De vaargeul bij de stuw ter hoogte van de Mgr. Wilmerstraat blijkt een uitdaging. Minstens twee boten kapseisden tijdens Rondje Boxtel by Night, aldus de duikers die hier de deelnemers assisteerden. (Foto: Bas van den Biggelaar).
De vaargeul bij de stuw ter hoogte van de Mgr. Wilmerstraat blijkt een uitdaging. Minstens twee boten kapseisden tijdens Rondje Boxtel by Night, aldus de duikers die hier de deelnemers assisteerden. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

KANOËN MET 'DE PAGAAI' OVER DONKERE DOMMEL: EEN HEERLIJKE BELEVENIS

Rondje Boxtel by Night: schouwspel vol gekkigheid

PÅL JANSEN

Vanaf de kade is Rondje Boxtel by Night een bijzonder schouwspel. En in de boot vanaf rivier de Dommel biedt de activiteit een boel gekkigheid. Circa honderd kano's gingen zaterdagavond te water, waaronder die van redacteur Pål Jansen. Een sfeerverslag vanaf het water...

De Dommel is allesbehalve onstuimig. Behalve dan deze veertiende september. De doorgaans rustig kabbelende beek wordt jaarlijks feestelijk 'verstoord' door Rondje Boxtel by Night, het populaire evenement van kanovereniging De Pagaai, die hiermee laat zien hoe prachtig onze gemeente vanaf het water kan zijn. Maar het toont ook hoe prettig gestoord sommige inwoners zijn, zowel deelnemers als publiek.

,,Kan je ons op de foto zetten?", vroeg een vertegenwoordiger van een kano-enclave, bestaande uit vijf boten en een kleine twintig inzittenden, tijdens het aanbrengen van verlichting op de vaartuigen. Tijdens dit festijn rond de lagune van de kanovereniging aan de Voetboog probeert iedereen een zo gek mogelijk verlichtingsplan voor zijn of haar kano ten uitvoer te brengen. Zo ook deze groep, waar een van de inzittenden continu de eendenlokfluit (of een kleine vuvuzela) bedient, de ander zorgt voor housemuziek zodat het geluidsgevoelige discozwaailicht werkt en nog iemand legt de laatste hand aan de verlichte ballonnenboog op de boot: een gezellig zooitje.

ARGHHH...

Een van de gezinnen (man, vrouw en twee kinderen) heeft een piratenschip ontworpen en gaat in gepaste kledij aan boord. En het is direct duidelijk wie hier het meeste plezier in heeft. ,,Arghhhh, we komen langszij", aldus moeder piraat.

Het eerste stuk is even doorpeddelen: het Omleidingskanaal parallel aan de rijksweg A2 wordt alleen dankzij de kanovaarders en kadebezoekers de moeite waard op deze frisse nazomeravond. Aan het einde daarvan, de Leemputtenbrug vanaf Boxtel-Oost naar Kasteren, wacht dan wel een beloning. Het is wellicht een van de meest vreemde locaties voor een deejay om zijn platen te draaien. Maar op deze avond luisteren naar schatting een kleine honderd toeschouwers op de fietsbrug naar de klanken van Jochem van den Broek alsof het de meest logische plek is voor een feestje.

JIJ HEBT DE MOOISTE BOOT

Langs de bochtige Dommeloevers in de wijk Oost bekijken verschillende groepjes Boxtelaren al ginnegappend en bij leuk verlichte feesttentjes, kampvuurtjes en terrasjes de kanovaarders. ,,Och, dit is echt de allermooiste boot die voorbij is gekomen", roept een van de toeschouwers over de boot waarin ik met mijn vriendin zit. Enkele seconden later horen we diezelfde man echter precies hetzelfde roepen naar een andere deelnemer: ons zojuist opgepoetste ego valt in duigen.

Het drukt de pret echter niet. We weten onze kano redelijk eenvoudig door de bochtige beek te manoeuvreren, ook op het pikdonkere stuk bij park Stapelen. Dit in tegenstelling tot een groepje vrouwen dat het al giebelend voor elkaar krijgt om tig keer tegen de oevers aan te knallen: ze komen niet meer bij van het lachen. Ik ook niet.

PRETTIG GESTOORD

De vaargoot bij de Mgr. Wilmerstraat en ook de jongeren van het tentfeestje Mexi-Kano (die de kanovaarders van 'Duits' commentaar voorzien) zorgen voor vermaak. Maar het gezelligste deel is daarvoor al: het Boxtelse centrum. Een dienblad hangend aan een tak wordt door een mevrouw vanaf de oever over het water gehangen, barretjes worden geopend en mensen meren hun kano even aan. Dat wil ik ook en dan voor eeuwig blijven hangen tussen deze mensen. Maar de rivier trekt ons mee de nacht in, stromend richting de haven vanwaar we vertrokken. Hopelijk is het ook volgend jaar net zo'n prettig gestoorde boel.


