van gids Wim Bressers komen wandelaars zondag 22 september vanaf 12.00 uur alles te weten over de Liempdse horecahistorie. De tocht vertrekt bij D'n Liempdsen Herd (Barrierweg). Kosten zijn twee Op Liemt Gemunt-muntjes of twee euro. Tijdens en na de activiteit is met muntjes ook korting te krijgen op horeca-aanbiedingen.

Esch

Ouderenkoor Laetitia

Ouderenkoor Laetitia uit Esch zoekt dringend leden om het voortbestaan te garanderen. De elf zangers en de dirigent zijn allen tussen de zeventig en tachtig jaar oud. De repetitie is elke donderdag van 18.30 tot 19.30 uur met nadien een kop koffie. Wie zich wil aanmelden of vragen heeft, kan bellen naar telefoonnummer (0411) 60 21 37.

Afbeelding