Afbeelding
Foto:

'Mijn schaamte over vroegere laaggeletterdheid verdween'

PÅL JANSEN

Laaggeletterdheid is een probleem, zo bleek donderdag eens te meer tijdens de opening van het Taalhuis in de Boxtelse bibliotheek. Om een lans te breken voor iedereen die zich ervoor schaamt niet goed te kunnen lezen en schrijven, deed 'voormalig laaggeletterde' Toon Heijms uit Sint-Oedenrode zijn persoonlijke verhaal.

Heijms is taalambassadeur namens stichting Lezen & Schrijven. Als kind had hij al moeite met het ontcijferen en produceren van geschreven taal. ,,Vroeger werd ik altijd achter in de klas gezet. En hoe ik mijn diploma metaalbewerking ooit heb gehaald... geen flauw idee." Nadat hij door zijn zoon nog een keer werd geconfronteerd met zijn laaggeletterdheid, besloot Heijms via stichting Taal & Lezen de handschoen op te pakken. Na enkele jaren flink pezen, is hij helemaal bij: ,,Lezen vind ik het fijnste wat er is. En de schaamte die ik voelde toen ik laaggeletterd was, is weg."

Op basis van landelijke cijfers berekende de gemeente dat er in Boxtel circa 3.700 mensen rondlopen die in meer of mindere mate analfabeet zijn. Met het Taalhuis dat de wethouders Marusjka Lestrade en Eric van den Broek samen met de partners werkvoorziening WSD, bibliotheek Babel, ContourdeTwern, stichting Lezen & Schrijven. Sagènn taalonderwijs en Koning Willem I College openden, moet de strijd met laaggeletterdheid worden aangegaan. Niet toevallig vond die opening plaats in de Week van de Alfabetisering.

In Bibliotheek Babel Boxtel kunnen mensen op laagdrempelige wijze binnenlopen en hun vraag bij het Taalhuis neerleggen. Momenteel worden nog vrijwilligers gezocht om mee te helpen. ,,Er komen ook twee vaste inloopspreekuren, maar die maken we op een later moment bekend. Tijdens die uren gaan we kijken welke lessen het beste bij geïnteresseerden passen", aldus coördinator Silke Dragstra. Vrijwilligers kunnen zich aanmelden via taalhuisboxtel@babeldenbosch.nl.

FOTO ONDER: Onder meer wethouders Marusjka Lestrade (derde van links) en Eric van den Broek (derde van rechts) tekenden de samenwerkingsovereenkomst, net als alle partners voor het Taalhuis. Toon Heijms (vierde van links) was apetrots. (Foto: Pål Jansen).