DANKZIJ EEN NIEUWE HARTKLEP VOELT BEN ARTS ZICH ALS HERBOREN

Luisteren naar het hart bij ouderen vaak onderschat

PETER VAN DER VEN

In het kader van de Europese Week van de Hartklep benadrukte de Boxtelse oud-huisarts Peter van der Ven samen met cardioloog Janneke Wittekoek van Heartlife Klinieken het belang van luisteren naar het hart bij ouderen. Beiden spraken maandagavond tijdens een voorlichtingsavond in Elisabethsdael. Van der Ven goot zijn bijdrage in de vorm van een nagespeeld consult.

De voorlichtingsavond in het wooncomplex aan de Mgr. Bekkersstraat werd georganiseerd door Caroline de Jongh en ervaringsdeskundige Ben Arts. Op de vingers gekeken door ruim zestig toehoorders beet Ben samen met mij het spits af met een spreekuurbezoek. Ben klaagt over ernstige kortademigheid en de huisarts stelt hem gerichte vragen, wat de volgende informatie oplevert.

Na zeven meter lopen moet Ben naar lucht happen. De klachten bestaan een maand of vier en zijn de laatste week veel erger geworden. Maar ook 's nachts is hij benauwd, kan niet plat liggen en slaapt praktisch rechtop. Hij is moe en heeft geregeld last van hoesten met opgeven van glazig gekleurd slijm. Met roken is hij veertig jaar geleden gestopt. Er is geen pijn of een beklemmend gevoel op de borst bij lichamelijke inspanning, geen hartkloppingen en geen dikke enkels. Wel is hij soms duizelig.

Bij binnenkomst in de spreekkamer valt direct de ernstige kortademigheid op. Volstrekt abnormaal voor een bijna tachtigjarige. Het overhemd moet even uit om met de stethoscoop naar hart en longen te luisteren. De bloeddruk wordt gemeten, de pols gevoeld en de enkels bekeken.

In de longen wordt achter onder vocht gehoord en aan het hart een geruis rechts hoog naast het borstbeen. Ik vermoed een vernauwing van de klep tussen de linker kamer en de grote lichaamsslagader, de zogenaamde aortaklep. Een verwijzing naar de cardioloog volgt.

Janneke neemt hierna het stokje over en vertelt over de bouw en functie van het hart en over diverse aandoeningen. Een ECG ofwel hartfilmpje en een echo van het hart is noodzakelijk om een vernauwde aortaklep vast te stellen. Dit was het geval bij Ben door verkalking.

OPERATIE VIA LIES

Ik maak een visite na ontslagbericht uit het ziekenhuis. In het Universitair Centrum in Utrecht kreeg Ben via de lies een nieuwe hartklep. Na de ingreep voelde hij zich veel beter en diezelfde avond liep hij een stuk op de gang. Na vijf dagen was hij al weer thuis.

Dan vervolgt Janneke met een film met de technische uitleg van deze operatie. Via een kleine opening in de liesslagader wordt een slangetje met daarop een ballonnetje en kunstklep opgevoerd naar de aortaklep. Het ballonnetje drukt de verkalkte klep plat en de kunstklep wordt geplaatst.

Hierna geeft Janneke uitleg over het vrouwenhart. Hartproblemen en met name door slagaderverkalking geven vaak hele andere en vagere klachten dan bij mannen. Tot slot test ze de zaal op kennis over risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

IN EEN OOGWENK

Een verkalkte aortaklep bij ouderen komt veel voor en wel bij 5 procent boven de zeventig jaar en 10 procent boven de tachtig jaar. Vroeg ontdekken betekent betere kansen. Als het klachten gaat geven van kortademigheid bij inspanning, pijn op de borst en duizeligheid is klepvervanging nodig. Helaas wordt deze aandoening vaak niet of te laat ontdekt. Enerzijds omdat patiënten klachten wijten aan de leeftijd en anderzijds omdat slechts een op de vijf Nederlandse huisartsen regelmatig naar het hart van een oudere luistert.

Laatstgenoemde bevinding is het resultaat van een Europese studie onder bijna dertienduizend 60-plussers. In België en Frankrijk wordt met respectievelijk 60 en 70 procent veel vaker gecontroleerd op een ruis. Even luisteren met de stethoscoop na losknopen van het bovenste knoopje is in een oogwenk gebeurd en kan veel problemen voorkomen en oplossen. Een uitdaging!

***

Vóór zijn pensionering schreef oud-huisarts Peter van der Ven (70) jarenlang medische colums in deze krant. Die verschenen onder de titels Dokter in Huis en Dokter van Huis.


Ben Arts voelt zich als herboren met zijn nieuwe hartklep. Gepensioneerd huisarts Peter van der Ven speelde met hem een consult na in Elisabethsdael. (Foto: Peter de Koning).