Afbeelding
Foto:

VERHAAL VAN PARACHUTISTEN IN BEELD

Biebgevel bekleed met zeilen voor herdenking

PÅL JANSEN

Wanneer voel jij je vrij? Die vraag stelt de recent aan de creatieve vakschool Sint-Lucas afgestudeerde Stan Wijnands aan Boxtelaren. In het kader van 75 jaar bevrijding laat hij mensen hun antwoord op een zeildoek schrijven. Het project verwijst daarmee naar de Amerikanen die onder hun parachutes schuilden in natuurgebied Kampina tijdens Operatie Market Garden.

In Babel Bibliotheek Boxtel wordt uitgebreid stilgestaan bij de bevrijding van Zuid-Nederland in het najaar van 1944. Onder het motto 'Alles is tevergeefs als we vergeten' zijn er tot en met vrijdag 25 oktober diverse exposities, lezingen en presentaties. Zo staat er in september een maquette van Rocco Verdult opgesteld. In miniatuur geeft hij een stukje Boxtels oorlogsgeschiedenis weer: die van Amerikaanse parachutisten in de Kampina. Hun vliegtuigen stortten neer tijdens Operatie Market Garden. Zij overleefden de crash en verborgen zich in het toen nog bezette gebied voor de Duitsers onder hun parachutes in de Kampina, met behulp van de Boxtelse bevolking.

Onder de titel Zeilfdoeners schenkt de bieb aandacht aan dit verhaal: op honderd zeilstukken staan de antwoorden geschreven die Boxtelaren gaven op de vraag: Wanneer voel jij je vrij? ,,De lappen waar Wijnands mensen op laat schrijven wat vrijheid voor hen betekent, verwijzen naar de maquette die in de bieb staat", vertelt Ellen Reinders van de Boxtelse bieb. Al deze evenementen vinden plaats in het kader van activiteitenprogramma Brabant Remembers. ,,De zeildoeken hangen wij straks op aan de gevel van de bibliotheek. Alsof wij zelf onder een parachute beschut blijven", aldus Reinders.

INDRUKWEKKEND

Voorts is er in de bibliotheek een fototentoonstelling over Operatie Market Garden met aandacht voor de verborgen bevrijders en een filmtheater. Ook worden er meerdere oorlogsverhalen verteld. Hans Dekker, zoon van verzetsman Klaas, verhaalt zaterdag 21 september over de Boxtelse ondergrondse. Op vrijdag 18 oktober is de lezing 'Redders van de toren', die gaat over het voornemen van de bezetters om de Sint-Petrustoren op te blazen. Film- en documentairemaker Hans van Liempt ondervraagt op dinsdag 22 oktober de Boxtelse journalist en historicus Marc Cleutjens over collaboratie in Boxtel tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Meer informatie via de website: bit.ly/75jaarVrijheidBoxtel

OP DE FOTO: Stan Wijnands laat onder meer bezoekers van bibliotheek Babel aan de Burgakker in Boxtel op zeildoeken beschrijven wanneer zij zich vrij voelen. Ook cultuurwethouder Marusjka Lestrade (tweede van rechts) deed een duit in het zakje. Rechts staat Ellen Reinders van de Boxtelse bibliotheek. (Foto: Pål Jansen).