De vier jongeren met een verstandelijke beperking die de voormalige pastorie aan de Baroniestraat gaan bewonen, sloopten maandag symbolisch het eerste binnenwandje. (Foto: Peter de Koning).
De vier jongeren met een verstandelijke beperking die de voormalige pastorie aan de Baroniestraat gaan bewonen, sloopten maandag symbolisch het eerste binnenwandje. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

BEWONERS KRAKEN GEWIJZIGD BOUWPLAN

Buurt Beneluxlaan wil streep door Princenlant

HENK VAN WEERT

Bewoners van de Beneluxlaan in Boxtel-Oost drongen er vorige week bij de Raad van State in Den Haag op aan een streep te zetten door een bestemmingsplan voor de bouw van een appartementencomplex tegenover hun woningen.

Ondanks de nodige kanttekeningen schaarde de gemeenteraad zich in februari achter het bestemmingsplan voor bouwproject Princenlant 4. Dat moet verrijzen op de plek waar in 2007 de leegstaande sporthal Den Haagakker afbrandde. Projectontwikkelaar Hurks uit Eindhoven wil er 34 appartementen, verdeeld over zeven woonlagen, realiseren. Dat is aanzienlijk hoger dan het eerste plan uit 2003 dat echter door de economische crisis onhaalbaar bleek en van tafel verdween.

PARKEERPLAATSEN

Het nieuwe bouwplan is veel hoger dan het oorspronkelijke en dat bevalt de buurtbewoners uit de Beneluxlaan niet. Bovendien ageren zij tegen het feit dat de parkeergarage onder het nieuwe appartementencomplex is geschrapt. De toekomstige eigenaren moeten hun auto op het parkeerterrein tussen de Hoogheemflat 7 ('Leeuw') en de Beneluxlaan zetten. Dit telt nu nog bijna negentig autovakken, maar door de nieuwbouw verdwijnt daarvan een/derde. Ter compensatie legt de gemeente Boxtel twintig nieuwe parkeerplaatsen aan aan de overkant, in het plantsoen op de hoek van de straat Hoogheem en de Hendrik Verheeslaan.

Bij de vaststelling van het bestemmingsplan door de gemeenteraad betoogde wethouder Peter van de Wiel (Ruimtelijke Ontwikkeling) in februari dat het gewijzigde bouwplan daarmee in overeenstemming is. De kritiek van enkele fracties dat hij eerst opnieuw met de buurt in overleg had moeten treden, deelde hij niet.

VEEL BELANGSTELLING

Voor de appartementen is veel belangstelling, zo bleek twee weken geleden tijdens twee voorlichtingsbijeenkomsten in grand café Rembrandt. Die werden bezocht door zo'n tweehonderd mensen. Een van de bezoekers opperde dat Hurks het oorspronkelijke plan maar weer op moet pakken omdat de crisis immers voorbij is. Wanneer daadwerkelijk met de bouw van Princenlant 4 wordt gestart, is nog niet duidelijk. Vlak voor de zomervakantie sprak de projectontwikkelaar in een nieuwsbrief de hoop uit dat dit - 'met een slag om de arm' - begin of medio 2020 zal zijn.

De bestuursrechter van de Raad van State doet over enkele weken uitspraak in de zaak die de buurtbewoners van de Beneluxlaan aanspanden over het bestemmingsplan.


Business Battle

Topondernemers Ben Mandemakers en Eric Berkhof houden dinsdag 8 oktober in Boxtel een zogenaamde Business Battle in de Magic Dome aan de Schouwrooij 27. Dit gebeurt op uitnodiging van ondernemersclub Chambre Sur Plus. Deejay Sam Feldt verzorgt de muzikale omlijsting. Aanmelden kan via www.chambresurplus.nl. Het programma begint om 20.00 uur, inloop vanaf 19.00 uur.


WOONGEWOON TEKENT HUURCONTRACT

Joost: 'Verbouwing oude pastorie duurt halfjaar'

Met het slopen van een houten tussenwandje hebben de vier toekomstige bewoners maandagmiddag het startsein gegeven voor een ingrijpende verbouwing van de voormalige pastorie aan de Baroniestraat in Boxtel. Die huurt stichting Woongewoon van wooncorporatie Joost. Komende maandag start de realisering van zeven appartementen voor mensen met een verstandelijke beperking in het monumentale pand. Er zijn nog drie woningen beschikbaar.

Terwijl het bestuur van Woongewoon maandag het huurcontract tekende met directeur-bestuurder Rob Dekker van de Boxtelse corporatie, stonden Rubina, Sander, Nando en Timo te popelen om aan het werk te gaan. Na de ondertekening reikte uitvoerder Nout van Kasteren van bouwbedrijf Hazenberg hen een helm en gereedschap aan waarmee het viertal met groot enthousiasme aan de slag ging. De oude pastorie van de Heilig Hartkerk wordt omgevormd tot een kleinschalige woongemeenschap voor jongvolwassenen met een verstandelijke beperking.

LANGE ZOEKTOCHT

Jan van der Weijden, voorzitter van Woongewoon en tevens ouder van Sander, memoreerde hoe enkele ouders zich jaren geleden bogen over de vraag hoe hun opgroeiende kinderen zelfstandig zouden kunnen wonen. ,,Zeg maar: met de handen op de rug begeleiden. De zoektocht duurde uiteindelijk vele jaren. Verschillende locaties zijn in beeld geweest. Maar uiteindelijk zijn we we terecht gekomen op deze prachtige plek."

Directeur-bestuurder Dekker van woonstichting Joost beaamde dat laatste. ,,De pastorie is het mooiste pand van de hele Baroniestraat. En daar komen jullie straks te wonen", zo sprak hij tot de toekomstige bewoners. Maandag start Hazenberg in opdracht van Joost met de interne verbouwing. ,,Uiterlijk 1 april wonen jullie hier. En dat is geen grap!", lachte Dekker.

EIGEN PLEK

Er worden uiteindelijk zeven appartementen gerealiseerd. Elke bewoner krijgt een appartement met daarin een woonkamer met keukenmeubel, een badkamer en een slaapkamer. Daarnaast is er op de begane grond een gezamenlijke woonkamer en keuken waar samen kan worden gekookt en gegeten en waar activiteiten worden georganiseerd.

* * *

Kijk voor meer informatie op www.stichtingwoongewoon.nl.