Cees Meijs poseert voor het provinciehuis in 's-Hertogenbosch. Na 32 jaar neemt de Boxtelaar afscheid van de provincie Noord-Brabant. Dat doet hij met de uitgave van een boek over de bouwkundige geschiedenis van het in 1971 geopende gebouw. (Foto: Peter de Koning).
Cees Meijs poseert voor het provinciehuis in 's-Hertogenbosch. Na 32 jaar neemt de Boxtelaar afscheid van de provincie Noord-Brabant. Dat doet hij met de uitgave van een boek over de bouwkundige geschiedenis van het in 1971 geopende gebouw. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

CEES MEIJS SCHRIJFT BOEK OVER BOSSCHE KANTOORTOREN

'Provinciehuis is een heus meesterwerk'

MARC CLEUTJENS

Cees Meijs (66) is bouwkundig projectleider van de provincie Noord-Brabant en neemt vandaag na 32 jaar afscheid van zijn werkgever. En dat doet de geboren en getogen Boxtelaar in stijl. Meijs overhandigt gedeputeerde Renze Bergsma het eerste exemplaar van 'Het provinciehuis in de steigers', een boek dat hij schreef over zijn dierbare werkplek aan de Bossche Brabantlaan.

,,Ik zou er een boek over kunnen schrijven." Deze uitspraak passeert regelmatig de revue als Meijs kort voor zijn pensionering een rondleiding verzorgt in het provinciehuis. In de imposante entreehal, de 'zwevende' Statenzaal en de statige Bois-le-Duczaal, maar ook in minder indrukwekkende corridors en trappenhuizen lepelt de Boxtelaar moeiteloos anekdotes op over de bouwkundige achtergronden van het gemeentelijk - en vanaf 2021 ook - rijksmonument.

KORTE VERHAALTJES

Op uitnodiging van zijn werkgever schreef Meijs een reeks verhalen over zijn loopbaan. ,,Ik heb altijd korte teksten geschreven over bouwprojecten die ik heb begeleid", vertelt Meijs. ,,Bovendien heb ik een bijzondere band met de vele kunstwerken die hier te zien zijn. Niet alleen beelden, schilderijen en wandkleden vertellen een verhaal, ook de manier waarop we ze soms vanwege een verbouwing moesten verplaatsen, is de moeite waard om te belichten."

Meijs schreef onder meer over het imposante wandkleed van Magdalena Abakanowicz in de Bois-le-Duczaal, dat een oppervlakte heeft van 188 vierkante meter. ,,Om dat wandkleed tijdens een verbouwing te verplaatsen, moest een ingenieuze logistieke oplossing bedacht worden. Daarover heb ik een leuk verhaal geschreven."

Meijs is verknocht aan het provinciehuis. Het bouwwerk, ontworpen door architect Huig Maaskant, werd op 12 november 1971 geopend door koningin Juliana. Maaskant stond eerder onder meer aan de bouwkundige wieg van de Euromast in Rotterdam en de Pier in Scheveningen. ,,Het provinciehuis was zijn belangrijkste bijdrage, een heus meesterwerk", meent hij. ,,Maaskant wilde een gebouw ontwerpen dat minstens honderd jaar doelmatig gebruikt zou kunnen worden. Ik vind dat hij daarin geslaagd is."

STEGGELEN

Bestuurders en inwoners van 's-Hertogenbosch steggelden langdurig voordat Maaskants ontwerp daadwerkelijk gerealiseerd kon worden. Meijs vertelt dat het eerste idee voor een nieuw provinciehuis al in 1952 op de tekentafel lag. ,,Maaskant won een prijsvraag en mocht het nieuwe provinciehuis ontwerpen. Het kantoor werd destijds geprojecteerd in de Wolvenhoek, maar was volgens veel inwoners te hoog. Het zou de Sint-Janskathedraal overschaduwen."

Andere potentiële bouwlocaties passeerden de revue totdat in 1969 de eerste steen werd gelegd aan de Brabantlaan.

1.600 BETONPLATEN

Meijs trad in 1987 in dienst van de provincie Noord-Brabant en werd hoofd van de technische dienst. De huisvesting van alle ambtenaren - het provinciehuis telt momenteel zo'n duizend flexibele werkplekken - werd al gauw een van zijn hoofdtaken. ,,In 1992 vond een omvangrijk huisvestingsonderzoek plaats. Ik raakte betrokken bij grotere nieuwbouw- en renovatieprojecten", vertelt de Boxtelaar. ,,In de jaren 1997-2000 volgde opnieuw een renovatie en kwam Het Nieuwe Werken in beeld. Het doorvoeren van kantoorinnovatie stond in de periode 2013-2015 voorop, net als de modernisering van het interieur."

Een megaklus die Meijs enkele jaren geleden begeleidde, was de renovatie van de buitengevel van de bijna 104 meter hoge kantoortoren. ,,Een spraakmakende operatie", blikt hij terug. ,,Op het dak werd een grote hijskraan geplaatst. Om risico's voor medewerkers en bezoekers te vermijden, werden alle 1.600 betonnen gevelplaten 's nachts gedemonteerd en na renovatie weer teruggeplaatst."

