Afbeelding
Foto: Zorggroep Elde Maasduinen

FRESA SOLAR UIT BARCELONA 'BUURT' AL AARDIG MEE

'In Spanje is geen werk voor mij'

VERVOLG VAN VOORPAGINA

Zorggroep Elde Maasduinen (ZGEM) heeft tien hoogopgeleide verpleegkundigen uit Zuid-Europa aangesteld. Dit omdat er in Nederland een tekort is aan zorgmedewerkers. Ondertussen krijgen deze professionals in bijvoorbeeld Spanje geen voet aan de grond, zegt Fresa Solar.

De Spaanse verpleegkundige Solar is vanuit Barcelona naar Boxtel gekomen om hier een toekomst op te bouwen: ,,In mijn land kan ik geen vast contract krijgen." Eric Hardy, directeur thuiszorg van ZGEM vertelt dat thuiszorg niet bestaat in Spanje. ,,Daar vangt de familie veel op. Die banden zijn er hechter dan hier. In Nederland liggen juist volop kansen voor jonge, hoogopgeleide verpleegkundigen zoals Fresa." De liefde voor haar vak zit diep en maakt dat Solar er vol overtuiging voor koos om Spanje te verlaten. ,,Ik houd ervan mensen te verzorgen; met heel mijn hart." Ze heeft inmiddels een aantal dagen gewerkt in Liempde en kent al een woordje Brabants. ,,Buurten," zegt ze. ,,Dat is praten."

BARRIÈRE

Taal en cultuur vormen een barrière, maar die muur breken de verpleegkundigen steen voor steen af door intensief te studeren. Dat dit effect heeft, bewijst Solar, want ze heeft in drie maanden tijd al heel behoorlijk Nederlands leren spreken en verstaan. ,,Ik begrijp zo'n zeventig procent van wat jullie zeggen", geeft ze aan. ,,Ik volg taallessen, vier uur per week."

De Spaanse woont met haar collega's in De Molenwiek, aan de Achterberghstraat, naast het Wereldhuis. Hardy: ,,Huisvesting is de verantwoordelijkheid van ZGEM. Gelukkig was dit pand vrij."

In het huis heeft iedereen een kamer met eigen voorzieningen, behalve een keuken en woonkamer: die zijn gemeenschappelijk. Hardy: ,,Dat past wel bij de Zuid-Europese cultuur, zij zijn minder op zichzelf dan wij." Solar: ,,Mijn collega's en ik kenden elkaar al. In de Spaanse gemeente Jávea volgden we gezamenlijk een opleiding voordat we hier naartoe kwamen. We zijn een soort familie geworden."

FOTO BOVEN: Zeven van de tien Zuid-Europese verpleegkundigen werken sinds kort in de thuiszorg, onder hen Fresa Solar (tweede van rechts). De andere drie worden intramuraal binnen Zorggroep Elde Maasduinen ingezet. (Foto: ZGEM).


GEMEENTE DENKT NA OVER VERKEER 'BOXTEL BINNEN DE BRUGGEN'

'Er komt een parkeerroute voor het centrum'

PÅL JANSEN

Dinsdag 19 november. Op deze dag wil wethouder Peter van de Wiel het nieuwe centrumplan Boxtel Binnen de Bruggen (BBdB) presenteren aan de gemeenteraad. Daarin komt een apart hoofdstukje voor het verkeer. De bedoeling is dat er straks een duidelijke parkeerroute komt voor auto's. Over het fietsparkeren moet nog worden nagedacht.

In principe was de planning dat Boxtel Binnen de Bruggen al op 11 september kon worden gepresenteerd. Echter, omdat mensen nog tot 3 september de tijd hadden om hun zienswijzen en bezwaren in te dienen, werd dat kort dag, aldus projectleider Frits Fastenau van BBdB. Maar ook door de inhoud van die zienswijzen, is er besloten om ook nog 'enkele paragrafen' voor het verkeer toe te voegen.

