Afbeelding
Foto:

Berken: To chop or not to chop


Pagina 5 van Brabants Centrum was vorige week geheel gewijd aan berkenbomen op twee verschillende plekken in Boxtel. 'To chop or not to chop' blijkt 'the question'.
In de Jan van Brabantlaan lijkt min of meer dezelfde problematiek te spelen als in de straat Munsel, waar ondergetekende 'aanwonende' is: de berken geven het gehele jaar allerlei vormen van (ernstige) overlast. Bladeren, vliesjes, takken, pollen, verstopte waterafvoer op platte daken. Er gaat geen dag voorbij of omwonenden worden er veelal op onaangename wijze mee geconfronteerd. Aan de Jan van Brabantlaan, zo lees ik, ontwrichten de wortels bovendien de trottoirs, terwijl op Munsel de bomen te hoog in de hemel reiken waardoor het opwekken van zonne-energie fors belemmerd wordt.

Het initiatief bij Munsel komt primair vanuit de omwonenden, die zich middels één handtekening per adres vrijwel unaniem uitgesproken hebben vóór kap en vervangende aanplanting. Dat laatste in goed overleg met de gemeente.
Tegenover een meerderheid staat altijd wel een minderheid en dan is er natuurlijk nog Jan Juffermans: als hij verneemt dat er een twijgje ten onder dreigt te gaan, klimt hij in pen en (houtvrij) papier van de Bomen Brigade Boxtel voor een CO2-reductiepleidooi. Een vervolg op de klimaatpolemiek eerder in deze rubriek wil ik niet en bovendien zijn de omwonenden van de straat Munsel beslist óók begaan met het klimaat, getuige het aantal huizen met zonnepanelen, maar het zou Jan Juffermans gesierd hebben op z'n minst zijn licht op te steken omtrent de motieven voor de kap.

Die Trillion Trees uit het Zwitsers rapport van april 2019 zijn inderdaad nog niet zo gemakkelijk geplant en het effect van herstelbeplanting na kap zal ongetwijfeld echt wel enige tijd duren. Er zijn overigens eerder al eens voorspellingen uit een alarmerend rapport niet uitgekomen, wat mijn bezorgde aardrijkskundeleraar in 1972 ook niet kon vermoeden toen hij ons confronteerde met het rapport van de Club van Rome. Daarmee wil ik de mondiale CO2-problematiek beslist niet bagatelliseren, maar soms is het in een woonwijk onvermijdelijk dat bomenpracht het moet afleggen tegen bomenoverlast, zeker als er een breed gedragen deugdelijk herbeplantingsplan tegenover staat. Uiteindelijk blijkt een 'hoge druk gastransportleiding' door Munsel ook 'grenzen aan de groei' te stellen.

        JAAP VERHEIJ

        Bewoner straat Munsel


Is Greta Thunberg fan van Antifa?

Steeds vaker zien we klimaatmeisje Greta Thunberg en haar naasten met een Antifa-shirt aan. Dat baart mij zorgen. Antifa staat voor anti-fascisme, maar is deze club wel anti-fascistisch? Nee, integendeel, het is een extreemlinkse, gewelddadige fascistoïde beweging. In 1947 sprak de joodse historicus Jacques Presser de woorden 'Het fascisme zal zich, als het ooit terugkeert, ongetwijfeld aandienen in het gewaad van het antifascisme'. Professor Presser had gelijk. Nu is het zover. Antifa's zijn geen nobele ridders die het fascistische gevaar bestrijden. Sterker nog: zij zíjn het gevaar. De Europese politiedienst Europol beschouwt Antifa momenteel als een van de gevaarlijkste groeperingen van Europa.

'Als je Thierry dood wil schieten, zeg dan paf', scandeerde de 21-jarige Antifa-aanhangster Mila van den B. onlangs tijdens de jaarlijkse nationale antiracisme-demonstratie in Amsterdam, een openlijke oproep om na Pim Fortuyn in 2002 nu opnieuw een Nederlandse politicus te vermoorden. Terecht werd zij gearresteerd voor dit misdrijf.

Wat temeer zorgen baart, is dat dit soort extreemlinkse groeperingen in Europa het jihadistisch islamisme als bondgenoot omarmen in hun strijd tegen het kapitalisme. Beide stromingen delen niet alleen het anti-Amerikanisme, maar ook het antisemitisme.

De Duitse filosoof Hannah Arendt stelt: 'elke ideologie waarin antisemitisme naar voren komt, is per definitie totalitair'. Extreemlinks is dus behalve gewelddadig en antisemitisch ook totalitair, of liever ecototalitaristisch. De praktijken van deze extremistische bewegingen doen onwillekeurig denken aan die van de vroegere Stasi in Oost-Duitsland en van de KGB ten tijde van de Sovjet-Unie.

Greta zelf zal dit alles misschien niet weten, maar de mensen om haar heen weten dit donders goed.

        HANS PEL

Politieke kift (2)

Michaél Michiels draagt juist bij aan politieke kift. 'Open brief': het zou wat. Daarvoor is statuur nodig BC! Michiels beweert van alles in zijn stukje, maar feitelijkheden ontbreken. Behalve misschien het feit dat hij niet politiek geëngageerd is. Maar wie zou dat nou willen geloven? Ik eet mijn hoed op als hij Balans stemt. Waar hij een snaar treft: politieke kift. Bij de laatste verkiezingen werd Balans opnieuw de grootste en meteen buitengesloten. Misschien dat Michiels in Liempde zijn pijlen eens op dat gedrag kan richten? En laat verder de gemeenteraad haar controlerende taak uitoefenen. Daar is niks mis mee!

        KEES CLOIN