Niet alleen de renovatie van het exterieur beschrijft Meijs in zijn boek. Hij heeft ook aandacht voor de metamorfose van de ontvangsthal. ,,Vroeger zat daar een portier opgesloten in een soort aquarium. Nu vind je er een er balie met koffiebar waar iedereen gastvrij wordt verwelkomd."

SLECHTVALK

Het zijn niet louter verhalen over grote projecten die Meijs belicht. Ook voor de kleine anekdotes heeft hij pagina's ingeruimd. Zoals het verhaal over de slechtvalk die broedde op het dak van het provinciehuis. ,,Toen de renovatie van de betonnen gevel startte, hebben we elders een nieuwe nestkast geplaatst. De slechtvalk koos echter voor een andere broedplek: de balustrade op de achttiende verdieping."

De auteur van 'Het provinciehuis in de steigers' blijft vertellen. Over wandtapijten, glazen bakstenen, rode en witte mozaïeksteentjes en over zeldzame vleermuizen die mogelijk achter de betonplaten verbleven, maar nooit werden aangetroffen. ,,Ik zou er een boek over kunnen schrijven. Verhip, dat heb ik nu gedaan."

* * *

'Het provinciehuis in de steigers' van Cees Meijs telt 176 pagina's en wordt uitgereikt aan alle medewerkers van de provincie Noord-Brabant. Daarnaast wordt het gebruikt als relatiegeschenk.

FOTO BOVEN: Cees Meijs poseert voor het provinciehuis in 's-Hertogenbosch. Na 32 jaar neemt de Boxtelaar afscheid van de provincie Noord-Brabant. Dat doet hij met de uitgave van een boek over de bouwkundige geschiedenis van het gebouw. (Foto: Peter de Koning).


NATEROP: 'ER VOLGEN MEER MAATREGELEN'

Verbodsbord moet overlast hangjeugd Boxtel tegengaan

RENS VAN DEN ELSEN

's Avonds en 's nachts zijn voortaan verblijfsverboden van kracht bij het Dommelbad aan de Schijndelseweg en de generatietuin tegenover de Kinderboerderij aan het Apollopad. Dat maakte burgemeester Fons Naterop vorige week bekend. Hij nam deze maatregel na klachten uit de buurt vanwege overlast door jongeren.

Een bewoonster van de straat Morgenstond wees de gemeenteraad eind vorige maand op een grote groep jongeren die bij het Dommelbad al een poos voor flinke overlast zorgde. Naterop beloofde verbetering. Inmiddels is duidelijk dat het om een groep van ongeveer vijftig personen gaat die in verschillende samenstellingen bijeenkomt. Zo'n vijftien jongeren vormen de kern en die is bij gemeente en politie 'goed in beeld', aldus Naterop.

Het verbod is volgens Naterop een eerste stap. In antwoord op vragen van de D66-fractie laat de burgemeester weten dat er nog meer maatregelen voor de korte en langere termijn worden voorbereid. Welke dat zijn, maakt hij nog niet bekend. ,,Wel hebben we in overleg met politie en justitie een gezamenlijk aanpak afgestemd met partijen als jongerenwerk, buurtsport, inwoners en ambtenaren."

GESPREKKEN

Naterop gaf in de raadsvergadering aan ook met de jongeren zelf in gesprek te gaan. Tot op heden wordt er alleen óver de betreffende groep gesproken. Deze krant ging direct na de noodkreet van de buurt in gesprek met de jongeren bij het overdekt zwembad. Zij gaven aan graag een plek te hebben om samen te komen.

Inmiddels zijn op de twee genoemde locaties borden geplaatst en zijn omwonenden en de jongeren door de burgemeester per brief op de hoogte gesteld van het verbod. Deze week was er ook een overleg op het gemeentehuis tussen wethouder Marusjka Lestrade en buurtbewoners van het Dommelbad en de generatietuin.

FOTO RECHTS: Om overlast tegen te gaan is onder meer bij het Dommelbad tussen 22.00 en 06.00 uur een verblijfsverbod afgekondigd. (Foto: Rens van den Elsen).

Om overlast tegen te gaan is onder meer bij het Dommelbad tussen 22.00 en 06.00 uur een verblijfsverbod afgekondigd. (Foto: Rens van den Elsen).
Cees Meijs poseert voor het provinciehuis in 's-Hertogenbosch. Na 32 jaar neemt de Boxtelaar afscheid van de provincie Noord-Brabant. Dat doet hij met de uitgave van een boek over de bouwkundige geschiedenis van het in 1971 geopende gebouw. (Foto: Peter de Koning).
De 'dikke deur' is volgens Cees Meijs een van de meest opvallende kunstwerken in het provinciehuis. De bronzen creatie van kunstenaar Toon Slegers biedt toegang tot de Statenzaal. (Foto: Peter de Koning).