En een van die hete hangijzers is de stalling van rijwielen. Boxtel wil doorgaand fietsverkeer omleiden via de Raapakkerbrug (zuidelijke route) of de Vicaris Van Alphenlaan (noordelijke route). ,,Het nieuwe verkeersplan Move '31 moet nog worden vastgesteld. Maar daar moeten we niet op willen wachten. Daarom hebben we voor het centrumplan besloten dat het thema 'verkeer' een apart deelproject wordt", aldus Van de Wiel.

CROONPASSAGE-PLEINTJE

Ook moet een oplossing gevonden worden voor het fietsparkeren in met name de Rechterstraat. Daarvoor zouden leegstaande winkelpanden gebruikt kunnen worden, maar dat is een dure optie. Ook is het pleintje in de Croonpassage daarvoor in beeld. ,,Maar het is de vraag of dat mooie plekje aan de Dommel daarvoor moet worden opgeofferd", aldus Fastenau.

DUIDELIJKER AANGEVEN

Een ander knelpunt waarover wordt nagedacht, is de splitsing van de Dr. Van Helvoortstraat en Mgr. Bekkerstraat nabij de gemeentevijver. ,,Er moet een duidelijker parkeerroute komen naar de verschillende terreinen, zoals de Mgr. Bekkersstraat. Dat geldt ook voor de routing langs het gemeentehuis en via de Markt. Via die route kunnen automobilisten weer eenvoudig het centrum uitrijden", aldus Fastenau. Volgens Van de Wiel moet straks eenvoudiger te zien zijn dat mensen hun auto kunnen parkeren aan de Mgr. Bekkerstraat en dat zij wandelend via Magdalena's Pad achter het gemeentehuis de Markt makkelijk kunnen bereiken."

Parkeerruimte is er genoeg, aldus Van de Wiel. Hij liet zich er niet over uit of de Markt (met name in weekenden) nog ooit autovrij wordt gemaakt. ,,Boxtel Binnen de Bruggen wordt een levendig document. Een autovrije Markt staat nog niet op de planning, maar kan er straks wel aan worden toegevoegd", aldus Fastenau.


Gat in begroting gemeente Boxtel is 3,5 miljoen euro

De laatste hand wordt op dit moment gelegd aan de Boxtelse begroting voor de jaren 2020-2023. Het college van B en W moet vanwege diverse tegenvallers, voornamelijk in het sociaal domein, een gat van 3,5 miljoen euro dichten. Hoewel het tekort aanzienlijk is, heeft het dagelijks bestuur goede hoop een oplossing voor dit probleem te kunnen presenteren aan de raad.

,,Er is de afgelopen hard gewerkt aan deze begroting", aldus wethouder Herman van Wanrooij van financiën. ,,Onze afdelingen hebben gekeken wat anders kan en waar we kunnen bezuinigen. Daarbij hebben we het belang van de inwoners van onze gemeente voorop gesteld."

VERRE VAN LEUK

De bestuurder geeft aan te doen 'wat wettelijk gezien moet' met oog voor projecten en ambities in de toekomst. ,,Vooropgesteld: als je geconfronteerd wordt met zulke grote tegenvallers, waar je niets aan kunt doen, is dat verre van leuk. Maar ik ben trots op de manier waarop we met elkaar de afgelopen weken de schouders eronder hebben gezet."

Wethouder Van Wanrooij wil niet nog niet vooruit lopen op de maatregelen die het college wil nemen. Dit moet namelijk nog overlegd worden met zijn collega-bestuurders en het moet nog worden voorgelegd aan de gemeenteraad. Van Wanrooij hoopt dat de gehele raad straks achter de begroting staat: ,,We moeten keuzes maken die iedereen in onze gemeente raken. De raad vertegenwoordigt al onze inwoners. Daarom is breed draagvlak belangrijk." De gemeenteraadsleden zullen deze keuze in de vergadering van dinsdag 29 oktober.

Het moet duidelijker worden dat centrumbezoekers hun  auto in de Mgr. Bekkersstraat kunnen parkeren. (Foto: Pål Jansen).